Η κρίση είναι περισσότερο... ψυχιατρική

Είναι δυνατόν η σουίτα στο Λας Βέγκας να κοστίζει $119 και μία μέτρια βίλα στα ελληνικά νησιά να ενοικιάζεται προς €40.000 την εβδομάδα; Είναι δυνατόν να ξανακάνει κόμμα ο Μάνος κι ο Σημίτης να γίνει ευρωβουλευτής;

  • του Πάτροκλου Κουδούνη
Η κρίση είναι περισσότερο... ψυχιατρική
Θέλω να καταγράψω πολλές σκέψεις μου χωρίς να γίνω βαρετός. Αποφάσισα λοιπόν να μην αναφερθώ καθόλου στην οικονομική κρίση, αλλά κάποιες πρόσφατες εμπειρίες μου με αναγκάζουν να το πράξω. Στις παραθέτω ασχολίαστα. Τα συμπεράσματα δικά σας:

Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκα στις ΗΠΑ για επαγγελματικούς λόγους. Άθελά μου επισκέφτηκα το Λας Βέγκας, με μοναδική περιέργεια να ερευνήσω το μότο "what happens in Vegas, stays in Vegas".

Αναγκαστικά, όμως, η προσοχή μου έπεφτε συνεχώς στην καταρακωμένη εμπορική κίνηση. Από την αρχή παρατήρησα τις εξευτελιστικές τιμές των δωματίων (119 δολάρια τη βραδιά στο Venetian), ενώ οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών ήταν επίσης μειωμένες κατά 50% σε σχέση με πέρυσι. Αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση ήταν μια συζήτηση που είχα με έναν οδηγό ταξί, ο οποίος μία μόλις εβδομάδα πριν ήταν μάνατζερ μεγάλου ξενοδοχείου της περιοχής!

Ο άνθρωπος αυτός μου είπε ότι οι επισκέπτες είναι πλεόν πολύ λιγότεροι, ενώ τα χρήματα που ξοδεύουν προορίζονται για τα απολύτως απαραίτητα. Στη συνέχεια μου εξήγησε ότι η επαγγελματική του κατρακύλα ήταν αναμενόμενη, όμως είναι διατεθειμένος να περιμένει ακόμα και δύο χρόνια για να ανακάμψει, κάνοντας φυσικά μεγάλη οικονομία και στα έξοδά του. Εν ολίγοις, έπαθε τη ζημιά, κατανοεί τη σοβαρότητα της κρίσης, δεν "αυτοκτονεί" και "προσαρμόζεται" στα νέα δεδομένα.

Επιστρέφω από τον ευλογημένο αυτόν τόπο και ανατρέχω αμέσως στα ντόπια sites για να δω αν μπορώ να νοικιάσω κανένα σπιτάκι για την καλοκαιρινή σεζόν σε τιμή ευκαιρίας, καθώς η κρίση είναι πλέον μαζί μας, φρέσκια και ισχυρή.

Πληκτρολογώ λοιπόν τη φράση "villas in Greece" στο Google και εμφανίζεται πρώτο απ’ όλα το... ονειρώδες site www.whitekeyvillas.com. I enter the site και τι να δω; Πενήντα βίλες στην Ελλάδα που ενοικιάζονται από 6.000 έως 49.000 ευρώ την εβδομάδα! Οι περισσότερες δε από αυτές κοστίζουν περίπου 30.000 ευρώ την εβδομάδα και μπορούν να φιλοξενήσουν 8 άτομα!

Αμέσως τους έστειλα mail λέγοντας ότι διαθέτω 1.100 ευρώ για 7 βράδια, θέλοντας ουσιαστικά να ειρωνευτώ το εμπορικό τους θράσος (γιατί όπως και να το κάνουμε, καμία βίλα με 4 υπνοδωμάτια δεν μπορεί να κοστίζει 5.000 ευρώ τη βραδιά). Τελικά, οι άνθρωποι μου απάντησαν ότι δεν υπάρχει τίποτα κάτω από έξι χιλιάρικα την εβδομάδα, αποδεικνύοντας με σαφήνεια ότι κάποιος από τους δυο μας έχει μαύρα μεσάνυχτα για τις αντοχές της παγκόσμιας αγοράς. Ας ελπίζουμε, πάντως, ότι έχουν δίκιο αυτοί...

