Το ΧΑΚ καθιερώνει σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας

Τις πρωτοβουλίες εγκαθίδρυσης νέων θεσμών και ρυθμίσεων του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου με στόχο τη μετατροπή σε σύγχρονη περιφερειακή αγορά αναλύει το μέλος του συμβουλίου του ΧΑΚ, κ. Ανδρέας Λεωνίδου.

  • του Ανδρέα Λεωνίδου, Μέλους Συμβουλίου ΧΑΚ
Το ΧΑΚ καθιερώνει σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας
Κάθε χρηματιστηριακή αγορά, για να μπορεί να εκπέμπει τη δέουσα αξιοπιστία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της, επιβάλλεται να εκσυγχρονίζει τις διαδικασίες της, να προωθεί σύγχρονες μεταρρυθμίσεις και γενικά να συμβαδίζει με τις νέες εξελίξεις της κεφαλαιαγοράς.

Το ΧΑΚ, που έχει ως κεντρικό στόχο του να μετατραπεί σε σύγχρονο περιφερειακό χρηματιστήριο στην περιοχή μας, δίνει τεράστια σημασία στον τομέα της εγκαθίδρυσης νέων θεσμών και ρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία και τη σωστή λειτουργία του.

Στα πλαίσια αυτά, το συμβούλιο και η διεύθυνση του ΧΑΚ έχουν αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια, με σκοπό η Κύπρος να αποκτήσει ένα χρηματιστήριο που να συγκρίνεται ευνοϊκά με όλα τα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια του κόσμου.

Μία από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και έχουν εφαρμοστεί επιτυχώς είναι η τήρηση του κεντρικού μητρώου, το οποίο ως γνωστόν, περιέχει όλα τα στοιχεία των κατόχων αξιών των εισηγμένων εταιριών.

Με τη λειτουργία του κεντρικού μητρώου από το ίδιο το ΧΑΚ (προηγουμένως κάθε εταιρία είχε το δικό της μητρώο) δημιουργούνται πολλά πλεονεκτήματα, τα οποία συμβάλλουν στην ομαλότερη λειτουργία του χρηματιστηριακού θεσμού.

Στα πλεονεκτήματα αυτά περιλαμβάνονται:

• Η άμεση ενημέρωση του κεντρικού μητρώου για κάθε μεταβολή που σημειώνεται στις εισηγμένες εταιρίες, είτε αυτή διενεργείται στο ΧΑΚ είτε εκτός ΧΑΚ.

• Η ευθύνη για τη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση του κεντρικού μητρώου ανήκει στο ΧΑΚ και όχι σε κάθε εταιρία ξεχωριστά.

• Το ΧΑΚ, όπως και κάθε ενδιαφερόμενος, έχει όλα τα στοιχεία για τις εισηγμένες εταιρίες ενώπιόν του ανά πάσα στιγμή.

Επίσης, το ΧΑΚ έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση των διαδικασιών που απαιτούνται για την εκκαθάριση και τελείωση των χρηματιστηριακών συναλλαγών με τη διενέργεια της απαιτούμενης ενημέρωσης των μητρώων και την ανταλλαγή του χρηματικού αντιτίμου των συναλλαγών από τους χρηματιστές των αγοραστών προς τους χρηματιστές των πωλητών.

Ακόμα, το χρηματιστήριο προσφέρει διάφορες συναφείς ή σχετιζόμενες με τα μητρώα υπηρεσίες τόσο προς τις εταιρίες των οποίων θα τηρεί τα μητρώα όσο και προς τους επενδυτές και το κοινό γενικότερα.

Με την εισαγωγή οποιασδήποτε νέας αξίας στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου αυτή είναι αποϋλοποιημένη και όλες οι συναλλαγές και εγγραφές που πραγματοποιούνται και αφορούν στα μητρώα των εισηγμένων εταιριών διενεργούνται από το Κεντρικό Μητρώο - Αποθετήριο (το οποίο βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου).

Ένας επενδυτής για να μπορέσει να προβεί σε συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου θα πρέπει να ανοίξει Μερίδα Επενδυτή και Λογαριασμό Αξιών στο ΚΑΜ (Κεντρικό Μητρώο - Αποθετήριο). Οι δύο αυτοί λογαριασμοί ανοίγονται από τους χειριστές (χρηματιστηριακό μέλος ή θεματοφύλακα) εκ μέρους του επενδυτή.

ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΗ

Μία άλλη καινοτομία που προώθησε το ΧΑΚ είναι η θεματοφυλακή.

Με την εφαρμογή της Κοινής Πλατφόρμας ΧΑΚ - Χ.Α., βάσει διεθνών πρακτικών, εισήχθηκε ο θεσμός του θεματοφύλακα. Ο θεματοφύλακας έχει ενεργό ρόλο στη διαδικασία εκκαθάρισης και διακανονισμού των συναλλαγών που εκτελούνται για πελάτες του, ως επίσης και για το άνοιγμα λογαριασμών εκ μέρους τους.

Θεματοφύλακες βάσει του νόμου είναι πιστωτικά ιδρύματα ή ΕΠΕΥ (Εταιρίες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών).

