Δανός: Πραγματικά μέτρα για την οικοδομή!

Τα "τολμηρά" μέτρα που θα έπρεπε να παρθούν για την πραγματική τόνωση της οικοδομής, πώς επιβαρύνουν την κατάσταση οι κρατικές εγγυήσεις στα δάνεια και η φοροδιαφυγή στις αγοραπωλησίες. Γράφει ο κ. Π. Δανός.

  • του Πάνου Δανού (*)
Δανός: Πραγματικά μέτρα για την οικοδομή!
Η αμοιβή των συμβολαιογράφων ούτως ή άλλως ήταν υπερβολική και έπρεπε να μειωθεί. Όσον αφορά στην εγγύηση από το Δημόσιο για το 25% του δανείου, αν και είναι μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, εντούτοις επαναφέρει το θέμα αν οι Έλληνες είναι ήδη υπερδανεισμένοι ή όχι.

Εάν είναι όντως υπερδανεισμένοι, τότε αυτό το μέτρο θα επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση.

Να υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο επιτρέπει τη φοροδιαφυγή στις αγοραπωλησίες ακινήτων, ήτοι διαφορετική τιμή αναγράφεται στο συμβόλαιο από την πραγματική τιμή της συναλλαγής.

Θα έπρεπε να παρθούν μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ παράλληλα θα μπορούσαν να μειωθούν φόροι όπως μεταβίβασης, προστιθέμενης αξίας κ.ά. οι οποίοι εξάλλου ανήκουν σε ένα πλέγμα φορολογικής μεταχείρισης που αφορά στην τιμωρία τόσο των πωλητών όσο, ιδιαίτερα, των αγοραστών.

Άλλα τολμηρά μέτρα θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν ειδικά κίνητρα για την αγορά εξοχικής κατοικίας, την εξάπλωση μέσω leasing ή και άλλως πώς επιχειρήσεων μέσω της απόκτησης και νέων ακινήτων, όπως και την αγορά διαμερισμάτων - κατοικιών από το ελληνικό δημόσιο και τη διάθεση αυτών με προνομιακούς όρους σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Πρέπει ακόμα να θεσμοθετηθεί το επάγγελμα τόσο του εκτιμητή όσο και του κτηματομεσίτη για να υπάρξει επιτέλους ένα πλαίσιο κανόνων και επαγγελματισμού που θα διέπει τις εν λόγω υπηρεσίες προς προστασία και όφελος της αγοράς αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.

Φρόνιμο είναι η κυβέρνηση πριν ανακοινώνει μέτρα να ζητά τη γνώμη των ειδικών και να αναθέτει την εργασία που θα αφορά στα πραγματικά μεγέθη και προβλήματα της κτηματαγοράς σε συμβούλους ακινήτων. Μόνο έτσι θα καταλάβει ποια είναι η πραγματική προσφορά και ζήτηση, σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι τιμές, ποιες είναι οι απειλές και τα προβλήματα και πού πρέπει να δοθούν λύσεις και πώς.

*Ο κ. Πάνος Δανός είναι μέλος του Συνδέσμου Εκτιμητών και Συμβούλων Ακινήτων Ελλάδος και διευθύνων σύμβουλος της Δανός Chartered Surveyors.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v