Αντισταθείτε! (Γενικώς)

"Οι νέοι δεν εκπαιδεύονται μόνο με τη σωματική αγωγή, τα σχολεία ή τη μουσική, αλλά πιο αποτελεσματικά με τα παραδείγματα των δημοσίων ανδρών" (Αισχύνης, 389-314 π.Χ.).  Γράφει ο Πάτροκλος Κουδούνης

Αντισταθείτε! (Γενικώς)
Δεν θα ασχοληθώ πολύ με τους μαθητές, τις πορείες και τις μολότωφ. Δύο λόγια μόνο θα σας πω και θα σωπάσω επ’ αυτού.

Αντισταθείτε φίλοι μου! Γενικώς. Κλείστε τους δρόμους! Σπάστε βιτρίνες! Κάντε καταλήψεις! Σταματήστε τη μελέτη! Ξεκινήστε το σεξ στα 13! Δοκιμάστε ναρκωτικά, καπνίστε, πιείτε, ξεσαλώστε! Μόνο έτσι θα αποδείξετε εμπράκτως ότι ανησυχείτε βαθιά για το μέλλον σας. Για το μέλλον των παιδιών σας...

Τίποτα από αυτά δεν θα μετανιώσετε. Αν πάλι σας προβληματίζει κάτι, θα το συζητήσουμε κατά τη διάρκεια των εργασιών του γελοιότερου θεσμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Βουλής των Εφήβων.

Εδώ που τα λέμε, δεν φταίνε κι αυτά τα κακόμοιρα τα παιδιά. Βλέπουν απλά πολύ τηλεόραση...

Βλέπουν από τη μία τον Λαζόπουλο να τους δίνει κουράγιο σε αυτή την προσπάθεια κατάλυσης δικαίου, αντιλαμβάνονται τον Τσίπρα να τους κλείνει το μάτι και παρακολουθούν τον Αλαβάνο να τους δίνει έμμεσες κατευθύνσεις. Άντε μετά να τους μαζέψεις. Ευτυχώς όμως που υπάρχουν ακόμα και κάποιοι σοβαροί.

Άκουσα, για παράδειγμα προχθές, την τηλεφωνική συνέντευξη του αξιολογότατου συγγραφέα Διονύση Χαριτόπουλου στον ΣΚΑΙ. Ο λόγος του έσφυζε από ουσία και τιμιότητα. Κάποιες συγκεκριμένες του δηλώσεις του δε, με συγκίνησαν μέχρι δακρύων. Σας τις παραθέτω αυτούσιες:

Δημοσιογράφος: Βλέπω ότι είστε ιδιαίτερα επικριτικός προς τον κ. Αλαβάνο.
Χαριτόπουλος: Τον θεωρώ γελοίο άτομο!
Δημοσιογράφος: Είναι πολύ σκληρό αυτό που λέτε.
Χαριτόπουλος: Είναι πολύ σκληρή και η δική του γλώσσα, όταν βγαίνει στη Βουλή και βρίζει για να δημιουργήσει εντυπώσεις.
Δημοσιογράφος: Ναι αλλά εκείνος λέει ότι απλά μεταφέρει τα λόγια των πιτσιρικάδων.
Χαριτόπουλος: Κι εγώ τα λόγια των πιτσιρικάδων μεταφέρω.

Περιεκτικός, ουσιαστικός, ορθός, άψογος. Μπράβο.

Φυσικά οι κρίσεις του επιβεβαιώνονται από τα νέα γκάλοπ. Για πρώτη φορά μετά την εκλογή Τσίπρα, το ΚΚΕ πέρασε μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αν συνεχίσουν να βουλιάζουν στο ρεύμα του οπορτουνιστικού αναρχοκομμουνισμού, τους βλέπω να μένουν κι εκτός βουλής.

Τον ακριβώς αντίθετο στόχο έθεσε επισήμως ένα μεγάλο πουλέν της κεντροδεξιάς παράταξης, ο Νίκος Καραχάλιος. Δεν αμφιβάλλω ότι διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα για να υπηρετήση την κοινωνία ως βουλευτής. Μου έκανε εντύπωση όμως η επιλογή της εκλογικής του περιφέρειας. Το όνομα αυτής, Υπόλοιπο Αττικής.

Κατ’ αρχάς μόνο ως όνομα είναι μπανάλ. Τι δουλειά έχει ένα κολεγιόπαιδο, σπουδασμένο στην Αγγλία, σχεδόν βέρος Μυκονιάτης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με τα «Υπόλοιπα».

Όποια «Υπόλοιπα» κι αν είναι αυτά, ακόμα και της Αττικής. Αδυνατώ δηλαδή να σκεφτώ πως θα εξηγήσει σε έναν Άγγλο συμφοιτητή του το όνομα της περιφέρειάς του. Θα χρησιμοποιήσει άραγε τον όρο «leftovers»;

Εν συνεχεία, εντοπίζω σαφείς υφολογικές (sic) διαφορές μεταξύ υποψηφίου και ψηφοφόρων.

(Είναι σαν να κατεβαίνει δηλαδή ο Γιάννης Μανώλης ή η Φεβρωνία Πατριανάκου στην Ά Αθηνών, μια περιφέρεια αποκλειστικά διαθέσιμη στους “comme il faut”.) Χωρίς κοινά βιώματα, στόχους και προσδοκίες, τα δύο μέρη δύσκολα θα συμβαδίσουν. Εκτός βέβαια αν πείσει τους Αρβανίτες ότι είναι «ένας από αυτούς».

Το μεγαλύτερο εμπόδιο όμως της κοινοβουλευτικής καριέρας είναι ένας άλλος συνυποψήφιός του. Δεν σας λέω ποιος. Εύκολο είναι.

Ο Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.) είχε γράψει ότι «αν η ελευθερία και η ισότητα βρίσκονται, όπως πιστεύουν πολλοί στη Δημοκρατία, θα αποκτηθούν καλύτερα όταν όλοι μοιράζονται εξίσου την ευθύνη.»

Νομίζω ότι εκεί βασίστηκε και το σκεπτικό του Πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά την ανάληψη των ευθυνών του. Βέβαια αυτό έγινε καθυστερημένα και με καταλύτη τα τηλεοπτικά κανάλια, αλλά εν πάση περιπτώσει έγινε.

Για να ολοκληρωθεί η «μετάνοια» χρειάζονται όμως και οι αντίστοιχες πράξεις. Δεν υπονοώ ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να ανέβει με τα γόνατα στην Παναγιά της Τήνου. Θα μπορούσε όμως, αν ήθελε πάντα, να αποκλείσει από τον επερχόμενο ανασχηματισμό όλους όσους αναμίχθηκαν σε αυτήν τη θλιβερή ιστορία προδοσίας (σκάνδαλο Βατοπεδίου) και αυτούς που απέτυχαν γενικώς, προωθώντας νέους, ικανούς και άσπιλους βουλευτές σε κυβερνητικές θέσεις.

Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν. Δεν μπορεί να είναι όλα μαύρα.

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v