Κτηματαγορά: Χρειάζεται επιστροφή στο ρεαλισμό

"Παγωμένη" εμφανίζεται η κτηματαγορά με τους επενδυτές να δείχνουν κάθε χρόνο μειωμένο ενδιαφέρον καθώς δεν υπάρχουν κίνητρα και σταθερότητα. Γράφει η κ. Φ. Πασχαλίδου της ΔΑΝΟΣ Chartered Surveyors.

  • της Φώφης Πασχαλίδου*
Κτηματαγορά: Χρειάζεται επιστροφή στο ρεαλισμό
Η αστάθεια στο φορολογικό καθεστώς της Ελλάδας καθώς και οι συντηρητικοί και μη εξελισσόμενοι νόμοι πολεοδόμησης αποτελούσαν πάντα τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας.

Έτσι, σήμερα υπάρχει πληθώρα παράνομων -σε χρήση ή επιφάνεια- αδιάθετων ακινήτων, η ολοκλήρωση των οποίων βασίστηκε στην ελαστικότητα των αρμόδιων αρχών.

Από την άλλη, το ενδιαφέρον των ξένων ή εγχώριων επενδυτών για τη χώρα παρουσιάζεται κάθε χρόνο μειωμένο, καθώς δεν υπάρχουν κίνητρα, σταθερότητα και ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον.

Τα νέα φορολογικά μέτρα, τα οποία σκοπό έχουν να βοηθήσουν την οικονομία της χώρας, δεν δίνουν κανένα κίνητρο για ανάπτυξη, βάζοντας έτσι φρένο στις επενδύσεις.

Ο κύκλος εργασιών των εταιριών έχει συρρικνωθεί, αυξάνοντας κατά συνέπεια το ποσοστό ανεργίας, ενώ οι τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικότατα τον όγκο των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.

Η υφεσιακή πορεία της οικονομίας σε συνάρτηση με τον δανεισμό της χώρας από το ΔΝΤ έχει άμεσο αντίκτυπο στα σχέδια ανάπτυξης των εταιριών, στη βιομηχανία, στο λιανεμπόριο, στον τουρισμό και κυρίως στον οικογενειακό προϋπολογισμό και στην ψυχολογία των ιδιωτών.

Άλλωστε, η οικονομία της χώρας αποτελεί αλυσίδα, της οποίας κάθε κρίκος επηρεάζει τους υπόλοιπους.

Παγωμένη, σε αυτήν την περίοδο, εμφανίζεται η κτηματαγορά, καθώς αναμένονται εξελίξεις μετά την ένταξή μας στον μηχανισμό στήριξης, με την πιθανότητα ανάληψης πρόσθετων μέτρων να είναι πολύ μεγάλη.

Στο απόθεμα των ακινήτων που αφορούσε κυρίως στην κατοικία έρχονται να προστεθούν και τα επαγγελματικά και κυρίως τα τουριστικά ακίνητα.

Οι υποψήφιοι αγοραστές ή μισθωτές αναζητούν την ευκαιρία, ενώ λίγοι είναι οι ιδιοκτήτες οι οποίοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να αποδεχτούν και να ακολουθήσουν τη σημερινή δυσμενή οικονομική κατάσταση.

Είναι γεγονός ότι μέχρι το 2008 οι αξίες των ακινήτων κρατούσαν σταθερά ανοδική πορεία και τα ελκυστικά επιτόκια δανεισμού βοηθούσαν στην ολοκλήρωση αγοραπωλησιών.

Οι μειωμένες -σε σχέση με τότε- αξίες των ακινήτων, που σήμερα φαντάζουν ως ευκαιρίες, είναι στην πραγματικότητα οι λογικές αξίες.

Η ολοκλήρωση μιας αγοραπωλησίας στο τρέχον διάστημα εξαρτάται από τις απαιτήσεις και την οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη, κατά κύριο λόγο.

Η δραστηριότητα των developers και των κατασκευαστικών εταιριών έχει παγώσει, μέχρι να εξαντληθεί ή έστω να μειωθεί το ποσοστό των αδιάθετων ιδιοκτησιών και να υπάρξει ρευστότητα για νέες επενδύσεις.

Η υλοποίηση νέων έργων ξεκινά αφού έχουν κλειστεί συμφωνίες "από τα σχέδια", ώστε να μειωθεί το ρίσκο της επένδυσης.

Όσον αφορά στα μισθώματα, το β΄ εξάμηνο του 2009 πολλές ήταν οι εταιρίες ή οι ιδιώτες που εγγράφως ζητούσαν το πάγωμα ή τη μείωση ενοικίων.

Από τις αρχές του 2010 το ποσοστό αυτών των αιτημάτων πολλαπλασιάστηκε.

Η απόφαση είναι και πάλι των ιδιοκτητών, οι οποίοι αν εκλάβουν το αίτημα ως απλή απειλή κινδυνεύουν να χάσουν το εισόδημά τους.

Τα παραδείγματα είναι εμφανή και αφορούν όχι μόνο στην κατοικία αλλά κυρίως και στα εμπορικά ακίνητα.

Το ποσοστό των κενών καταστημάτων στις κεντρικές αρτηρίες έχει αυξηθεί και θα συνεχίσει να αυξάνεται αν δεν μειωθούν οι οικονομικές απαιτήσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις παραμένουν παράλογες ακόμη και σήμερα.

Είναι ωστόσο σημαντικό να αναφερθεί ότι, όταν η προσφορά του διαθέσιμου προϊόντος αυξάνεται, τότε αυτό σταδιακά απαξιώνεται.

Το 2010 θα αποτελέσει κρίσιμη χρονιά για την πορεία της οικονομίας της χώρας, που θα επηρεάσει όλους τους επιμέρους τομείς.

Ο ορθολογισμός και η σωστή και προσεκτική έρευνα θα πρέπει να αποτελέσουν τα κύρια χαρακτηριστικά στις όποιες επενδυτικές κινήσεις ακολουθήσουν, καθώς κανείς δεν μπορεί να προδικάσει σήμερα πότε και αν θα υπάρξει βελτίωση.

* Η κ. Φώφη Πασχαλίδου είναι Διευθύντρια Γραφείου Θεσσαλονίκης της ΔΑΝΟΣ Chartered Surveyors.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v