Ο θεματοφύλακας προς τον οποίο έχει εκδοθεί πιστοποιητικό εργασιών μετάθεσης αγοράς ή πώλησης από χρηματιστηριακό μέλος, βάσει του άρθρου 34, δύναται, εφόσον είναι κατάλληλα εξουσιοδοτημένος από επενδυτή, να προβαίνει στις ακόλουθες πράξεις αναφορικά με τη μερίδα και τους λογαριασμούς του εν λόγω επενδυτή:

• Να ζητά και να λαμβάνει πληροφορίες σε σχέση με τη μερίδα και τους λογαριασμούς του επενδυτή.

• Να τροποποιεί τα στοιχεία του επενδυτή, όπως αυτά είναι καταχωρισμένα στο ΚΑΜ, πλην του κωδικού αριθμού μερίδας επενδυτή.

• Να μεταφέρει αξίες από ειδικό λογαριασμό επενδυτή σε λογαριασμό χειριστή, στον οποίο ο χειριστής είναι ως ο άνω θεματοφύλακας.

• Να υπογραφεί εκ μέρους του επενδυτή στις περιπτώσεις δημοσίων προτάσεων.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΧΑΚ

Επιπρόσθετα της εκκαθάρισης και του διακανονισμού, το Κεντρικό Μητρώο - Αποθετήριο παρέχει τις πιο κάτω υπηρεσίες:

Μεταβίβαση αξιών εκτός χρηματιστηρίου:

• Μια μεταβίβαση για να μπορεί να καταρτιστεί εξωχρηματιστηριακώς θα πρέπει να εμπίπτει στις πρόνοιες του άρθρου 23 του κανονισμού λειτουργίας του Κεντρικού Αποθετηρίου και Κεντρικού Μητρώου Αξιών.

• Μια μεταβίβαση των αξιών πραγματοποιείται σε τρεις εργάσιμες μέρες μετά την κατάθεση των σχετικών εντύπων και νοουμένου ότι ισχύουν οι πιο πάνω προϋποθέσεις.

Ενεχυρίαση και αποδέσμευση αξιών

Η ενεχυρίαση και η αποδέσμευση των μετοχών πραγματοποιείται αυθημερόν, νοουμένου ότι το σχετικό έντυπο είναι δεόντως συμπληρωμένο και πιστοποιημένο.

Επίσης, το ΧΑΚ προσφέρει επιπρόσθετες υπηρεσίες προς τους επενδυτές ως εξής:

• Μεταφορά αξιών από τον ειδικό λογαριασμό (έλεγχος ΧΑΚ) στον λογαριασμό χειριστή.

• Υπηρεσία πρόσβασης μέσω Διαδικτύου.

Οι εγγεγραμμένοι κάτοχοι άυλων κινητών αξιών έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της μερίδας τους μέσω του Διαδικτύου, εάν μεριμνήσουν για να καταστούν συνδρομητές στην υπηρεσία αυτή.

Η πρόσβαση δίνεται με την επίκληση συγκεκριμένου αριθμού συνδρομητή και συγκεκριμένου προσωπικού κωδικού ασφαλείας, οι οποίοι παραχωρούνται από το χρηματιστήριο μετά την υποβολή σχετικής αίτησης που υποβάλλεται στο χρηματιστήριο.

Η ετήσια συνδρομή για την υπηρεσία CSD on Line ανέρχεται στα 8,50 ευρώ.

• Κατάσταση λογαριασμού

• Επιθεώρηση μητρώου

Οποιοδήποτε πρόσωπο επιθυμεί να επιθεωρήσει το μητρώο μελών οποιουδήποτε εκδότη που έχει αξίες εισηγμένες στο χρηματιστήριο, θα μπορεί να το πράξει αφού προσέλθει στο χρηματιστήριο και υποβάλει σχετική αίτηση.

• Αντίγραφο μητρώου

Οποιοδήποτε πρόσωπο επιθυμεί να έχει αντίγραφο ή μέρος του μητρώου εισηγμένου στο χρηματιστήριο εκδότη, μπορεί να το πράξει αφού υποβάλει σχετική αίτηση.

• Αλλαγή στοιχείων - διόρθωση λαθών

Ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης εισηγμένων αξιών θα έχει την ευχέρεια να κοινοποιεί στο χρηματιστήριο την αλλαγή ή τη διόρθωση των στοιχείων του όπως αυτά θα παρουσιάζονται στο κεντρικό μητρώο στη μερίδα του, νοουμένου ότι θα υποβάλει στο χρηματιστήριο σχετική αίτηση.

Τέλος, το ΧΑΚ αναλαμβάνει τις εταιρικές δραστηριότητες που αφορούν στην ενημέρωση των μερίδων των επενδυτών στο Κεντρικό Μητρώο - Αποθετήριο.

ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΧΑΚ

Με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες το ΧΑΚ συγχρονίζεται με τα νέα δεδομένα που ισχύουν στα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια του κόσμου. Ταυτόχρονα, διευκολύνει όλους τους συντελεστές της αγοράς (δημόσιες εταιρίες, ΚΕΠΕΥ, επενδυτές) στην καθημερινή τους ενασχόληση με το χρηματιστήριο.

Ως συμβούλιο του ΧΑΚ και ανεξάρτητα από τις αυξομειώσεις των δεικτών και των τιμών των μετοχών, πιστεύουμε ότι με τις κινήσεις αυτές θωρακίζουμε τον χρηματιστηριακό μας θεσμό προς όφελος της οικονομίας του τόπου, το οποίο αποτελεί τη βασική και κεντρική προτεραιότητά μας.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v