Ο πρωθυπουργός πρέπει να ζει σε γυάλα!

Δυστυχώς αυτό φαίνεται ότι πρεσβεύουν κάποιοι, που μάλλον ξεχνούν ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να αποφασίζει αφού πρώτα ακούσει όλες τις απόψεις από αυτούς που δικαιούνται να του ομιλούν. Του Πάτροκλου Κουδούνη.

  • του Πάτροκλου Κουδούνη
Ο πρωθυπουργός πρέπει να ζει σε γυάλα!
Είναι γνωστό ότι οι σουλτάνοι αποκεφάλιζαν τους αγγελιοφόρους που έφερναν άσχημα μαντάτα. Γι’ αυτόν, και για άλλους παρεμφερείς λόγους, εμείς οι Έλληνες τους θεωρούσαμε βάρβαρους και απολίτιστους. Δικαίως…

Με έκπληξη, όμως, διακρίνω ότι το έθιμο αυτό βρίσκει αρκετούς υποστηρικτές στη σύγχρονη, προοδευτική Ελλάδα. Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε εκείνους που έσπευσαν να επιτεθούν στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Οικονομικών επειδή δέχτηκαν τον γνωστό οικονομολόγο κ. Νουριέλ Ρουμπινί στο Μέγαρο Μαξίμου!

Η σκληρή κριτική κατά των κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου προήλθε κυρίως από όσους θεωρούν εαυτούς βέβαιους ότι οι πεσιμιστικές απόψεις του κ. Ρουμπινί για την ελληνική οικονομία προκύπτουν από την ανεπίσημη ιδιότητα του… οργάνου της διεθνούς κερδοσκοπίας, και πιθανότατα έπρεπε να αποτελούν αιτία απαγόρευσης εισόδου στη χώρα και κατ’ επέκταση στο Μέγαρο Μαξίμου!

Μάλλον κάποιοι βρίσκονται σε σύγχυση. Ίσως να ενήργησαν με κεκτημένη ταχύτητα, έχοντας παρασυρθεί από μια διάσπαρτη τάση λαϊκισμού που βρίσκει έρεισμα σε πολλά μέσα ενημέρωσης. Ίσως πάλι να λειτούργησαν με προχειρότητα. Είναι βέβαιο, πάντως, ότι εκτέθηκαν!

Εκτέθηκαν γιατί ουσιαστικά υποστήριξαν ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να συνομιλεί με κανέναν που εκφράζει μια δυσάρεστη ή διαφορετική πρόβλεψη από αυτήν που εμείς θα θέλαμε να ακούσουμε. Εκτέθηκαν γιατί υπονόησαν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να ζει σε γυάλα!

Ο κ. Ρουμπινί δεν είναι ευχάριστος. Ή τουλάχιστον δεν έχει υπάρξει ευχάριστος τα τελευταία πέντε χρόνια. Πρόκειται περί διάσημης "Κασσάνδρας", που φέρει επάξια όμως τον τίτλο του "σοφού". Ήταν ο μόνος οικονομολόγος με κύρος που είχε προβλέψει έγκαιρα τη διάλυση της φούσκας του real estate στην Αμερική - και το domino effect που θα προκαλούσε εν συνεχεία στην παγκόσμια οικονομία.

Καλώς ή κακώς, ο άνθρωπος αυτός είχε δίκιο. Η πραγματικότητα επιβράβευσε τις προβλέψεις του, κατακρημνίζοντας τις αγορές και φτιάχνοντας ταυτόχρονα έναν μύθο γύρω από τις ικανότητες του επιστήμονα Ρουμπινί.

Πριν επαληθευτεί, προπηλακίστηκε ανελέητα από τα αμερικανικά έντυπα. Μετά… οι αρθρογράφοι τους απολογούνταν. Ήλπιζα ότι κάποιοι αγαπημένοι Έλληνες συνάδελφοί τους θα απέφευγαν να κάνουν σήμερα το ίδιο λάθος, μια που τώρα ξέρουν…

Εν πάση περιπτώσει, αυτός ο επιτυχημένος οικονομολόγος, που έγινε διάσημος για τις προβλέψεις του, βρέθηκε στη χώρα μας εν μέσω οικονομικής κρίσης. Θεωρώ ότι όλοι μας, αν είχαμε τη δυνατότητα, θα θέλαμε να… πιούμε έναν καφέ τουλάχιστον μαζί του, για ν’ ακούσουμε τις απόψεις του. Πόσο μάλλον ο πρωθυπουργός, του οποίου η βασική ευθύνη είναι να αποφασίζει αφού πρώτα ακούσει όλες τις απόψεις από αυτούς που δικαιούνται να του ομιλούν. Υπάρχει λοιπόν κάποιος που στα σοβαρά να υποστηρίζει ότι ο κ. Ρουμπινί δεν έχει κερδίσει αυτό το προνόμιο;

Αντιλαμβάνομαι ότι οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν την πλάκα τους. Όπως και να το κάνουμε, είναι ενδιαφέρον να μας "ψιθυρίζει" κάποιος ότι ο πρωθυπουργός συνωμοτεί μες στο γραφείο του με τον υπουργό των Οικονομικών, και με έναν διαβόητο κερδοσκόπο - τρελό επιστήμονα για το πώς θα πτωχεύσει η χώρα με σκοπό να κερδίσουν αυτοί δισεκατομμύρια. Ποιος σοβαρός άνθρωπος όμως θα ψιθύριζε στ’ αλήθεια κάτι τέτοιο;

Ο πρωθυπουργός δεν έκανε τίποτα παραπάνω από αυτό που όφειλε. Δεν είναι μεμπτό να βλέπουμε τα πράγματα και από μια διαφορετική οπτική. Δεν ρισκάρεις τίποτα μαθαίνοντας περισσότερα για το πρόβλημά σου. Άλλωστε, όλοι οι νοήμονες "ασθενείς" αποζητούν και μια δεύτερη γνώμη. Τώρα, αν κάποιοι εκτιμούν ότι η δυσάρεστη διάγνωση ενός "ιατρού" μπορεί από μόνη της να προκαλέσει επιδημία, μάλλον υπερεκτιμούν τις ικανότητες του ιατρού, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα αντίληψης όλων μας.

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v