Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Δώσε… τρόπο στην οργή»

Η ανοχή του κόσμου γίνεται αγανάκτηση και η πολιτική υποκρισία έχει κοντά ποδάρια. Από τις σπασμένες μπάρες διοδίων ως το «nojusticeGR» στo twitter, τα σημάδια είναι ορατά. Γράφει ο Γιώργος Παπανικολάου.

«Δώσε… τρόπο στην οργή»
Πολύ μελάνι χύθηκε τις προηγούμενες μέρες για την ανυπακοή των πολιτών στο θέμα των διοδίων και τον φόβο ότι θα γενικευτεί επιφέροντας εκτεταμένη ανομία. Κάποιοι μάλιστα ανησύχησαν σφόδρα και για το μήνυμα που περνάει η μη εφαρμογή του νόμου για το κάπνισμα. Λες και οι άλλοι νόμοι εφαρμόζονται!

Ατυχώς, οι περισσότεροι αρθρογράφοι αποφεύγουν να πουν τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη θίγοντας τη ρίζα του προβλήματος. Υπεύθυνοι για την εμφάνιση αυτών των φαινομένων είναι οι πολιτικοί και οι λοιποί «μεγαλοσχήμονες» της κοινωνίας μας, περιλαμβανομένης και της δικαστικής εξουσίας που όψιμα άρχισε να «φαγώνεται» με τους πολιτικούς.

Αυτοί με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους έχουν δώσει «σήμα» ότι η κοινωνία μας δεν στηρίζεται στην εφαρμογή των νόμων. Τουναντίον, όλα αυτά τα χρόνια εδραίωσαν στην κοινή γνώμη την πεποίθηση ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά κι ότι αυτό που μετράει είναι ποιον ξέρεις, αν έχεις «μπάρμπα στην Κορώνη» και πόσα χρήματα ή ισχύ διαθέτεις.

Ποιος λοιπόν μπορεί να ψέξει τους πολίτες όταν «επαναστατούν» έστω κι απέναντι στο χαράτσι των διοδίων; Ποιος μπορεί να ψέξει τους πολίτες που αντιδρούν όταν ακόμη και σήμερα οι μηχανισμοί κρατικής εξουσίας παραμένουν διαβρωμένοι, όταν οι πολιτικοί όχι μόνο αποφεύγουν τις ευθύνες τους αλλά προσπαθούν να κάνουν τον απλό πολίτη απόλυτο συνένοχο στο σημερινό κατάντημα, με απόψεις του τύπου «μαζί τα φάγαμε»;

Και κυρίως όταν με τυμπανοκρουσίες ερευνούν υποθέσεις… παραγεγραμμένες, γνωρίζοντας ότι κανείς δεν θα πάει φυλακή και παραγνωρίζοντας την παλλαϊκή πλέον απαίτηση για παραδειγματική τιμωρία των πολιτικά και ουσιαστικά υπεύθυνων;

Από χθες στο προσκήνιο έχει έλθει μια «ενότητα» του κοινωνικού δικτύου twitter με τίτλο #nojusticeGR, όπου αγανακτισμένος κόσμος σχολιάζει, κάνει πλάκα και δικτυώνεται με κεντρικό σημείο το ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη στην Ελλάδα και με συνθήματα όπως «να ανοίξει το κλειστό επάγγελμα των πολιτικών» και «δώστε τρόπο στην οργή».

Αφορμή βέβαια τα καμώματα των πολιτικών με τις επιτροπές για τα σκάνδαλα, τις τσιμενταρισμένες ασυλίες και τις παραγραφές, που πραγματικά εξαγριώνουν το κοινό αίσθημα.
 
Τι λέει ο «λαός» στο twitter για όλα αυτά; «Οι βουλευτές ξηγιούνται μούφα και παραγραφή»!

Είναι υποκρισία να κάνουμε πως απορούμε για την αντίδραση, την οργή που σιγοβράζει σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, ιδίως ανάμεσα σε εκείνους που σήμερα «πληρώνουν τον λογαριασμό», ενώ δεν είχαν συμμετοχή στο φαγοπότι, όπως οι νέοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και πολλές μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες.

Ε, λοιπόν, όσο κι αν κάποιοι θα ήθελαν να το ξεχάσουμε, το ψάρι βρομάει απ' το κεφάλι.

Όταν ο πολίτης βλέπει ότι ο βουλευτής, ο δήθεν υπηρέτης του λαού, ξεφεύγει από πολεοδομικές και ποινικές παραβάσεις, γιατί έχει… ασυλία χάρη στους συναδέλφους του, όταν αισθάνεται ότι τον κοροϊδεύουν, ότι δεν υπάρχουν ούτε κράτος δικαίου ούτε νόμοι που ισχύουν για όλους, θα αντιδράσει με όποιον τρόπο μπορεί.

Και γιατί να μην το κάνει, όταν διαβάζει ότι τα κόμματα, που υποτίθεται τον εκπροσωπούν, από τη μία χρωστάνε στις τράπεζες και είναι οικονομικά χρεοκοπημένα κι από την άλλη έχουν άδηλους πόρους με κουπόνια αλλά και θρασύτατα στελέχη που δημοσίως βαφτίζουν τις δωροδοκίες… «ενισχύσεις».

Το συλλογικό συνειδητό ψάχνει τώρα τη διέξοδο, ψάχνει όντως να βρει «τρόπο» στην οργή του.

Ας σταματήσουμε λοιπόν να κοιτάμε την ουρά, το πού έφταιξε ή φταίει ο πολίτης, αν είναι ανυπάκουος ή ό,τι άλλο, κι ας ξεκινήσουμε από εκεί που μετράει.

Απ' το κεφάλι.

Από τους ταγούς αυτής της χώρας, που για πολλά έχουν να απολογηθούν, αλλά μέχρι στιγμής αρνούνται να το κάνουν. Και κυρίως αρνούνται να αλλάξουν, να προσαρμοστούν επιτέλους στη νέα συγκυρία.

Όσο η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται ή «μπαλώνεται» με ημίμετρα, για το θεαθήναι, κι όσο χειροτερεύουν η οικονομική κατάσταση και η ανασφάλεια του πολίτη, τόσο θα μεγαλώνουν τα φαινόμενα απαξίωσης του πολιτικού συστήματος και αμφισβήτησης των όποιων κέντρων εξουσίας. Ακόμη και με «δυναμικούς τρόπους» που κινούνται στα όρια της παρανομίας.

Ας μην εθελοτυφλούμε. Ασχέτως αν το έχει αντιληφθεί ή όχι, το πολιτικό κατεστημένο της χώρας παίζει αυτό το διάστημα τα τελευταία του χαρτιά. Κι ως τώρα τα παίζει λάθος, εις βάρος όχι μόνον του ιδίου του συστήματος, αλλά και του συμφέροντος της χώρας.

Ναι, η οργανωμένη, η μαζική ανυπακοή στους νόμους μπορεί να οδηγήσει σε ακραία και άκρως δυσάρεστα κοινωνικά και οικονομικά φαινόμενα. Απολύτως ορθό. Το «δώσε τρόπο στην οργή», το σύνθημα που «παίζει γερά» στο twitter, ίσως αποτελεί μία από τις τελευταίες «ειδοποιήσεις».

Μόνο που δεν θα φταίει ο κοινός πολίτης, αλλά όσοι αδιαφορούν για το μπαρούτι που περιμένει μια σπίθα, στα θεμέλια της ταλαιπωρημένης κοινωνίας μας.


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v