Π. Κουδούνης: Ποιος τρελός θέλει τώρα εκλογές;

Οι δύο μεγάλοι δεν θέλουν εκλογές. Ο μεν για να μη χάσει, ο δε για να μην κερδίσει. Από την άλλη, η αγορά τρέμει στην ιδέα μήπως εκτός των άλλων φάει και το χαστούκι της ακυβερνησίας. Τελικά, ποιος τρελός θέλει εκλογές;

  • του Πάτροκλου Κουδούνη
Π. Κουδούνης: Ποιος τρελός θέλει τώρα εκλογές;
Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω ούτε τι σκέφτονται οι πολιτικοί ούτε τι γράφουν οι δημοσιογράφοι σχετικά με τις πρόωρες εκλογές. Πρέπει να βρίσκεται κανείς τελείως εκτός αγοράς για να υποστηρίζει ότι η χώρα χρειάζεται προσφυγή στις κάλπες.

Η πρόσφατη πτώση του εμπορικού τζίρου (4,8%) και κυρίως η κατακρήμνιση της οικοδομικής δραστηριότητας (-25%) καταδεικνύουν ότι η κατανάλωση και η ιδιωτική πρωτοβουλία εν γένει δεν μπορούν να στηρίξουν, επί του παρόντος, την επιβραδυνόμενη ελληνική οικονομία.

Επόμενο είναι λοιπόν η αγορά να περιμένει "οξυγόνο" από τις δημόσιες δαπάνες. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι προσβλέπουν σε αύξηση των δαπανών αυτών. Ελπίζουν, παρ' όλα αυτά, ότι δεν θα σταματήσουν ξαφνικά.

Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι στην περίπτωση που οι ημίθεοι μάνατζερ των δημοσίων οργανισμών μυριστούν εκλογές τότε θα αφήσουν κάτω τα στιλό, θα σηκώσουν τα χέρια ψηλά και θα περιμένουν με μάτια υγρά την ημέρα όπου θα τους ζητηθεί η παραίτησή τους. Τότε θα ξεκινήσει γι' αυτούς εκείνη η δύσκολη περίοδος κατά την οποία θα αναζητούν εργασία στις εταιρίες που κατά καιρούς έχουν προμηθεύσει με διάφορα αγαθά τους οργανισμούς που διοικούν...

Εν πάσει περιπτώση, τα έργα σταματούν, οι διαγωνισμοί παγώνουν και η χώρα παραλύει για κάνα τρίμηνο. Αν τώρα μπούμε στο τέλμα των επαναληπτικών εκλογών, τότε τα πράγματα παίρνουν πιο βαθιά -μαύρη- απόχρωση. Η κυβερνητική απραξία δημιουργεί τραγικό ντόμινο στην εθνική οικονομία, επιφέροντας δεινά που σίγουρα πρέπει να αποφευχθούν σε καιρούς ιδιαίτερα χαλεπούς σαν τους τωρινούς.

Τα παραπάνω δεδομένα μπορεί να δημιουργήσαν ένα τοξικό μίγμα αν επαληθευτούν και οι προβλέψεις της Eurobank για την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2009, καθώς, όπως επισημαίνει, ίσως είναι η χειρότερη χρονιά των τριάντα τελευταίων ετών. Κάποιοι βέβαια φαίνεται να το έχουν καταλάβει γι' αυτό και χρεώνουν μέχρι και 120 ευρώ τη βραδιά σε κεντρικά - grand ξενοδοχεία του κέντρου των Αθηνών.

Από την άλλη, βέβαια, πολύ φοβούμαι ότι οι Αστέρες και τα Λαγονήσια θα συνεχίσουν να χρεώνουν 500 - 800 ευρώ το δίκλινο και θα είναι και γεμάτα. Τελικά, το πρόβλημά μας σε αυτή τη χώρα είναι ότι έχουμε χάσει το μέτρο, παρά το γεγονός ότι ήμασταν εμείς που λανσάραμε πρώτοι την έννοια της επιβολής του.

H κατάσταση, πάντως, δεν απαιτεί φιλοσοφία αλλά λογική. Εννοείται ότι δεν βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού όπως προσπαθούν ορισμένοι να μας πείσουν. (Τις προάλλες άκουσα σε δελτίο ειδήσεων της ΕΡΑ2 ότι εθεάθησαν Γάλλοι πολίτες να ψάχνουν τροφή στα σκουπίδια. Περίεργο, είχα την εντύπωση ότι κάτι τέτοιοι υπήρχαν από παλιά... και μάλιστα τους έλεγαν clochards!)

Κατά τη γνώμη μου, οι τράπεζες πρέπει να σηκώσουν το βαρύ φορτίο της ανασυγκρότησης. Χωρίς μεγάλες θυσίες. Χρειάζεται να κάνουν απλώς αυτό για το οποίο διαφημίζονται: να δίνουν δάνειο - με μέτρο.

Δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει κι εσείς, αλλά οι κυριακάτικες εφημερίδες είναι γεμάτες με -ακριβές- διαφημίσεις τραπεζών που καλούν τους αναγνώστες να τους δανείσουν χρήματα.

Παρεμφερή μηνύματα προβάλλουν συχνότατα και από όλα τα τηλεοπτικά κανάλια. Στην πραγματικότητα, όμως, κανείς δεν δανείζει κανέναν. Ούτε καν για αγορά κατοικίας με υποθηκευμένο ακίνητο.

Δεν μπορώ φυσικά να εξηγήσω γιατί οι τράπεζες πληρώνουν για να διαφημίσουν κάτι που δεν κάνουν. Ίσως θέλουν να δείξουν έξοδα... Το μόνο βέβαιο πάντως είναι ότι ούτε αυτή η στείρα τακτική βοηθά την οικονομία. Η λύση, επαναλαμβάνω, βρίσκεται στο μέτρο.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να στρέψω την προσοχή σας σε ένα δημοσιογραφικό γεγονός υψίστης σημασίας. Χθες το πρωί καλεσμένος στην πρωινή ραδιοφωνική του κ. Γιώργου Τράγκα ήταν ο αρχηγός του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης.

Η αύρα μεταξύ των δύο ανδρών αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Τράγκας σιγόνταρε τον κ. Καρατζαφέρη έσπρωξαν τη φαντασία μου στο εξής άθλιο σενάριο: ότι και καλά ξένες και αυτόχθονες πολιτικές και επιχειρηματικές δυνάμεις στοχεύουν στην άνοδο του ΛΑΟΣ και ως εκ τούτου στην παράταση της ακυβερνησίας, εφόσον φυσικά προκηρυχτούν εκλογές.

Για να επιτευχθεί αυτό ζήτησαν και τη βοήθεια του κ. Γιώργου Τράγκα που, ως γνωστόν, συγκεντρώνει μεγάλο ακροατήριο. Μη σας φανεί καθόλου περίεργο, λοιπόν, αν δείτε τον λαοφιλή δημοσιογράφο να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ. Σκεφτείτε το λίγο. Τράγκας με Καρατζαφέρη... χέρι-χέρι... Πράγματι, τι ωραία που περνάμε σε αυτή τη χώρα!

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v