Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δ. Σκαλαίος: ”Τι περιμένουμε από το 2004”

Εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που συνδυάζουν καλά θεμελιώδη μεγέθη και προοπτικές ανάπτυξης, μπορούν να αποτελέσουν στόχους εξαγοράς και να διαμορφώσουν ανάλογο κλίμα στο ΧΑ, επισημαίνει ο Δ. Σκαλαίος, διευθυντής ανάλυσης της Beta ΑΧΕ. Τι βλέπει για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Frigoglass και Jumbo.

Δ. Σκαλαίος: ”Τι περιμένουμε από το 2004”
του Δημήτρη Σκαλαίου *

Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν σήμερα το Χ.Α., και συγκεκριμένα οι διεθνείς εξελίξεις, τα κέρδη της χρήσης 2003, οι εταιρικές εξελίξεις και τα μακροοικονομικά στοιχεία, αναμένεται να συνεχίσουν την επιρροή τους και το 2004.

Ειδικότερα, οι διεθνείς εξελίξεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο θέμα της τρομοκρατίας. Οι αγορές έχουν αντιδράσει ψύχραιμα προς το παρόν, καθώς διεθνώς οι αντιδράσεις -κατά το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στην Τουρκία- υπήρξαν σαφώς ηπιότερες από αυτές της 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Σε περίπτωση όμως που οι επιθέσεις συνεχιστούν, και μάλιστα σε δυτικοευρωπαϊκή χώρα, δεν είμαστε βέβαιοι ότι η ψυχραιμία μπορεί να διατηρηθεί.

Σημαντική στήριξη στις αγορές αποτέλεσαν οι ανακοινώσεις κερδών που εξελίχθηκαν θετικά κατά το 2003, κάτι που κατά την γνώμη μας αποτελεί τον βασικό λόγο που η αγορά κρατά τα κέρδη του καλοκαιρινού rally (Γενικός Δείκτης +24% από την αρχή του έτους).

Με βάση τα μεγέθη εννεαμήνου αναμένουμε σημαντικά αυξημένη κερδοφορία και για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης, που θα ανακοινωθεί στις αρχές του 2004.

Οι ανακοινώσεις των κερδών του 2003 θα παίξουν φυσικά καθοριστικό ρόλο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2004.

Σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές και τις αποτιμήσεις επιλεγμένων blue chips της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αποτελεί και η εξαγορά της Νίκας από την Global Finance.

Πιστεύουμε πως και στο 2004 τέτοιες συμφωνίες θα επηρεάσουν σημαντικά το επενδυτικό κλίμα, ειδικά στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου υπάρχουν εταιρίες με καλά θεμελιώδη μεγέθη και προοπτικές ανάπτυξης που μπορούν να αποτελέσουν στόχους εξαγοράς από Έλληνες ή ξένους επενδυτές (όπως π.χ. συνέβη με Vodafone, Παπαστράτος – Philip Morris, Hellas Can, επιθετικές εξαγορές εταιριών ΑΕΕΧ) ή ακόμη και αντικείμενα δημόσιας πρότασης ή επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους τους (ΙΑΣΩ, Frigoglass, Coca-Cola 3E).

Στο μακροοικονομικό επίπεδο η δύναμη της αμερικανικής οικονομίας και τα χαμηλά επιτόκια αποτελούν μοχλό ανάπτυξης και για την Ευρώπη, ωστόσο το αδύναμο δολάριο θα πλήξει σημαντικά τις εξαγωγές των Ευρωπαϊκών εταιριών.

Σημαντικές αμφιβολίες εκφράζονται για την Ελλάδα μετά την Ολυμπιάδα και την ολοκλήρωση του Γ’ ΚΠΣ, που ουσιαστικά στηρίζουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ μιας ασθενούς κατά τα άλλα οικονομίας.

Για την Ελλάδα, από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση θα συμπεριλάμβανα τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ στις βασικές επιλογές μας.

Για τον ΟΤΕ πιστεύουμε πως η σημερινή αποτίμησή του ενσωματώνει όλα τα αρνητικά νέα και περιμένουμε ήπια ανάκαμψη της μετοχής το 2004, ενώ ο δανεισμός του παραμένει χαμηλός σε σχέση με τον κλάδο.

Από την άλλη, ο ΟΠΑΠ συνδυάζει λογική αποτίμηση και μονοπωλιακή θέση σε κλάδο με σημαντική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Για τις τράπεζες εκτιμώ ότι η ανάπτυξη των κερδών θα συνεχιστεί, αλλά με ήπιους ρυθμούς, κάτι που ενσωματώνεται σήμερα στις χρηματιστηριακές αξίες τους.

Από τη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση βασικές επιλογές μας παραμένουν η Frigoglass, που συνδυάζει εξωστρέφεια και πολύ ελκυστική αποτίμηση και η Jumbo που συνδυάζει λογική αποτίμηση και σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Συμπερασματικά, επειδή ο παράγων αβεβαιότητα στις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις θα εξακολουθεί να ταλαιπωρεί -με βραχυπρόθεσμες πιστεύουμε επιπτώσεις- τις αγορές, είναι σημαντικό τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα να επικεντρώνονται σε εταιρίες με υγιή θεμελιώδη μεγέθη σε λογικές αποτιμήσεις.

Η δυναμική παρακολούθηση των χαρτοφυλακίων (αποτελέσματα τριμήνων, εταιρικές εξελίξεις) και η περιοδική αναπροσαρμογή τους σε περίπτωσης αναστροφής των θεμελιωδών μεγεθών των εταιριών ή σημαντικής αύξησης των αποτιμήσεων είναι νομίζω απαραίτητη.

* Ο κ. Σκαλαίος είναι διευθυντής ανάλυσης της BETA AXE.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v