OTE: Παπατζήδες με κρατική "βούλα"

Πόσο πιο χαμηλά θα πέσουμε; Κάποιοι κρατικοπαπατζήδες αποφάσισαν χάριν… ευκολίας να ξεφτιλίσουν μια κι έξω τον ΟΤΕ, τη χώρα και τους νόμους, περιπαίζοντας τους πάντες, για να καλύψουν την ανικανότητά τους.

  • του Γιώργου Παπανικολάου
OTE: Παπατζήδες με κρατική βούλα
Δεν γνωρίζουμε να έχει προηγούμενο η μεθόδευση που έγινε την Παρασκευή προκειμένου να λάβει χώρα η γενική συνέλευση του ΟΤΕ χωρίς την "ενοχλητική" παρουσία των εργαζομένων.

Αποτελεί γεγονός ανήκουστο, πάντως, για οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα, περίπου 200 άτομα (τόσα ήταν έξω από το Κάραβελ) να δίνουν άλλοθι και δήθεν να εξωθούν σε παρανομία, σε εξαπάτηση και σε πλήρη ασέβεια προς τους θεσμούς το ίδιο το ελληνικό κράτος, μέσω των εκπροσώπων του.

Διόλου αμέτοχη της ιλαροτραγωδίας, βεβαίως, και η διοίκηση του ΟΤΕ όπως και οι Γερμανοί εταίροι της Deutsche Telekom, οι οποίοι έσπευσαν να συνυπογράψουν την ανακοίνωση περί διεξαγωγής της συνέλευσης "όπως όριζε ο νόμος".

Με απλά λόγια, προκειμένου να γλιτώσει η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος από τυχόν επεισόδια και φασαρίες που θα δημιουργούσαν αυτά τα άτομα, κάποια κυβερνητικά στελέχη (διότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ιλαροτραγικό σκηνικό της Παρασκευής στήθηκε με δική τους γνώση αν όχι και με πρωτοβουλία) αποφάσισαν να ξεφτιλίσουν τον νόμο περί Ανωνύμων Εταιριών και να κάνουν τον ΟΤΕ και τη χώρα περίγελο Ελλήνων αλλά και ξένων αναλυτών.

Τα γεγονότα είναι απλά και περιγράφονται σε εκτενές ρεπορτάζ του Euro2day.gr. Ολόκληρη εκστρατεία παραπλάνησης των εργαζομένων (μαζί με αυτούς, όμως, εξαπατήθηκαν και οι λοιποί μέτοχοι του ΟΤΕ και οι δημοσιογράφοι), απαγόρευση εισόδου σε "μη ενοίκους" (!) από την πλευρά του ξενοδοχείου Κάραβελ -όπου θα γινόταν η συνέλευση- και στη συνέχεια επιτηδευμένη διαρροή πληροφοριών ότι η συνέλευση θα γίνει τελικά στο Χίλτον στο οποίο (με εντολή ποιου άραγε;) είχε παραταχτεί και αστυνομική δύναμη!

Ο νόμος, βέβαια, λέει ότι η γενική συνέλευση, το κυρίαρχο όργανο των εταιριών, είναι "δημόσιο γεγονός", άρα όλοι οι μέτοχοι πρέπει να γνωρίζουν έγκαιρα και επίσημα πού και πότε αυτή θα πραγματοποιηθεί και βεβαίως να έχουν ελεύθερη πρόσβαση εκεί και όχι να παρεμποδίζεται η είσοδός τους, ούτε και να παραπλανώνται συστηματικά.

Για όσους επίσης δεν το γνωρίζουν, το αν υπάρχει πλειοψηφία ή όχι είναι αδιάφορο για τον νόμο, εφόσον έχουν παρεμποδιστεί να συμμετάσχουν μέτοχοι, καθώς η διαδικασία της συνέλευσης δεν αφορά μόνο στην ψήφο αλλά και στη διαδικασία συζήτησης και γνώμης που προηγείται και θεωρητικά μπορεί να μεταβάλει τους συσχετισμούς.

Ο υπογράφων ουδόλως συμφωνεί με την πρακτική των φραστικών και άλλων επεισοδίων από την πλευρά των συνδικαλιστών, σε ό,τι αφορά γενικές συνελεύσεις και διοικητικά συμβούλια, πρακτική που εκδηλώνεται συχνά στη χώρα μας.

Το γεγονός όμως ότι η κυβέρνηση, φοβούμενη το πολιτικό κόστος, εμφανίζεται ανήμπορη να επιβάλει την απαραίτητη αστυνομική προστασία (όχι γιατί δεν μπορεί, αλλά γιατί δεν θέλει την... τηλεοπτική εικόνα) δεν είναι δυνατόν να της επιτρέπει να παραβιάζει κατάφορα άλλους νόμους και μάλιστα θεμελιώδεις για τη λειτουργία της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας αλλά και για τα δικαιώματα των μετόχων.

Ήδη η ΟΜΕ-ΟΤΕ καταγγέλλει όχι απλώς ότι η συνέλευση δεν είναι νόμιμη, αλλά και πως ΔΕΝ έγινε συνέλευση και καλεί την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη Νομαρχία να παρέμβουν, ζητώντας ταυτόχρονα και από τους μεγαλομετόχους του ΟΤΕ (ήτοι το Δημόσιο και την Deutsche Telekom) να φέρουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η συνέλευση έλαβε χώρα και βεβαίως… νόμιμα.

Προφανώς, σε μια τέτοια περίοδο το να γίνουμε για άλλη μία φορά περίγελο των ξένων είναι ιδιαίτερα βλαπτικό. Όπως βλαπτικό είναι να θεωρούν και οι Γερμανοί της Deutsche Telekom ότι βρίσκονται σε μια "μπανανία" στην οποία οι νόμοι εφαρμόζονται ανάλογα με το πόσο… ισχυρός είναι αυτός που τους παραβαίνει.

Υ.Γ.: Είναι σίγουρο ότι τα γεγονότα της Παρασκευής θα τα βρούμε μπροστά μας ποικιλοτρόπως. Ίσως, το πιο δυσάρεστο όμως είναι ότι έχει σταματήσει να "ιδρώνει το αφτί μας".

Ακόμη και δημοσιογράφοι που παρουσίαζαν τα παραπάνω γεγονότα από ραδιοφώνου στο δελτίο ειδήσεων γελούσαν με τα… χάλια μας - κι εν μέσω θυμηδίας έθεταν και τα ερωτήματα περί της νομιμότητας της συνέλευσης.

Δυστυχώς για εμάς, όσο συνεχίζουμε να γελάμε με τέτοια θέματα, εθισμένοι στη σήψη, τόσο και πιο δύσκολα θα γίνονται τα πράγματα συνολικά για την ελληνική κοινωνία.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v