Ν. Μεταξάς: Οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του ΧΑΚ

Τις πρωτοβουλίες και τις στρατηγικές κατευθύνσεις του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου αναλύει ο γενικός διευθυντής του, κ. Νώντας Μεταξάς. Οι μειώσεις χρεώσεων και η απλοποίηση διαδικασιών. Τα επόμενα βήματα.

  • του Νώντα Κλ. Μεταξά (*)
Ν. Μεταξάς: Οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του ΧΑΚ
Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) δραστηριοποιείται πλέον σε ένα δυναμικό περιβάλλον, στο οποίο είναι επιβεβλημένο να λαμβάνονται οι κατάλληλες πρωτοβουλίες και να γίνονται οι πιο αποτελεσματικές ενέργειες, με στόχο να ανταποκρίνεται στις νέες εξελίξεις.

Κύρια χαρακτηριστικά του ραγδαία αυτού μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος είναι από τη μία οι πολλές θεσμικές αλλαγές που γίνονται, οι σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες που πρέπει να ακολουθούνται, ως επίσης και η παροχή παγκόσμια ενός ευρύτατου φάσματος νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Από την άλλη, οι παρατηρούμενες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, επιβάλλουν τη λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων προς αντιμετώπισή τους.

Αν δεν υπήρχε η έγκαιρη και προγραμματισμένη μελέτη της όλης κατάστασης και λήψη μέτρων, το χρηματιστήριο ως οργανισμός θα αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα βιωσιμότητας.

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του κατά τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο των πιο πάνω κατευθύνσεων, μέσω ενός συντονισμένου και στοχευμένου στρατηγικού σχεδίου που υλοποιείται. Το χρηματιστήριο έχει λάβει υπόψη του εισηγήσεις εμπειρογνωμόνων και διαμόρφωσε τις στρατηγικές κατευθύνσεις του κατόπιν εκτενούς μελέτης και με εμπεριστατωμένο τρόπο, έχοντας υπόψη και τις τρέχουσες συνθήκες τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς.

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), υλοποιώντας συνεπώς τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του, καταβάλλει όλες τις δυνατές προσπάθειες και πρωτοβουλίες ώστε να εξυπηρετήσει τον σκοπό που προαναφέρεται, βοηθώντας ταυτόχρονα και στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου.

Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, αφού το χρηματιστήριο όπως ισχύει σε κάθε χώρα συνιστά έναν βασικότατο μοχλό οικονομικής ανάπτυξης, όπου μέσω αυτού οι επιχειρήσεις αντλούν τα απαραίτητα κεφάλαια προς ανάπτυξη και οι επενδυτές έχουν την ευκαιρία να τοποθετούνται σε νέες επενδυτικές ευκαιρίες.

Επιγραμματικά και ενδεικτικά σημειώνονται μεταξύ άλλων οι ακόλουθες πρωτοβουλίες του ΧΑΚ και έργα που προωθήθηκαν και προωθούνται που δεικνύουν την προσπάθεια αυτήν την οποία καταβάλλει το ΧΑΚ προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση. Σημειώνεται ότι όλες οι πρωτοβουλίες του ΧΑΚ στοχεύουν στα ακόλουθα: 

* Στην εξυπηρέτηση των επενδυτών και των συντελεστών της αγοράς με ακόμη πιο αποτελεσματικότερο τρόπο, με απλουστευμένες διαδικασίες και μείωση της γραφειοκρατίας και σε χαμηλό κόστος. 

* Στην εισαγωγή στην αγορά ενός πλήρους φάσματος προϊόντων και υπηρεσιών, βάσει του αντίστοιχα προσφερόμενου στις πιο ανεπτυγμένες αγορές. 

* Στην επίτευξη των μεγαλύτερων δυνατών εξοικονομήσεων για το ΧΑΚ, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότερη λειτουργία του οργανισμού.

(α) Νέα Αγορά του ΧΑΚ (ΝΕΑ - Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών Αγορά)

H αγορά αυτή λειτούργησε πρόσφατα στο ΧΑΚ με την εισαγωγή των πρώτων τεσσάρων εταιριών που εισήχθησαν σε αυτή.

Το ΧΑΚ ενέγραψε επίσης αριθμό συμβούλων εισαγωγής (nominated advisors - nomads), ενώ προχωρά και η εξέταση πρόσθετων αιτήσεων. Για την αγορά αυτήν το ΧΑΚ είχε ετοιμάσει σημαντικής έκτασης υποδομή και προέβη σε εκτενή εκστρατεία προώθησής της τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Μέσω της αγοράς αυτής, που συνιστά πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης, επιδιώκεται να εξυπηρετούνται διαφοροποιημένες ανάγκες της αγοράς.

