Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο... Χριστοφοράκος;

Κάποιοι προσπαθούν να πείσουν ότι οι ισχυρισμοί Χριστοφοράκου δεν πρέπει να απειλήσουν τα θεμέλια του συστήματος. Γιατί όχι; Ποιος θα ξεσκεπάσει τη διαφθορά; Οι "αρθρογράφοι" ή οι διαβρωμένοι πολιτικοί;

  • του Πάτροκλου Κουδούνη
Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο... Χριστοφοράκος;
Αναγκάζομαι να επανέλθω στο θέμα της SIEMENS όχι γιατί το επιβάλλουν οι κανόνες της επικαιρότητας αλλά διότι είναι προφανές ότι παίζεται ένα πολύ περίεργο και ενδιαφέρον παιχνίδι γύρω από το... στόμα του κ. Χριστοφοράκου.

Είναι εύληπτο από τον κάθε νοήμονα άνθρωπο ότι ο εν λόγω κύριος γνωρίζει πολλά σχετικά με δεκάδες δωροληψίες που στιγμάτισαν τον ελληνικό πολιτικό χώρο την τελευταία δεκαπενταετία. Αν θέλει και μπορεί να αποδείξει όσα ξέρει, πολλά γνωστά μας πρόσωπα θα γνωρίσουν τις φυλακές εκ των έσω.

Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι και το ζητούμενο.

Χριστοφοράκοι υπάρχουν πολλοί. Ακόμα περισσότεροι θέλουν να του μοιάσουν. Σχεδόν κανένας δεν έχει πρόβλημα να λαδώσει για να κάνει τη δουλειά του και να κερδίσει πολύ περισσότερα. Αυτοί πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Αλλά τέτοιοι τύποι βρίσκονται στη αρχή μιας μακράς αλυσίδας "τροφοδοσίας".

Οι "Χριστοφοράκοι" είναι κάτι σαν το σουβλατζίδικο ή το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς. Υπάρχουν παντού και διαφημίζουν τους πειρασμούς στις βιτρίνες. Τώρα αν εγώ σταματώ σε κάθε γωνία και τρώω σουβλάκια και εκλέρ, δεν μπορώ να κατηγορώ μόνο τους άλλους επειδή πάχυνα. Φταίω κι εγώ... λίγο.

Για να σταματήσει η κατάντια, λοιπόν, πρέπει να γίνουμε εγκρατείς και νομοταγείς. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να επιβληθεί παραδειγματική τιμωρία στους δωρολήπτες της SIEMENS. Το ρήγμα που θα δημιουργηθεί θα είναι σίγουρα τεράστιο, αλλά μόνο ένα ισχυρό συστημικό σοκ μπορεί να φέρει θετικό αποτέλεσμα.

Για να τους βρούμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο μεθόδους: Πρώτον, να βασανίσουμε ή να απειλήσουμε τον κ. Χριστοφοράκο προκειμένου να μιλήσει. Δεύτερον, να του δώσουμε κίνητρο, δηλαδή να του... προσφέρουμε σαφώς μειωμένη ποινή σε σχέση με την προβλεπόμενη.

Αυτό δεν είναι μεμπτό ούτε ανήθικο. Αντιθέτως, είναι επιβλητέο και ηθικό. Οι άνθρωποι που τα "πήρανε" είναι χειρότεροι από αυτούς που τα δώσανε. Οι πρώτοι βρέθηκαν στις θέσεις τους ακριβώς για να ελέγχουν το σύστημα.

Αυτοί ήταν οι θεματοφύλακες. Παρ' όλα αυτά, δεν δίστασαν ούτε μία στιγμή να πουλήσουν το κύρος τους μπρος στα οφέλη του εύκολου πλουτισμού. Ταυτόχρονα, ήταν οι ίδιοι που κάθε απόγευμα έβγαιναν στα κανάλια για να κάνουν ηθικά κηρύγματα.

Πρωτίστως από αυτούς κινδυνεύει η Δημοκρατία και δευτερευόντως από τους Χριστοφοράκους.

Με μεγάλη έκπληξη, όμως, διαπιστώνω ότι μια ομάδα δημοσίων προσώπων, από υπουργούς μέχρι... έγκριτους αρθρογράφους, αντιτίθεται σε αυτήν τη λογική. Οι συγκεκριμένοι κύριοι φαίνεται πως δίνουν αγώνα κατά των αποκαλύψεων υποστηρίζοντας ότι η Ελλάς δεν πρέπει να κάνει deal με τον κ. Χριστοφοράκο.

Πρέπει δηλαδή απλώς να τον δικάσει χωρίς να έχει προηγηθεί προσπάθεια που θα οδηγήσει στην αποκάλυψη ονομάτων τα οποία ανήκουν σε εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα.

Δουλειά της Δημοκρατίας δεν είναι η σωτηρία του κ. Χριστοφοράκου. Δουλειά της Δημοκρατίας είναι να συλληφθούν και να τιμωρηθούν αυτοί που φέρουν μεγαλύτερες ευθύνες από αυτόν. Αν το μέσο για την επίτευξη αυτού είναι η μείωση της ποινής του κ. Χριστοφοράκου, καλώς να γίνει.

Δουλειά της Δημοκρατίας δεν είναι να προσφέρει μαξιλαράκια σε υπόδικους. Έτσι σκέτα, όχι δεν είναι. Αλλά αν δεν το κάνει εκεί όπου επιβάλλεται, θα προσφέρει μαξιλάρες ανακούφισης στους βασικούς φταίχτες, στους θρασύτατους απατεώνες, στους μεγάλους αλήτες.

Μια τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε, λένε, τον κ. Χριστοφοράκο "ρυθμιστικό παράγοντα του πολιτεύματος". Και γιατί όχι... Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνεχίζουν αστειευόμενοι...
Προσπαθούν δηλαδή να μας πείσουν, απαξιώνοντας τον κ. Χριστοφοράκο, ότι οι ισχυρισμοί του δεν μπορούν και δεν πρέπει να απειλήσουν τα θεμέλια του συστήματος.

Γιατί όχι, ρωτώ εγώ; Ποιος δηλαδή περιμένετε να ξεσκεπάσει τη διαφθορά; Οι "έγκριτοι αρθρογράφοι" ή οι διαβρωμένοι πολιτικοί που διαβάζουν τους προηγούμενους και ενίοτε γελάνε;

Το πρόβλημά σας, αγαπητοί κύριοι, είναι ότι είστε αναγκασμένοι να παίρνετε θέσεις που σας εκθέτουν. Παρ' όλα αυτά, εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας σε κάτι: Αναρωτιέστε ποιον άλλον θα βόλευε -εκτός από τον ίδιο- αν ο κ. Χριστοφοράκος άρχιζε να καρφώνει τις λεπτομέρειες των συναλλαγών του;

Συμφωνώ λοιπόν με αυτό που υποννοείτε: κανέναν! Να υποθέσω, λοιπόν, ότι αφού τάσσεστε ευθαρσώς κατά μιας τέτοιας εξέλιξης, ασφαλώς δεν θα βολεύει ούτε εσάς αλλά ούτε και τους φίλους σας...

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v