Σ.Παπαθανασίου:Τρεις έξυπνοι τρόποι να επενδύσετε

Οι περισσότεροι επενδυτές δεν κέρδισαν στην άνοδο και έχασαν στην πτώση. Τώρα, στην περίοδο της κρίσης, έχουν έναν ακόμη λόγο για να αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος και να τοποθετηθούν εξυπνότερα...

  • του Σπύρου Παπαθανασίου*
Σ.Παπαθανασίου:Τρεις έξυπνοι τρόποι να επενδύσετε
Οι περισσότεροι επενδυτές δεν κέρδισαν στην άνοδο και έχασαν στην πτώση. Τώρα, στην περίοδο της κρίσης, έχουν έναν ακόμη λόγο για να αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος και να τοποθετηθούν εξυπνότερα...

Βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα της κρίσης. Η επενδυτική κοινότητα δυσπιστεί, ενώ κυριαρχεί η πλήρης απαξίωση όπως φαίνεται και από τον όγκο των συναλλαγών. Τα χαρακτηριστικά της αγοράς είναι η έντονη αβεβαιότητα, οι έκδηλοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι, η προβληματική ρευστότητα σε όλα τα μέτωπα, οι μειούμενες εταιρικές κερδοφορίες καθώς και η μειωμένη ορατότητα.

Σε αυτή την αρνητική συγκυρία ο επενδυτής είναι μπερδεμένος, αγχωμένος και φορτωμένος ήδη με βαριές απώλειες.

Πιθανές αιτίες των απωλειών είναι:

Α. Η ανυπαρξία επενδυτικής στρατηγικής, με συνέπεια τον λανθασμένο υπολογισμό του ρίσκου αλλά και την έλλειψη ευδιάκριτων και συγκεκριμένων στόχων.

Β. Ο βραχυπρόθεσμος ορίζοντας της επένδυσης, με αποτέλεσμα να πρυτανεύει το συναίσθημα έναντι της ψυχρής λογικής (συνήθως, ο αποτυχημένος κερδοσκόπος μετατρέπεται σε μακροπρόθεσμο επενδυτή μιας λανθασμένης επιλογής...).

Γ. Η επένδυση στη μετοχή και όχι στην εταιρία.

Δ. Η τοποθέτηση σε μεμονωμένους τίτλους και όχι σε διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια. Η συγκεκριμένη επιλογή ενέχει αυξημένο κίνδυνο, ενώ η μη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου αφήνει τον επενδυτή ευάλωτο στις διακυμάνσεις τόσο της συνολικής αγοράς όσο και του συγκεκριμένου τίτλου.

--Τρεις ενδεικτικές επιλογές

Υπό αυτό το πρίσμα, προκρίνονται τρεις δόκιμοι τρόποι, ανάλογα με το επενδυτικό προφίλ και το επίπεδο του κινδύνου που αναλαμβάνεται κάθε φορά, έτσι ώστε να μπορεί ο επενδυτής να δαμάσει τις αγορές:

1. Η επένδυση σε Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ETFs ή ΔΑΚ): Τα ETFs είναι στην ουσία πιστοποιητικά τίτλων ιδιοκτησίας που υποδηλώνουν το νόμιμο δικαίωμα κατοχής σε ένα καλάθι συγκεκριμένων επενδυτικών προϊόντων, τα οποία μπορεί να είναι μετοχές, ομόλογα, ακίνητα, εμπορεύματα ή οποιοδήποτε άλλο επενδυτικό προϊόν μπορεί να ομαδοποιηθεί.

Παράδειγμα το QQQQ είναι το ETF του NASDAQ 100, περιλαμβάνει δηλαδή τις μετοχές του NASDAQ 100. Τα ETFs, λοιπόν, αντιπροσωπεύουν επενδύσεις σε χρηματιστηριακούς δείκτες (π.χ. Dow Jones - κωδ. DIA), σε επιμέρους κλάδους (π.χ. βιοτεχνολογία - BBH, ακίνητα - ICF, κοινής ωφελείας - IBU), σε χώρες (Γερμανία - EWG, Ιαπωνία - EWJ, Ελβετία - EWL κ.λπ.), σε εμπορεύματα (π.χ. χρυσός - GLD, πετρέλαιο - USO) και σε ισοτιμίες (π.χ. ευρώ - δολαρίου -FXE).

Τα ETFs είναι διαπραγματεύσιμα όπως ακριβώς και οι μετοχές δίνοντάς μας τη δυνατότητα είτε για ενδοσυνεδριακές, βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις καθώς και για θέσεις αγοράς ή πώλησης, χωρίς να τίθεται θέμα ημερολογιακής λήξης.

Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα για μόχλευση, ενώ με τα νέα ETFs ο επενδυτής μπορεί αγοράζοντας να κερδίζει από την πτώση της αγοράς. Σημαντικό το γεγονός ότι η απόδοσή τους είναι ανάλογη των υποκειμένων που αντιπροσωπεύουν (μετοχές, εμπορεύματα κ.λπ). Αξιοσημείωτο το ότι η σύνθεση των ETFs είναι δεδομένη και δεν μεταβάλλονται ανάλογα με την άποψη κάθε διαχειριστή.

