Τρυπάτσας: Να εξέλθουμε κερδισμένοι από την κρίση

Τις πρωτοβουλίες του ΧΑΚ για αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης αναλύει το στέλεχός του, Ν. Τρυπάτσας. Στην πρώτη γραμμή μειώσεις χρεώσεων και εξοικονομήσεις.

  • του Νίκου Τρυπάτσα (*)
Τρυπάτσας: Να εξέλθουμε κερδισμένοι από την κρίση
Η οικονομική κρίση που άρχισε από το 2008 στις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου επέφερε, ως γνωστόν, σταδιακά αρνητικές συνέπειες αλυσιδωτά σε όλες τις οικονομίες του κόσμου, λαμβάνοντας υπ' όψιν και την αλληλεπίδραση των οικονομιών στο παγκοσμιοποιημένο πλέον περιβάλλον που δημιουργήθηκε. Έχει παρατηρηθεί ότι ο βαθμός επίδρασης ποικίλλει ανάμεσα στις οικονομίες διαφόρων χωρών τόσο στην έκταση όσο και στην έναρξη χρονικά της εμφάνισης των επιδράσεων της κρίσης, όπως επίσης και στη διάρκειά τους.

Σ’ αυτό το δυσμενές περιβάλλον δεν υπάρχει μαγική συνταγή για έναν οργανισμό για ριζική αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κρίση, ανώδυνα και χωρίς προβλήματα και αρνητικές συνέπειες. Ωστόσο, πρέπει να γίνεται γενικά προσπάθεια χωρίς εφησυχασμό από τους οργανισμούς και τις διάφορες Αρχές, προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης εξυπηρέτηση της αγοράς, της μείωσης του κόστους λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών και της εισαγωγής νέων σύγχρονων μεθόδων, υπηρεσιών και προϊόντων σε ανταγωνιστικά πλαίσια.

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κατά τα τελευταία χρόνια έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του στο πλαίσιο των πιο πάνω κατευθύνσεων, μέσω ενός συντονισμένου και στοχευμένου στρατηγικού σχεδίου προς υλοποίηση. Ο ρόλος του χρηματιστηρίου είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας, μια και τα χρηματιστήρια συνιστούν τον βασικότερο μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και μέσω αυτών οι επιχειρήσεις μπορούν να αντλούν τα απαραίτητα κεφάλαια για ανάπτυξη και οι επενδυτές έχουν την ευκαιρία να τοποθετούνται σε νέες επενδυτικές ευκαιρίες.

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) υλοποιώντας τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του καταβάλλει όλες τις δυνατές προσπάθειες και πρωτοβουλίες, ώστε να εξυπηρετήσει τον σκοπό αυτόν και να βοηθήσει και στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς να διασφαλίζεται η ύπαρξη της απαραίτητης ρευστότητας και να δίνεται η ευκαιρία στους επενδυτές να διαθέτουν ενώπιόν τους ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών, εφάμιλλο με αυτό των ανεπτυγμένων αγορών. Το χρηματιστήριο κατά τα τελευταία χρόνια έχει σταθερά επικεντρώσει τις προσπάθειές του προς την κατεύθυνση αυτή.

Ενδεικτικά σημειώνονται οι ακόλουθες πρωτοβουλίες του ΧΑΚ, όπως επίσης και έργα που προωθήθηκαν - προωθούνται, που δεικνύουν την προσπάθεια αυτή την οποία καταβάλλει το ΧΑΚ, προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση:

- Αναπτύχθηκε περαιτέρω η συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, στο πλαίσιο λειτουργίας και της Κοινής Πλατφόρμας Χ.Α. - ΧΑΚ και αξιοποίησης των συνεργιών και των οικονομιών κλίμακας που μπορούν να επιτευχθούν.

- Το τελευταίο τρίμηνο του 2009 τέθηκε σε ισχύ η ΝΕΑ Αγορά του ΧΑΚ (Νεοαναπτυσσόμενων Εταιριών Αγορά). Για τη νέα αυτή αγορά έχει ετοιμαστεί από το ΧΑΚ σημαντικής έκτασης υποδομή και έγινε εκτενής εκστρατεία προώθησής της τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Ήδη το ΧΑΚ ενέγραψε τους πρώτους Συμβούλους Εισαγωγής (nominated advisors) και προχωρά αυτήν την περίοδο με εξέταση αιτήσεων εταιριών προς εισαγωγή στην αγορά αυτή.

- Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κατά το 2009 προέβη σε πρόσθετες εκτενείς μειώσεις στις χρεώσεις του, στα πλαίσια διασφάλισης της ανταγωνιστικότητάς του. Ανάλογη προσαρμογή στην τιμολογιακή πολιτική του ΧΑΚ έγινε και το 2008.

