Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χατζηδάκης: Serial sellers "σκοτώνουν" την αγορά

Κάθε προηγούμενο έχει ξεπεράσει η υπερπώληση μετοχών στη Σοφοκλέους, καθώς το πάρτι των πωλητών συνεχίζεται, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΕΠΕΥ. Καθοριστικής σημασίας η συνεδρίαση της Δευτέρας.

  • του Μάνου Χατζηδάκη
Χατζηδάκης: Serial sellers σκοτώνουν την αγορά
Με απώλειες 18,37% έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 1.728,49 μονάδες. Από την αρχή του μήνα οι απώλειες έχουν προσεγγίσει το 40%, ενώ η αγορά διέσπασε με ιδιαίτερη άνεση τις 2.000 μονάδες. Παράλληλα, οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές μειώθηκαν κατά 6% και διαμορφώθηκαν στα 309 εκατ. ευρώ, ενώ παρατηρήθηκαν εκροές 9,6 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τις συνολικές εκροές στα 197,3 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Το πάρτι των πωλητών συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό για μία ακόμα εβδομάδα κάνοντας ακόμα πιο επίπονες τις ετήσιες απώλειες των μετοχών στο Χ.Α. Η αγορά δείχνει απονευρωμένη, αδύναμη να βγάλει μία αντίδραση και για τα επιχειρηματικά νέα δεν υπάρχει καν η διάθεση να γίνουν αντικείμενο ανάλυσης.

Κυρίαρχο συναίσθημα είναι ο πανικός, η αίσθηση της επιβίωσης για την επόμενη ημέρα και η διατήρηση του κεφαλαίου. Άλλοθι της αρνητικής εικόνας στο Χ.Α. παραμένει η τάση των ξένων αγορών και η κοινή συμπεριφορά των επενδυτικών κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στις αγορές.

Πέρα όμως από την πτώση στο εξωτερικό, η ελληνική αγορά θα μπορούσε να είχε επιτύχει υψηλότερο συσχετισμό στις αποδόσεις της με τα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αν η ποιότητα αυτών των επενδυτικών κεφαλαίων ήταν καλύτερη. Αυτή η παράμετρος έχει οδηγήσει σε απώλειες-ρεκόρ 66% από την αρχή του έτους και σχεδόν 40% από την αρχή του μήνα.

Αποδόσεις αυτού του βαθμού τιμολογούν ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις για το σύνολο της αγοράς, όπως νέες χρεοκοπίες, μείωση κερδοφορίας 60% ή στασιμότητα στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Από τεχνικής άποψης, η στήριξη του μεσοπρόθεσμου καναλιού έπεσε με χαρακτηριστική άνεση. Η ζώνη των 1.950 – 2.000 μονάδων δεν άντεξε ούτε μία συνεδρίαση και ο Γενικός Δείκτης κοιτάζει πια την περιοχή των 1.462 μονάδων, επίπεδο το οποίο αντιστοιχεί στα χαμηλά του 2003.

Ο βαθμός υπερπώλησης έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο για τα ιστορικά δεδομένα τα οποία είναι διαθέσιμα (1980 – 2008) και αποτυπώνεται σε αποκλίσεις δεικτών, σε ταλαντωτές και σε πληθώρα επιμέρους διαγράμματα.

Όλες αυτές οι τεχνικές υπερβολές δείχνουν φαινόμενα ανάλογα αυτών που παρατηρούμε σε φούσκες, σε περιόδους όπου η ευφορία ξεχειλίζει και η ζήτηση δημιουργεί φαινόμενα αναποτελεσματικής αγοράς.

Η αντίδραση που αναμένουμε θα είναι εξίσου σφοδρή, θα συνοδευτεί από ακρότητες και θα είναι της τάξεως των 1.000 μονάδων τουλάχιστον. Σε ό,τι αφορά τον χρόνο όπου θα εκδηλωθεί αυτή η αντίδραση, η Δευτέρα (27/10) θεωρείται καθοριστικής σημασίας ημερομηνία αφού η ένταση των πωλήσεων φαίνεται να έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από πλευράς τεμαχίων και διακυμάνσεων.

Με μεγάλη πιθανότητα, η συνεδρίαση της Δευτέρας ενδεχομένως να αποτελεί τον φετινό πάτο" της αγοράς, αφού όλα τα στοιχεία συγκλίνουν προς την υπερβολή: ψυχολογία, σχέση με τα θεμελιώδη, τεχνική ανάλυση. Και το επίπεδο αντίδρασης θα είναι ένα τυχαίο σημείο, απρόβλεπτο όπως και η ταχύτητα της φετινής πτώσης.

* Ο κ. Μάνος Χατζηδάκης είναι Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v