«Αγγαρεία κάνω. Ποινή εκτίω!» Πόσο δίκιο είχε...

Αυτό είχε ομολογήσει ο Βύρων Πολύδωρας από το βήμα της Βουλής κι εμείς ορμήξαμε να τον φάμε. Καταλαβαίνω τώρα, παρακολουθώντας το πολιτικό decadence, πόσο δίκιο είχε... Γράφει ο Π. Κουδούνης.

  • του Πάτροκλου Κουδούνη
«Αγγαρεία κάνω. Ποινή εκτίω!» Πόσο δίκιο είχε...
Το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοίνωσε χθες ότι ο Γιάννης Κεφαλογιάννης δεν ασκεί πλέον καθήκοντα συμβούλου του κ. Καραμανλή λόγω της καταδίκης του σε 12μηνη φυλάκιση με αναστολή για απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία και προτροπή σε ψευδορκία τριών αστυνομικών.

Μα τι αηδίες είναι αυτές; Κατ’ αρχάς η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη. Δεύτερον, η ποινή έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Άρα δεν είναι και τόσο βαριά. Και τρίτον, και κυριότερο, τι είδους βιασύνη είναι αυτή; Επειδή δηλαδή καταδικάστηκε ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού γιατί άσκησε πίεση σε αστυνομικούς ν' αλλάξουν τις καταθέσεις τους εις βάρος χασισέμπορα, πρέπει να τον αποπέμψουμε εντός δεκαλέπτου;

Ο πρωθυπουργός και οι σύμβουλοί του θα μπορούσαν κάλλιστα να περιμένουν μια - δυο βδομάδες να παίξει το θέμα στα κανάλια, να χάσει το κόμμα άλλες 5 μονάδες, να κοπάσει ο θόρυβος και μετά να του ζητήσουν ευγενικά να παραιτηθεί. Αυτές οι εν θερμώ αποφάσεις δεν ταιριάζουν ούτε στο ύφος αλλά ούτε και στο ήθος του Μαξίμου. Λίγη ευγένεια δεν βλάπτει...

Τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν χθες ερώτηση στη Βουλή σχετικά με κάποιες σοβαρές καταγγελίες του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). Ο ΣΕΑ είχε ενημερώσει τους αρμοδίους ότι οι εκτάσεις στον Ραμνούντα Αττικής και στη Λαυρεωτική που δόθηκαν στη Μονή Βατοπαιδίου βρίσκονταν μέσα στην «καρδιά» κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων. Παρ' όλα αυτά, το real estate development plan της Μονής «Γατοπαιδίου» εκτελέστηκε άψογα...

Αν οι καταγγελίες στέκουν, μιλάμε για βαρβάτο -από πλευράς κράτους- έγκλημα. Η αναλγησία, η στυγνή εκμετάλλευση του δημόσιου πλούτου αρχίζει να ξεπερνά ακόμα και τα όρια της δικής μου καλπάζουσας φαντασίας.

Δεν μπορώ, μα την Παναγία, να καταλάβω γιατί κάποιοι πολιτικοί προδίδουν τους πολίτες για να κάνουν πλουσιότερους κάποιους μοναχούς ή παπάδες. Για μένα -και για τη νοσηρή μου φαντασία- μόνο μία εξήγηση υπάρχει: οι μεν δίνουν οικόπεδα και αρχαία και οι δε πληρώνουν με εικόνες!

Όλη αυτή η παρέα πλουσίων (υπουργών, μοναχών, συμβολαιογράφων, παραγοντίσκων κ.λπ.) έχει ξεγυμνώσει με τη συμπεριφορά της το πολιτικό μας περιβάλλον. Ταυτόχρονα φέρνει στο φως μια τεράστια αδικία που έχει συντελεστεί εις βάρος ενός μεγάλου (τελικά) πολιτικού άνδρα: του Βύρωνα Πολύδωρα!

Ο Βύρων είναι πολύ γραφικός. Αλλά δεν είναι κουτός. Τουναντίον! Όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του υπουργού Δημοσίας Τάξεως κατάλαβε ότι έκανε αγγαρεία. Συνειδητοποίησε άμεσα ότι εξέτιε ποινή. Έπρεπε να ηγηθεί ενός σώματος -της Ελληνικής Αστυνομίας- που για να αποδώσει τα μέγιστα έπρεπε να συλλάβει από υπουργούς μέχρι παπάδες!

Αυτά τα πράγματα όμως δεν γίνονται εύκολα σε μια πρωτόγονη, βαλκανική χώρα. Άρα, το μόνο που απέμενε στον συμπαθή Βύρωνα ήταν να κάτσει ήσυχα στα καυτά «αβγά» του περιμένοντας να μη σπάσουν και απλωθεί η δυσοσμία.

Αυτό κι αν είναι ποινή. Αυτό κι αν είναι αγγαρεία. Όχι μόνο να μην μπορείς να πιάσεις τους ενόχους, αλλά να φοβάσαι να τους πιάσεις μην τυχόν κι αποδειχτεί ότι ανήκουν στον στενό ή στον ευρύτερο συναδελφικό κύκλο.

Το χρήμα κυνηγούν όλοι τους, φίλοι μου. Με κάθε μέσο, χωρίς καμία αιδώ. «Το χρήμα είναι η δύναμη των ανίκανων», είχε πει κάποτε ο Αμερικανός συγγραφέας Leon Samson. Αν έχει δίκιο, συλλογιστείτε πόση ανικανότητα υπάρχει γύρω μας...

koudounis@euro2day.gr

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v