- Επίσης, το ΧΑΚ υλοποίησε με πρωτοβουλία του και με την πλήρη βοήθεια και στήριξη του προσωπικού του ένα πλήρες πρόγραμμα εξοικονομήσεων, λαμβάνοντας υπ' όψιν και τις ευρύτερες οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν και επικρατούν.

- Το ΧΑΚ προέβη σε σειρά απλοποιήσεων και απλουστεύσεων στις διαδικασίες του, προκειμένου να εξυπηρετεί αποτελεσματικότερα τους συντελεστές της αγοράς και τους επενδυτές με χαμηλότερο κόστος (αλλαγές σε θέματα εισαγωγής αξιών, online υποβολή αιτήσεων, αλλαγές σε θέματα διαπραγμάτευσης - κανόνες συναλλαγών κ.ά.).

- Κατόπιν εντατικών προσπαθειών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου για αύξηση της αναγνωρισιμότητάς του σε διεθνές επίπεδο, αναβαθμίστηκε από τους FTSE στην κατηγοριοποίηση χωρών (FTSE Global Index Series) και συγκεκριμένα στην κατηγορία Frontier Markets.

- To XAK έπειτα από σχετικές πρωτοβουλίες του έτυχε αναγνώρισης ως recognised investment exchange από το Revenue and Customs Dept. του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό προσδίδει ακόμη πιο αυξημένο κύρος στο ΧΑΚ.

- Ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία και με διασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας των εργασιών του οργανισμού η μετακόμιση των γραφείων του ΧΑΚ στο νέο ιδιόκτητο κτίριό του, απ' όπου παρέχονται πλέον με πολύ αποδοτικό τρόπο όλες οι υπηρεσίες του.

- To Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου συνδέθηκε τον Νοέμβριο του 2009 στην κοινοπραξία Link Up Markets, που άρχισε με τη συμμετοχή αριθμού Ευρωπαϊκών Αποθετηρίων - Χρηματιστηρίων. Η Link Up Markets στοχεύει στην αύξηση της αποδοτικότητας, στην απλούστευση διαδικασιών και στη μείωση του κόστους, στον τομέα της εκκαθάρισης των διασυνοριακών συναλλαγών στον ευρωπαϊκό χώρο.

- Το ΧΑΚ υπέγραψε κατά το 2009 το μνημόνιο συναντίληψης (MOU) για συμμετοχή του στο έργο Target 2 Securities που προωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για σκοπούς ενοποίησης της εκκαθάρισης συναλλαγών από μία ενιαία πανευρωπαϊκή πλατφόρμα στον ευρωπαϊκό χώρο.

- Συμφωνήθηκε με το Χρηματιστήριο Αθηνών και άρχισε από το 2009 η δραστηριοποίηση Κυπριακών Μελών του ΧΑΚ ως Μελών στην Αγορά Παραγώγων Χ.Α. Έγινε πρόσθετα κοινός δείκτης με το ΧΑ/ΧΑΚ/FTSE (τραπεζικός) και βρίσκεται υπό εξέλιξη (αναλόγως και των συνθηκών της αγοράς) η διαδικασία για την εισαγωγή στην Αγορά Παραγώγων Χ.Α. ενός νέου προϊόντος στον δείκτη αυτόν.

- Το ΧΑΚ, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία της επίκαιρης ενημέρωσης των διεθνών επενδυτών, έθεσε σε συστηματική βάση και κατά το 2009 την ενημέρωση των συντελεστών της αγοράς σε χρηματοοικονομικά κέντρα διεθνώς για τις εξελίξεις σ' αυτό, μέσω παρουσιάσεων - road shows, συναντήσεων κ.λπ.

- To XAK ετοίμασε σχετικό κανονιστικό πλαίσιο για την εισαγωγή πρόσθετων εργαλείων που βοηθούν στη ρευστότητα της αγοράς (Ειδικός Διαπραγματευτής, Over the Counter Trades) και προχωρά η περαιτέρω διαδικασία για την εφαρμογή τους εντός του 2010.

Συμπερασματικά, το χρηματιστήριο πρέπει να υποστηριχθεί στις προσπάθειές του αυτές και να αξιοποιηθεί πλήρως η αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου από τους συντελεστές της αγοράς. Κάθε κρίση είτε δύσκολες οικονομικές συνθήκες πρέπει μεν ασφαλώς να τυγχάνουν χειρισμού με ανάλογες κινήσεις, ωστόσο πρέπει να αντικρίζονται και ως προκλήσεις και ευκαιρίες. Μέσα από τις συνθήκες αυτές, επιβάλλεται ευρύτερα ως Κύπρος να εξέλθουμε κερδισμένοι και με συσσωρεμένες εμπειρίες για το μέλλον, αποκομίζοντας και σχετικά οφέλη.


* Ο κ. Νίκος Τρυπάτσας είναι Πρώτος Λειτουργός στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v