Το ερωτικό κάλεσμα του ΥΠΟΙΟ

Η κυβέρνηση μάλλον έχει συνειδητοποιήσει ότι ελλείψει στιβαρών ηθικών αξιών η οικονομία είναι το παν για το λαό. Γι' αυτό κι έχει ρίξει όλο το -λιγοστό- βάρος της στον πολύπαθο τομέα. Γράφει ο Π. Κουδούνης.

  • του Πάτροκλου Κουδούνη
Το ερωτικό κάλεσμα του ΥΠΟΙΟ
Η δημοτικότητα των ηγετών την δυτικής Ευρώπης βρίσκεται σε άνοδο. Ο κ. Γκόρντον Μπράουν, ο κ. Νικολά Σαρκοζί και η κ. Άνκελα Μέρκελ "καλπάζουν" στους πολιτικούς στίβους όπου αγωνίζονται, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι οι μεγάλες ευκαιρίες παρουσιάζονται σε περιόδους μεγάλων κρίσεων.

Στην Ελλάδα δεν συμβαίνει το ίδιο.

Σε πείσμα των καιρών, ο Έλληνας συνάδελφός τους και η κυβέρνησή του χάνουν περίπου 1% τον μήνα. Ο κ. Καραμανλής, όμως, φαίνεται πως πήρε το μήνυμα. Κατάλαβε ότι το παιχνίδι δεν παίζεται στο Βατοπέδι αλλά στην πραγματική οικονομία. Γι' αυτό και αλλάζει ρότα.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, αναζητά τρόπους στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων. Ως πρώτο μέτρο συζητά την επιδότηση για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Πέρυσι που η τιμή του είχε φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, δεν κατάφερε να το κάνει. Αποφάσισε όμως να υλοποιήσει την ιδέα αυτή φέτος, που η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει κάτω από τα 50 δολάρια.

Κατ’ αρχάς, είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα χρονισμού...

Το δεύτερο πρόβλημα είναι πολιτικό: Έχει να κάνει με την πειθώ.

"Ο πολιτικός που προσπαθεί να ταυτιστεί με τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού προκαλεί συνήθως τη δυσφορία των ευπόρων. Γι' αυτό υποσχέσεις και δημαγωγικές εκδηλώσεις αυτού του είδους εγείρουν αυτόματα την καχυποψία". Αυτά έγραφε ο John Kenneth Galbraith (1908 - 2006) στο βιβλίο του "Η κοινωνία της αφθονίας" το 1958.*

Κι όμως, είναι τόσο εύστοχος ακόμη και σήμερα, επί οικονομικής υπουργίας του κ. Αλογοσκούφη.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που μπλοκάρει πολλές από τις φαεινές ιδέες του οικονομικού επιτελείου (π.χ. η άξια για Νόμπελ Οικονομικών πρόταση περί μείωσης του ΦΠΑ) είναι η έλλειψη χρημάτων. Γι' αυτό ακριβώς όλη η προσπάθεια του υπερυπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών έχει επικεντρωθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής!

Πρώτο δείγμα της πρωτοφανούς αυτής προσήλωσης σε έναν και μόνο στόχο είναι η διαφημιστική καμπάνια που έκανε χθες δειλά-δειλά την εμφάνισή της σε κάποιες εφημερίδες. Το ερωτικό κάλεσμα του ΥΠΟΙΟ στους φοροφυγάδες έχει ως εξής:

"Οι Έλληνες αποκτήσαμε οικολογική συνείδηση επειδή είδαμε το θέμα με άλλη ματιά, επειδή το πιστέψαμε. Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε και τη φοροδιαφυγή με άλλη ματιά;".

Θα απαντήσω έμμεσα αλλά σκληρά σε αυτούς που έχουν επενδύσει πολιτικά σε αυτή τη διαφήμιση. Πέρασα χθες από τα πλέον ευρεία διόδια της Αττικής Οδού, στο ύψος της Καισαριανής. Ήταν αδύνατο να μην παρατηρήσω τις εκατοντάδες αποδείξεις πληρωμής των διοδίων που με χάρη είχαν αφήσει οι "οικολόγοι" οδηγοί στο χάδι του ανέμου...

Mε στενοχώρησε αφάνταστα χθες η κ. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά. Η εργατική υπουργός, έχοντας προφανώς παρασυρθεί από το άγχος που επιβάλλουν οι καιροί, απείλησε εμμέσως τις τράπεζες (το γιατί δεν έχει σημασία), θέτοντας το ερώτημα τι θα απογίνουν αυτές αν αύριο αποσύρουν τα ασφαλιστικά ταμεία τις καταθέσεις τους.

Πρώτον, μία κυρία δεν πρέπει ποτέ να εκβιάζει. Δεν χρειάζεται άλλωστε.
Δεύτερον, τα λεφτά των ταμείων δεν είναι πια τόσα πολλά. Το σύστημα θα αντέξει και χωρίς αυτά.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ με νόημα σε έναν άνθρωπο που ειλικρινά συμπαθώ πολύ, στον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. Θα πω μόνο ότι κοιτάχτηκε για πολλή ώρα στα μάτια με την Ντόρα and he just blinked first. Και ομολογώ ότι αυτό δεν το περίμενα από τον έμπειρο Δημήτρη...


[email protected]

* "The Affluent Society", μετάφρ. "Η Κοινωνία της Αφθονίας", εκδ. Παπαζήση 1970, σελ. 317.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v