Δεν έπιασε ο τσαμπουκάς

Mίλησε έντονα, σε προσωπικό ύφος και με πολύ τσαμπουκά. Μίλησε δηλαδή σαν Καραμανλής. Απλώς απευθύνθηκε σε λάθος ακροατήριο. Αυτά έπρεπε να τα πει στην "αυλή", όχι στους βουλευτές! Γράφει ο Π. Κουδούνης.

  • του Πάτροκλου Κουδούνη
Δεν έπιασε ο τσαμπουκάς

Την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Καραμανλής έκανε μια "κατάθεση ψυχής", όπως λένε κάποιοι κουραστικοί νεολογοτέχνες. Προσπάθησε να παρουσιαστεί πιο ανθρώπινος, λιγότερο αποστειρωμένος, νευρικός και αποφασισμένος.

Το έκανε γιατί ήξερε ότι αυτό το στιλ του πάει. Ο κόσμος αρέσκεται να παρακολουθεί εκρήξεις ηγετών, που προσπαθούν να επιβληθούν και να βάλουν τάξη.

Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, ήταν το ακροατήριο! Ο κ. Καραμανλής απευθύνθηκε στην κεντρική επιτροπή και οι δηλώσεις του στόχευαν στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Η πλειονότητα όμως των βουλευτών δεν ευθύνεται ούτε για την προδοσία του Βατοπεδίου ούτε για το επιχειρηματικό expansion των οικογενειών Βουλγαράκη και Ρουσόπουλου.

Η αφυδατωμένη οικονομία που κλονίζει τα δημόσια ταμεία και τον προϋπολογισμό, η ασθμαίνουσα αγορά που βάλλεται καθημερινά από τα καρτέλ και την ακρίβεια, καθώς και η δικαιολογημένη μουρμούρα του λαού δεν οφείλονται στους βουλευτές, αλλά κυρίως στην "αυλή" του πρωθυπουργού, που προκαλεί συνεχώς είτε λόγω σκανδαλωδών επιλογών είτε εξαιτίας ανικανότητας.

Ως εκ τούτου, το bullying* του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές ήταν άδικο και -όπως αποδείχτηκε - άστοχο!

Προχθές το βράδυ, ο βουλευτής Δράμας κ. Δαϊλάκης, με δηλώσεις του στο Extra Channel, ζήτησε να παραιτηθούν οι κ. Ρουσόπουλος και Αγγέλου.

Η επιθυμία του αυτή δεν είναι πρωτότυπη. Αυτό ζητάει όλο σχεδόν το κόμμα!

Παρ' όλα αυτά, ο πρωθυπουργός τον έθεσε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο κ. Δαϊλάκης δεν παραιτήθηκε, όπως είχε δηλώσει ότι θα έκανε σε τέτοια περίπτωση, αλλά παρέμεινε ανεξάρτητος αφήνοντας την κυβερνώσα παράταξη στο έλεος μόνο 151 βουλευτών (ο ένας, δε, εξ αυτών ονομάζεται Τατούλης).

Αυτό που είπε βέβαια ο κ. Δαϊλάκης ακούγεται πολύ λογικό σήμερα. Ο Δούκας ντε λα Ροσφουκό (Γάλλος αριστοκράτης 1613 - 1680) είχε γράψει: "Σπάνια παραδεχόμαστε τη λογική, εκτός για τους ανθρώπους που συμφωνούν μαζί μας". Έχω την εντύπωση ότι ο κ. Καραμανλής κινδυνεύει να πέσει σε αυτή την παγίδα.

Όταν ο τελευταίος είχε αναφερθεί στους νταβατζήδες, ο λαός τον αγάπησε. Τον στήριξε γιατί είπε αυτά που ήθελε να ακούσει, ακριβώς όπως ήθελε να τα ακούσει. Ο Θίοντορ Ρούζβελτ (1858 - 1919) είχε πει ότι "ο πιο επιτυχημένος πολιτικός είναι εκείνος που λέει ό,τι σκέφτονται οι άλλοι, όσο πιο συχνά μπορεί, και με τη δυνατότερη φωνή που έχει"! Φαίνεται ότι ο κ. Καραμανλής τότε το θυμόταν...

Πρόσφατα έχει αποδείξει πως αυτό που χαρακτήριζε τον επιτυχημένο πολιτικό, σύμφωνα με τον Ρούζβελτ, δεν μπορεί να το κάνει. Δεν μπορεί να φωνάξει το σωστό, το δίκαιο, αυτό για το οποίο ουρλιάζει ο απλός κόσμος.

Μπορούν όμως να το κάνουν κάποιοι βουλευτές του. Και αυτοί αποπέμπονται...

Ένα πάντως είναι προφανές. Το κόμμα και η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξουν είτε πολιτική είτε αρχηγό. Γιατί από βουλευτές, τα "φάγανε τα ψωμιά" τους. Τώρα δεν έχει περισσέψει κανείς. Στον επόμενο "καίγονται"!

koudounis@euro2day.gr


*
Bullying is the act of intentionally causing harm to others, through verbal harassment, physical assault, or other more subtle methods of coercion such as manipulation. (Τι εξαιρετική εξήγηση! Τόσο καλή που δεν θα τη μεταφράσω για να μη χαλάσω την αύρα της!)


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v