Μας έζωσαν οι μπαταχτσήδες!

Ο Μακιαβέλι έλεγε ότι αρετή και ο πλούτος σπάνια πάνε στον ίδιο άνθρωπο. Αν ισχύει αυτό, τότε ανησυχώ για το μέλλον της Ελλάδας όπου οι φερόμενοι ως ενάρετοι και άξιοι κυβερνώντες είναι οι πλουσιότεροι συμπατριώτες μας.

  • του Πάτροκλου Κουδούνη
Μας έζωσαν οι μπαταχτσήδες!
Ένας υπουργός οικονομικών, ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου, για τον οποίο οι φήμες λένε ότι στο γκαράζ του σπιτιού του βρίσκεται μια Lamborghini, κι ένας πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (κ. Δ. Δασκαλόπουλος) που τώρα δεν είναι βιομήχανος, αλλά έχει 500 εκατ. ευρώ που απέκτησε πουλώντας το "μαγαζί" του πατέρα του, ενεπλάκησαν προσφάτως σε μία έντονη συζήτηση με στόχο να καταδείξει ο ένας τι πρέπει να κάνει η κάστα του άλλου για να περνάμε εμείς καλύτερα!

Σας παρακαλώ πολύ! Είναι σαν να σας λέω ότι προχθές το βράδυ, σε μια φεγγαρόλουστη βεράντα στο μαγικό Portofino, ο κ. Πλατινί τσακωνόταν με τον πρόεδρο της Ρεάλ για το μέλλον του ελληνικού ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου! Μη μας κοροϊδεύετε!

Αφού όλοι σας στο κάτω-κάτω κινείστε για να εξυπηρετήσετε μια personal agenda. Δεν χρειάζετε να υποκρίνεστε ότι ενδιαφέρεστε για το ευρύτερο καλό. Εμείς άλλωστε, στην πλειονότητά μας, καλά περνάμε. Και θα σας το αποδείξω ευθύς αμέσως:

Ελλάς, Μάιος 2009. Η θερμοκρασία κοντά στους 30 βαθμούς Κελσίου (χωρίς υγρασία), η θάλασσα ζεστή, η μπίρα κρύα. Η διάθεση για σκληρή εργασία είναι ελαφρώς μειωμένη και ως εκ τούτου η Βουλή έκλεισε. Άλλωστε, τα σκάνδαλα και τα λεφτά είναι πολλά. Κάποιοι πρέπει να πάρουν κι έναν μήνα off για να προλάβουν να τα κρύψουν.

Ως εκ τούτου, οι φίλοι δημοσιογράφοι ζουν σε έναν επαγγελματικό παράδεισο, πλούσιο σε "θηράματα". Η πολιτική αβελτηρία και η ακόρεστη λαιμαργία του πολιτικού μας ιστού παράγουν άπειρα θέματα για παρουσίαση και δίκαιη ή κακόβουλη κριτική. Άρα και αυτοί πρέπει να περνούν καλά αυτές τις μέρες, αφού έχει πέσει μπόλικο πράγμα στα δίχτυα τους.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, η βάση του παραγωγικού συστήματος της χώρας μας, είναι σαφώς οι πλέον ευνοημένοι αυτή τη δύσκολη περίοδο, καθώς η ασπίδα της μονιμότητας και του σίγουρου μισθού που με ζέση (και δανεικά) τους προσφέρει η πατρίδα εξαφανίζει το άγχος που προκαλεί η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη δεδομένη χαλαρότητα -εν ώρα εργασίας- που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη ομάδα, με ωθεί στο συμπέρασμα ότι και αυτοί περνούν καλά, σχετικά πάντα με την υπόλοιπη υφήλιο.

Η μείωση των τελών ταξινόμησης και ο αγοραστικός παροξυσμός που ακολούθησε για πολυτελή αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών αποτελούν σαφές δείγμα ότι οι επιχειρηματίες, οι υψηλόμισθοι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι έμποροι ναρκωτικών και οι απατεώνες διάγουν βίους ανθόσπαρτους. Σκεφτείτε μόνο ότι μεγάλο τζιπ ή ακριβό κάμπριο δεν υπάρχει ούτε για δείγμα στις εκθέσεις των εισαγωγέων.