Τα πλεονεκτήματα των ETFs είναι ότι παρουσιάζουν αυξημένη διασπορά, με άμεση συνέπεια τη μείωση του επενδυτικού κινδύνου, βρίσκονται σε συνεχή διαπραγμάτευση, ενώ υπάρχει η δυνατότητα επένδυσης σε συγκεκριμένους κλάδους. Παράλληλα, παρουσιάζουν ικανοποιητική εμπορευσιμότητα, υπάρχει η δυνατότητα ανοιχτής πώλησης και αφορούν τόσο στους ιδιώτες όσο και στους θεσμικούς επενδυτές. Συνάμα, οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα μέσω ενός προϊόντος να αποκτούν άμεσα και με σχετικά χαμηλό κόστος θέση σε ένα καλάθι μετοχών, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να μελετούν σε βάθος τις επιμέρους μετοχές προκειμένου να δημιουργήσουν οι ίδιοι μετοχικό χαρτοφυλάκιο.

2. Η επένδυση σε εταιρικά ομόλογα: Όταν μια επιχείρηση ή ένας οργανισμός χρειάζεται κεφάλαια, μπορεί να τα αναζητήσει μέσω της έκδοσης ενός ομολογιακού δανείου. Κατά συνέπεια, η έκδοση ενός ομολογιακού δανείου αποτελεί για τον εκδότη του μια μορφή δανεισμού, ενώ για τους κατόχους των ομολογιών μορφή επένδυσης. Στην παρούσα περίπτωση ενδιαφέρον ίσως έχουν τα εταιρικά ομόλογα. Στην περίπτωση όμως αυτή ο εκδότης έχει μικρότερο βαθμό ασφάλειας απ' ό,τι τα κρατικά ομόλογα και επομένως ο κάτοχος των ομολογιών αυτών είναι εκτεθειμένος σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Τα ομόλογα αυτά προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις στη λήξη (yields) στους κατόχους τους απ' ό,τι τα κρατικά ομόλογα που εκδίδει το Δημόσιο έτσι ώστε να είναι ελκυστικές.

Πολύ ενδιαφέρον έχει στην παρούσα συγκυρία η επένδυση σε ομόλογα κλάδων που έχουν πληγεί πολύ από την κρίση (χρηματοοικονομικός κλάδος, βιομηχανία - διάγραμμα 1). Αξιοσημείωτο το ότι αρκετές φορές το ομόλογο έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τη μετοχή της ίδιας εταιρίας. Συνεπώς, πιθανόν να υπάρχουν κρυμμένες αξίες στα εταιρικά ομόλογα.

3. Παράγωγα: Υπάρχει δυνατότητα εκμετάλλευσης της πτώσης (ανόδου) της αγοράς μέσω των παράγωγων προϊόντων. Το παράγωγο, όπως γνωρίζουμε, είναι μια διμερής σύμβαση (συμβόλαιο) από την οποία απορρέει η υποχρέωση ή το δικαίωμα αγοράς ή πώλησης ενός αγαθού (υποκείμενο) σε κάποια προκαθορισμένη τιμή στο μέλλον. Τα παράγωγα αναφέρονται σε δείκτες μετοχών, ομόλογα, συνάλλαγμα, εμπορεύματα, μετοχές κ.λπ.

Οι υποκείμενες αξίες είναι δείκτες μετοχών (π.χ. FTSE/ASE-20) και επιλεγμένες μετοχές (π.χ. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ALPHA BANK κ.λπ.). Για παράδειγμα, έστω ότι έχει χρησιμοποιηθεί η στρατηγική των συμβολαίων (ΣΜΕ) Έστω, λοιπόν, ότι ο επενδυτής πούλησε σήμερα 1 ΣΜΕ FTSE/ASE-20 μηνός Ιουνίου στις 790 μονάδες. Το απόγευμα η τιμή εκκαθάρισης καθορίζεται στις 770 μονάδες. Ο επενδυτής έχει κέρδος τη διαφορά (790-770) = 20 μονάδες δείκτη.

Κάθε μονάδα δείκτη του FTSE/ASE-20 έχει αξία 5 ευρώ. Άρα το κέρδος του είναι 20Χ5=100 ευρώ. Αυτή τη συναλλαγή μπορεί ο επενδυτής να πραγματοποιήσει με 632 ευρώ (απαιτούμενο περιθώριο ασφάλισης 16%). Άρα, στην παρούσα φάση μπορεί να κερδίσει και από την πτώση. Τα παράγωγά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για αντιστάθμιση εφόσον υπάρχει μετοχική θέση.

--Πιθανοί συνδυασμοί

Σημαντικό το ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυασμός των παραπάνω επιλογών όπως η αγορά ενός ETF ομολογιακού προϊόντος.

Βασικότερο όλων είναι η αναγνώριση της φάσης στην οποία βρίσκεται η αγορά (χρηματιστηριακός κύκλος) σε σχέση με τον οικονομικό κύκλο. Παρατηρώντας το διάγραμμα 2 στο sector rotation model, μετοχικά προκρίνονται επενδύσεις, για την παρούσα φάση, σε κλάδους κοινής ωφελείας (utilities) και ιατρικών υπηρεσιών.

* Ο κ. Παπαθανασίου είναι Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της SOLIDUS ΑΕΠΕΥ.

** Τα διαγράμματα με τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση αλλά και με τις φάσεις του οικονομικού κύκλου δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v