Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιάστε τους φοροφυγάδες τώρα!

Αν η κυβέρνηση δεν "σπάσει αβγά" τώρα που μπορεί, το πιθανότερο είναι ότι σύντομα θα έχουμε και πάλι εκλογές. Η κατάσταση είναι στο απροχώρητο και η λύση είναι μπροστά τους, αρκεί να τολμήσουν. Τρόποι υπάρχουν.

Πιάστε τους φοροφυγάδες τώρα!
Είναι βέβαιο ότι η οικονομική κατάσταση του Δημοσίου χρήζει άμεσων και σκληρών μέτρων. Αν η κυβέρνηση δεν "σπάσει αβγά" σε μια σειρά θέματα προκειμένου να δοθούν λύσεις, είναι βέβαιο ότι η περίοδος χάριτος που σήμερα διαθέτει θα τελειώσει εξαιρετικά σύντομα και το μέγεθος των προβλημάτων θα μας φέρει και πάλι ενώπιον… εκλογών.

Ίσως το πιο καυτό από τα θέματα αυτά είναι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή, η οποία πλέον υπολογίζεται σε 30 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι υπάρχει εκτεταμένη νοοτροπία φοροδιαφυγής ανάμεσα στους Έλληνες πολίτες. Κι αυτό είναι απολύτως κατανοητό αν σκεφτούμε ότι σήμερα φόρους πληρώνουν τα "κορόιδα" κι αυτοί που δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά, μια και πάρα πολλοί είναι σε θέση να τους αποφύγουν.

Ποιος λοιπόν θέλει να πληρώνει φόρους όταν βλέπει ότι περιστοιχίζεται από ευτυχείς (και… περήφανους σε πολλές περιπτώσεις) φοροφυγάδες;

Συνεπώς, δεν υπάρχει άλλη λύση από το να χτυπηθεί το κακό στη ρίζα του. Πολλοί λένε ότι στη χώρα μας αυτό είναι ακατόρθωτο. Ωστόσο, για να το έχουν πετύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό τόσες άλλες χώρες, όλο και κάποια λύση θα υπάρχει. Απλώς έως τώρα καμία κυβέρνηση δεν έχει θελήσει "να σπάσει αβγά για να φτιάξει ομελέτα".

Ίσως το πρώτο μέτρο θα πρέπει να είναι -επιτέλους- η επιβολή σκληρού κι όχι… δήθεν "πόθεν έσχες" σε όλους - με κάποιου είδους "αμνήστευση" για παλαιότερες αμαρτίες έναντι τιμήματος φυσικά που θα ενισχύσει τα κρατικά ταμεία.

Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνει μια νέα αποτελεσματική αρχή ώστε να μην έχουμε ξανά στο μέλλον έμμεση επιβράβευση των φοροφυγάδων. Και γιατί όχι, το πόθεν έσχες αυτό να λαμβάνει ηλεκτρονική μορφή ώστε να προσφέρεται για συγκρίσεις, συνδυασμούς κ.λπ.

Θα χρειαστούν επενδύσεις, αλλά τουλάχιστον αυτές θα αποσβεστούν με πρωτοφανή ταχύτητα.

Πέραν αυτού, η επιβολή λογικών τεκμηρίων, σκοπός των οποίων θα είναι αποκλειστικά και μόνο ο περιορισμός της φοροδιαφυγής κι όχι η μείωση της εισαγωγής - κατανάλωσης συγκεκριμένων ειδών -όπως συνέβαινε παλιότερα με τα αυτοκίνητα- φαίνεται να αποτελεί μια πρώτη εμβόλιμη λύση, αρκεί να σχεδιαστούν χωρίς προχειρότητα και να αντιπροσωπεύουν πραγματικά την τρέχουσα ελληνική πραγματικότητα κι όχι τη δήθεν λαϊκή αντίληψη κάποιων που θεωρούν πλούσιο όποιον έχει αυτοκίνητο 1.600 - 2.000 κυβικών.

Όπως είναι απαράδεκτο, για παράδειγμα, ένα "καλό" πράγματι αυτοκίνητο, αξίας π.χ. 70.000 ευρώ, να έχει υψηλότερο τεκμήριο από ένα σκάφος… 200.000 ευρώ, διότι κάποιος αποφάσισε ότι τα σκάφη θα πρέπει να έχουν τεκμήριο ανάλογο με τα… μέτρα μήκους τους!