(β) Μειώσεις στις χρεώσεις του ΧΑΚ

Το ΧΑΚ κατά το 2009 προέβη σε πρόσθετες εκτενείς μειώσεις στις χρεώσεις του, στο πλαίσιο διασφάλισης της ανταγωνιστικότητάς του. Ανάλογη προσαρμογή στην τιμολογιακή πολιτική του ΧΑΚ είχε πραγματοποιηθεί και το 2008.

(γ) Προσπάθεια εξοικονομήσεων από το ΧΑΚ

- Επίσης το ΧΑΚ εφάρμοσε με πρωτοβουλία του και με την πλήρη βοήθεια και στήριξη του προσωπικού του ένα εκτενές πρόγραμμα υλοποίησης εξοικονομήσεων, λαμβάνοντας υπόψη και τις ευρύτερες οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν και εξακολουθούν να επικρατούν.

(δ) Απλοποιήσεις στις διαδικασίες ΧΑΚ - μείωση γραφειοκρατίας

Το ΧΑΚ προέβη σε σειρά απλοποιήσεων στις διαδικασίες του για να εξυπηρετεί αποτελεσματικότερα και με ακόμη πιο απλουστευμένο τρόπο τους συντελεστές της αγοράς και τους επενδυτές με χαμηλότερο κόστος και με ταχύτητα (αναφέρονται ενδεικτικά οι αλλαγές σε θέματα εισαγωγής αξιών, on line υποβολή αιτήσεων, αλλαγές σε θέματα διαπραγμάτευσης - κανόνες συναλλαγών κ.ά.). Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας, όσο το δυνατόν σε θέματα εισαγωγής αξιών, ως επίσης και σε άλλους ζωτικούς τομείς του ΧΑΚ.

Σημειώνεται ότι σε όλες αυτές τις προσπάθειές του το χρηματιστήριο είχε την αμέριστη στήριξη του προσωπικού του, το οποίο ανταποκρινόμενο στις προκλήσεις των καιρών συνεργάζεται πλήρως προς την κατεύθυνση διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του χρηματιστηρίου. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι το προσωπικό του χρηματιστηρίου ετοίμασε ειδική μελέτη στην προσπάθεια επίτευξης εξοικονομήσεων, μέσα στις τρέχουσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες, και τα αποτελέσματα στην προσπάθεια αυτή είναι ήδη πολύ θετικά.

Το χρηματιστήριο θα πρέπει να υποστηριχτεί στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς του, ώστε να προσφέρει νέα προϊόντα και υπηρεσίες στους επενδυτές και στους συντελεστές της αγοράς και να μην υπολείπεται με κανέναν τρόπο από τις ανεπτυγμένες αγορές. Το χρηματιστήριο θα πρέπει να ενισχυθεί στην προσπάθειά του αυτή για να διευρυνθεί και να αποκτήσει αυξημένη ρευστότητα.

Στην κατεύθυνση αυτή το έχει ετοιμάσει ειδικό κανονιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία του ειδικού διαπραγματευτή (market maker) στην κυπριακή χρηματιστηριακή αγορά, ως επίσης και των συναλλαγών του τύπου over the counter trades (OTC).

Επίσης, στο χρηματιστήριο θα πρέπει να εγγραφούν τα Αμοιβαία Κεφάλαια, θεσμός που βοηθά περαιτέρω στον ορθολογισμό της αγοράς και στην ανάπτυξη νέων ευκαιριών για την Κύπρο. Αυτές οι νέες υπηρεσίες και προϊόντα επιβάλλεται να εισαχθούν το συντομότερο, εφ’ όσον συνιστούν θεμελιώδη στοιχεία στην ευρύτερη προσπάθεια για καθιέρωση της Κύπρου ως ανεπτυγμένου περιφερειακού χρηματοοικονομικού κέντρου.

Κατ' επέκταση, το χρηματιστήριο θα πρέπει να τύχει της απαραίτητης στήριξης από την Πολιτεία και επιβάλλεται σε γοργούς ρυθμούς να λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις Αρχές, ώστε με αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα να εισαχθούν οι νέοι αυτοί αναγκαίοι θεσμοί και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που υπάρχουν.

* Ο κ. Νώντας Κλ. Μεταξάς είναι γενικός διευθυντής του ΧΑΚ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v