Politics now. Μόνο ένα άρρωστο μυαλό και μια μαύρη ψυχή θα είχε αυτή την ιδέα: τον κ. Κώστα Σημίτη να ηγείται του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ. Λυπούμαι πραγματικά για εκείνους που το σκέφτηκαν αλλά κι εκείνους που τόλμησαν να το ξεστομίσουν. Δεν χρειάζεται να δικαιολογήσω τη θέση μου με απλοϊκές εξηγήσεις τύπου "ένας πρώην υπουργός δεν γίνεται ποτέ ευρωβουλευτής" κ.λπ. Θα πω μονάχα το εξής: είναι δυνατόν ένας Κώστας Σημίτης να αντικαταστήσει ΣΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ τη Δήμητρα Ματσούκα; Quelle banalite! Quelle dommage pour le Premier Μinistre!

Δυστυχώς, σε αυτή τη χώρα εδώ και εκατοντάδες χρόνια έχουμε μια τάση να τιμωρούμε τους μεγάλους πολιτικούς άνδρες, τους μεγάλους ευεργέτες μας. Άλλους τους εκτελέσαμε, άλλους τους εξορίσαμε. Και μετά λύπης μου αντιλαμβάνομαι ότι μυαλό δεν βάζουμε.

Τον "εξαναγκασμό της εξουσίας σε σωστή διακυβέρνηση" θέτει ως κατεξοχήν στόχο το νέο κόμμα ΔΡΑΣΗ, η ίδρυση του οποίου πρόκειται να ανακοινωθεί στις 17 Μαρτίου από την τριανδρία που θα ηγείται αυτού.

Οι πολιτικοί άνδρες που θα είναι επικεφαλής του ριζοσπαστικού αυτού σχήματος δεν μας είναι άγνωστοι. Πρόκειται για τους κ. Στ. Μάνο, Β. Κοντογιαννόπουλο και Ι. Μπουτάρη. Ο τελευταίος, αν θυμάμαι καλά, μας είχε εκπλήξει ευχάριστα στις τελευταίες δημοτικές εκλογές όταν ως υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε επιτύχει διψήφιο ποσοστό. Σε απόλυτο αριθμό ψήφων πήρε περίπου όσες έχουν πάρει αθροιστικά οι άλλοι δύο συναγωνιστές του τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Και υποτίθεται ότι εκείνοι είναι οι επαγγελματίες πολιτικοί...

Η αλήθεια πάντως είναι ότι χρειαζόμαστε ως χώρα αυτό το άλμα προς τα εμπρός. Έχουμε ανάγκη από ένα κόμμα που θα εξαναγκάζει την εκάστοτε κυβέρνηση να κυβερνά σωστά.

Αφήστε που εξαφανίζει το άγχος των εκλογών. Δεν θα έχει πια σημασία ποιον θα ψηφίζουμε για να κυβερνήσει, αφού θα φροντίσουμε να εκλέξουμε εκείνους που θα τον εξαναγκάζουν να κυβερνήσει σωστά! Κάτι τέτοια βλέπω και σκέφτομαι πόσο σοφός ήταν ο Ερίκ Καντονά που αποφάσισε να "κρεμάσει τα παπούτσια του" τη στιγμή που βρισκόταν στο ζενίθ της καριέρας του. Μεγάλος παίκτης, σοφός άνθρωπος. Γι' αυτό τον αγαπάμε και τον τιμούμε ακόμα όλοι εμείς οι ποδοσφαιρόφιλοι.

Συνήθως αποφεύγω να σχολιάσω πρωτοσέλιδα καλών εφημερίδων. Επειδή όμως εντυπωσιάστηκα από τον χθεσινό τίτλο του "Ελεύθερου Τύπου", επιτρέψτε μου να λυγίσω για λίγο...

"ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ - 6.000.000 άνεργοι στην Ε.Ε." έγραφε η ναυαρχίδα της κεντροδεξιάς, προκαλώντας εκ πρώτης αλγεινές εντυπώσεις στον τυχαίο λαθραναγνώστη του περιπτέρου.

Αν όμως πάρουμε λίγο χρόνο να σκεφτούμε, θα θυμηθούμε σίγουρα ότι ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης των "27" φτάνει τα 500.000.000. Άρα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η ανεργία στην Ε.Ε. ανέρχεται σε 1,2%! Εικάζω ότι κάποιοι πρέπει να σκέφτονται λίγο περισσότερο όταν προσπαθούν να δημιουργήσουν... εντυπώσεις!

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v