Προφανώς το να συμπεριληφθούν διάφορα βιοποριστικά στοιχεία με ακρίβεια και μεθοδικότητα σε αυτά τα τεκμήρια θα είναι κοπιώδης εργασία, που όμως πρέπει να γίνει.

Γιατί αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση. Κι αυτό που θα είναι επαναστατικό θα αφορά στη δυνατότητα όλων αυτών που συγκαταλέγονται σήμερα στα "υποζύγια" του φορολογικού συστήματος να εκπίπτουν ακριβώς αυτές οι δαπάνες που σήμερα περνάνε μέσα από την παραοικονομία, σε μεγάλο ποσοστό (ιδίως στις περιπτώσεις όπου υπάρχει ο ΦΠΑ και ο κάθε επιτήδειος λέει - να σου κόψω απόδειξη, αλλά θα μου πληρώσεις ΦΠΑ), από τη φορολογική τους δήλωση.

Για παράδειγμα, θα παίζει μεγάλο ρόλο για έναν μισθωτό να μπορέσει η δαπάνη του να εκπέσει σε μεγάλο ποσοστό για αμοιβές δικηγόρου ή γιατρού, ακόμη-ακόμη και για τον υδραυλικό που του κάνει επισκευές στο σπίτι.

Και βεβαίως, τεράστιο ρόλο σε όλη αυτήν την ιστορία θα παίξει η ταχεία και ολοκληρωτική μηχανοργάνωση που χρειάζονται οι υπηρεσίες του Δημοσίου σε αυτόν τον τομέα, για να κάνουν τις απαραίτητες διασταυρώσεις στοιχείων.

Προφανώς θα υπάρξουν αντιδράσεις από όλους εκείνους που "θίγονται". Σίγουρα όμως θα υπάρξει και ευμενής αποδοχή από αυτούς που αποτελούν τώρα τα υποζύγια.

Μιλάμε για όλους εκείνους που βγάζουν είτε 20.000 ευρώ είτε 60.000 ευρώ τον χρόνο, είτε και περισσότερα, πλην όμως λόγω της φύσεως της εργασίας τους πληρώνουν κανονικά τους φόρους που αναλογούν. Βλέπουν όμως δίπλα τους άπειρες περιπτώσεις επιτήδειων με μεγάλα σπίτια, με εντυπωσιακά αυτοκίνητα, πετυχημένες δουλειές και με δηλωμένα εισοδήματα… επαίτη!

Κι εντέλει, αμφότερα τα κόμματα, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, "δεσμεύτηκαν" προεκλογικά ότι θα κυνηγήσουν τη φοροδιαφυγή, ασχέτως αν δεν τους… πολυπιστέψαμε!

Σημαντικό ρόλο θα πρέπει να παίξει και η θέσπιση αυστηρών ελέγχων - και υψηλότατων προστίμων για τους παραβάτες.

Αν το προϊόν αυτού του "κυνηγιού" συνδυαστεί με δαπάνες του Δημοσίου σε συγκεκριμένους τομείς (ενίσχυση της παιδείας, της υγείας, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, παραμεθόριων περιοχών κ.λπ.), τότε θα υπάρξει και μια "ηθική" ενοχοποίηση της φοροδιαφυγής που σήμερα απουσιάζει παντελώς στη χώρα μας.

Εξυπακούεται, βέβαια, ότι για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή σε στρώματα με ισχυρά εισοδήματα θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για το μπλοκάρισμα της εικονικής ροής περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων σε offshore εταιρίες.

Τέτοια μέτρα έχουν εφαρμοστεί στο εξωτερικό και μπορούν να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα.

Υ.Γ.:
Κατά την άποψη του υπογράφοντος, η λύση αυτού του προβλήματος, πάντως, αποτελεί τη μία όψη του νομίσματος. Η άλλη βεβαίως αφορά στην περιστολή της κρατικής σπατάλης, διότι κανείς δεν θέλει να πληρώνει φόρους που κατασπαταλούνται προς όφελος διαφόρων επιτήδειων εντός και πέριξ του κρατικού τομέα.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v