Δεν μπορώ λοιπόν να καταλάβω ποιος μπορεί να παραπονείται σε αυτή τη χώρα αφού όλοι σχεδόν περνούν καλά. Μπορεί φυσικά ως "Ελλάς" να χρωστάμε πολλά, όμως αυτό ουσιαστικά δεν αφορά σε εμάς αλλά στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας κ.ά.

Όσο γι' αυτούς τους "ήρωες" που άφησαν τις κερδοφόρες επιχειρήσεις τους για να συνδράμουν την οικονομική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών ως πολιτικοί ή ως παράγοντες, θα τους απαντήσω χρησιμοποιώντας μια ιστορία που άκουσα προσφάτως και έμεινα έκπληκτος.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία προχωρούν συχνά σε ρυθμίσεις χρεών -με δόσεις- για να μπορέσουν να μαζέψουν ένα κλάσμα έστω από τα φέσια που τους φοράνε οι μπαταχτσήδες.

Προσφάτως, σε καιρούς ιδιαίτερα χαλεπούς, κάποιοι κατάφεραν να πείσουν τη διοίκηση του ΙΚΑ να προχωρήσει σε μια τέτοια ρύθμιση. Παρόμοια κυκλώματα προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο και στον ΟΑΕΕ.

Παρά τις ισχυρές πιέσεις όμως, ο διοικητής κ. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου ανακάλυψε ότι αυτοί που καταφέρνουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους λαμβάνουν μετά την πληρωμή της πρώτης κιόλας δόσης την πολυπόθητη ασφαλιστική ενημερότητα!

Εννοείται, φυσικά, ότι οι επόμενες δόσεις δεν πληρώνονται μέχρι να φτάσουμε στην επόμενη ρύθμιση. Η κωμικοτραγική αυτή αλληλουχία παρουσιάστηκε, απ’ ό,τι έμαθα, στην αρμόδια υπουργό κ. Πετραλιά, η οποία έδειξε να συμφωνεί με τη λογική και όχι με τους μπαταχτσήδες!

Ανέφερα αυτό το παράδειγμα θέλοντας να δείξω ότι οι άνθρωποι της αγοράς που λαμβάνουν θεσμικά αξιώματα, ξέρουν πολύ καλά πού βρίσκονται οι "οπές" οι οποίες πρέπει να κλείσουν.

Είμαι βέβαιος, δηλαδή, ότι ο κ. Παπαθανασίου κατανοεί τα "εγκλήματα" που πράττουν οι εφορίες, ενώ είμαι σίγουρος ότι και ο κ. Δασκαλόπουλος ξέρει άριστα αν το βιομηχανικό συνάφι πληρώνει ως οφείλει το ΙΚΑ και την εφορία.

Ο σοφότατος Μακιαβέλι έλεγε ότι η αρετή και ο πλούτος σπάνια πηγαίνουν στον ίδιο άνθρωπο. Αυτό -αν ισχύει- με τρομάζει. Με τρομάζει γιατί αυτοί που προσπαθούν να μας κάνουν ενάρετους, που προσπαθούν κυβερνώντας μας να μας βελτιώσουν, είναι πάμπλουτοι.

Όσο πιο μεγάλο το αξίωμά τους (ή το αξίωμα του μπαμπά τους), τόσο πλουσιότεροι είναι. Κι από αρετές... δεν βλέπω τίποτα σπουδαίο...

Υ.Γ.: Σήμερα συνεδριάζει εδώ κοντά η θρυλική λέσχη Μπίλντερμπεργκ. Θέλω απλώς να σας πω ότι πρόκειται μόνο για δημοσιοσχετίστικο σουαρεδάκι που ουδεμία σχέση έχει με μια κλειστή λέσχη ισχυρών που κυβερνούν τον πλανήτη.

Απόδειξη τούτου είναι ότι φέτος από την Ελλάδα έχουν προσκληθεί, μεταξύ άλλων, ένας γνωστός επιχειρηματίας που ζωγράφισε όλη την εξωτερική όψη του πανάκριβού του γιο με σαφή στόχο να δείξει ότι και η καθυστερημένη νοημοσύνη έχει λόγο στην τέχνη, ένας υφυπουργός που λόγω του IQ του αλλά και της κόμης του (έχει ξανθές ανταύγειες) έχει δώσει λαβές για πολλά σχόλια και μία πολλά υποσχόμενη σοσιαλιστική φιγούρα, η κ. Άννα Διαμαντοπούλου! Αυτά.

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v