Κοινωνία ανοχής και σαλτιμπάγκων

Ο λογιστής που υπεξαιρεί πρέπει να φυλάσσεται σε λογιστήριο, ο φοροφυγάς βιομήχανος σε εργοστάσιο, ο βουλευτής που δωροδοκείται στη Βουλή και ο νταβατζής που συλλαμβάνεται φαντάζεστε πού... Γράφει ο Π. Κουδούνης.

  • του Πάτροκλου Κουδούνη
Κοινωνία ανοχής και σαλτιμπάγκων
Η διαμονή μου σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας ήταν η αιτία της πρόσφατης απουσίας της στήλης από το εξαιρετικό αυτό site. Aπολογούμαι αλλά ταυτόχρονα παραδέχομαι ότι έφυγε ένα μεγάλο βάρος από πάνω μου.

Η ποικιλία και η σημασία των καθημερινών αποκαλύψεων θα μου δημιουργούσε σίγουρα δύο προβλήματα: Πρώτον, δεν θα ήξερα από πού ν’ αρχίσω και δεύτερον, θα κινδύνευα να χαρακτηριστώ οπαδός του Κωνσταντίνου Πλεύρη... Τα δεινά του κοινοβουλευτισμού δεν θα έμεναν ασχολίαστα!

Η αλήθεια είναι ότι δεν πάμε καλά. Ως κοινωνία έχουμε πρόβλημα ανοχής. Αντιμετωπίζουμε όλα τα θέματα με γηπεδική συμπεριφορά. Πανηγυρίζουμε έξαλλα για νίκες άνευ ουσίας, αποκαθηλώνουμε πρωταγωνιστές για λιγότερο σημαντικά σφάλματα και συγχωρούμε, ως καλοί χριστιανοί, όλους όσοι εξευτελίζουν τις όποιες Δέκα Εντολές.

Δεν είμαστε σοβαροί κριτές, αγαπητοί φίλοι. Είμαστε σαλτιμπάγκοι και παίζουμε μονίμως και άριστα τον ρόλο της χάβρας Ιουδαίων. Αθωώνουμε τον Βαραβά και σταυρώνουμε τον Χριστό!

Συλλογιστείτε μόνο τα εξής:

Ο πρώην Αττικής Παντελεήμονας θα εκτίσει την ποινή φυλάκισής του σε μοναστήρι. Έτσι προβλέπει το εκκλησιαστικό δίκαιο - συναινεί το ποινικό.

Ο «άγιος» Αττικής που μάζεψε από το παγκάρι της εκκλησίας ένα δισεκατομμύριο δραχμές και που οι τηλεφωνικές συνομιλίες του θα μπορούσαν να αποτελέσουν οργιώδες σενάριο ομοφυλοφιλικής τσόντας, αντί να σαπίσει στη χειρότερη φυλακή θα πάει να μονάσει στας εξοχάς.

Μα το μοναστήρι, σεβάσμιοι γέροντες της ΔΙΣ, δεν είναι φυλακή για έναν ιερωμένο. Είναι απλώς ο χώρος εργασίας του. Με τη δική σας λογική λοιπόν τα σωφρονιστικά συστήματα πρέπει να είναι ποικίλα.

Ο λογιστής που υπεξαιρεί πρέπει να φυλάσσεται σε λογιστήριο, ο φοροφυγάς βιομήχανος σε εργοστάσιο, ο βουλευτής που δωροδοκείται στη Βουλή και ο νταβατζής που συλλαμβάνεται φαντάζεστε πού...

Δεν θα εμβαθύνω περισσότερο στο θέμα. «Μερικές φορές το θεωρώ αμαρτία να εκφράσω με λόγια τη θλίψη που αισθάνομαι» (Lord Alfred Tennyson, Άγγλος ποιητής, 1809 - 1892)

Από την άλλη, ο γίγαντας Τσουκάτος είπε: «Τα πήρα και τα 'δωσα στο κόμμα. Έτσι κάναμε εμείς πάντα στο ΠΑΣΟΚ!». Έξω κι ανενόχλητος ο «στρατηγός»! Συμπάθεια και ανοχή του δικαστικού μας συστήματος. Ποιος θα τολμήσει να τα βάλει τώρα με τον άνθρωπο που μόλις τον σταμάτησε ο τροχονόμος για έλεγχο ρουτίνας αυτός απασφάλισε χειροβομβίδα και φώναξε: «Μολών λαβέ»;

Τα υπόλοιπα παιδιά έδωσαν 2,8 εκατομμύρια για κάθε υποκατάστημα του Γερμανού κι εμείς το συζητάμε ακόμα, ενώ ο Χριστοφοράκος ψάχνει σουίτα στο Καραϊσκάκη (σύμφωνα με το "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ").

Και σαν κερασάκι στην τούρτα, το εργατικό, τίμιο και διάφανο ΚΚΕ αρνείται λέει να αποκαλύψει τις πηγές εισοδημάτων του καθώς και τις καπιταλιστικές του δραστηριότητες. Φανταστείτε για πόσο βλάκες μας περνάνε...

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, δεκάδες πάνελ στήνονται τις τελευταίες τρεις μέρες για το αν πρέπει να αποφυλακιστεί ο Ιωαννίδης! Ας βγει λοιπόν από τη φυλακή. Είναι 34 χρόνια μέσα, γέρος και άρρωστος. Ή, ας μην αποφυλακιστεί. Ήταν ένας δικτάτορας που τον βαρύνουν πολλές ευθύνες για μεγάλα δεινά. Δεν έχει σημασία. Ας συγχωρέσει ή ας μη συγχωρέσει η Δημοκρατία. Δεν μου καίγεται καρφί.

Αν θέλουμε να κατακρίνουμε ενόχους και να σχολιάζουμε συνεχώς το αστυνομικό δελτίο της Βουλής, μπορούμε να το πράττουμε με άνεση καθημερινά. Άλλωστε ως χώρα βρισκόμαστε εντός ενός ηθικοπολιτικού βούρκου, όπως είπε -και πολύ σωστά- ο κοινοβουλευτικός ηγέτης της νεοελληνικής αριστεράς Αλέκος Αλαβάνος.

Αντιπαθώ τους κοινότοπους συμβουλάτορες, τα ψευτοφιλοσοφικά συμπεράσματα που τροφοδοτούν τα δελτία ειδήσεων καθώς και τις ανυπόστατες γενικεύσεις. Ίσως όμως τώρα να μην μπορώ να αποφύγω τίποτα από την παραπάνω γκάμα.

Οφείλω λοιπόν να πω ότι η δημόσια ζωή δεν προβάλλει καμία αξία. Όλοι κλέβουν κάτι για να πετύχουν δόξα ή χρήμα. Οι αθλητές ντοπάρονται για να κερδίσουν μετάλλια κι όλοι οι υπόλοιποι κλέβουν χρήμα για να πλουτίσουν.

Τι παράδειγμα περιμένετε να πάρω εγώ και οι υπόλοιποι τριανταπεντάρηδες που ψάχνουμε το νόημα της ζωής;

Με μαθηματική ακρίβεια, θα αναζητήσουμε μια καριέρα... φουλ στην κομπίνα που τάχιστα θα μας δώσει τη δυνατότητα να διάγουμε μια ζωή γεμάτη από ταξίδια, γκολφ, μπιλιές και χλιδή. Αν δεν έχουμε ήδη αρχίσει...

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v