"Μακριά! Η φτώχεια είναι κολλητική!"

Αυτή η θεατρική φράση χρησιμοποιήθηκε προσφάτως από κάποιον που θέλησε να περιγράψει με μεγάλη γλαφυρότητα το ήθος του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ του Τσουκάτου που βάλλεται... αδικαιολόγητα!

  • του Πάτροκλου Κουδούνη
Μακριά! Η φτώχεια είναι κολλητική!
Είναι πραγματικά θλιβερό να διανύεις την τιμημένη περίοδο του Euro και αντί να ασχολείσαι με τα παιδιά του Ρεχάγκελ, να αναγκάζεσαι να μιλάς για τον Τσουκάτο και τους Τούρκους.

Καλά, και πες οι δεύτεροι, στα πλαίσια και της καλής γειτονίας, δεν μας έκαναν και κανένα -ποδοσφαιρικό- κακό. Απλώς εμείς οι οπισθοδρομικοί και επικίνδυνοι εθνικιστές δεν χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τα κατορθώματά τους.

Το θέμα Τσουκάτου, όμως, με ενοχλεί πολύ. Για πλείστους λόγους.

Πρώτον, γιατί ακουμπάει τον Σημίτη. Οποιοσδήποτε λεκές στη δημόσια εικόνα και στην υστεροφημία του πρώην καταλληλότερου πρωθυπουργού με ταράζει.

Τον θέλω άσπιλο και καθάριο. Αμόλυντο, δαφνοστεφανωμένο, σχεδόν ημίθεο... Τον θέλω Ολυμπιονίκη... Οι κατηγορίες κατά Τσουκάτου, όμως, δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Δημιουργούν ένα κλίμα αρνητικό για την παρέα του, που φυσικά περιλαμβάνει και τον Κώστα Σημίτη.

Δυστυχώς, διαβλέπω ότι η Ελλάς θα συνεχίσει να τρώει τα παιδιά της. Μετά την ποινή που επέβαλε στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ετοιμάζεται να διαπράξει παρεμφερούς μεγέθους σφάλμα, αυτή τη φορά εις βάρος του γίγαντα Σημίτη. Προβλέπω, λυπούμαι, πενθώ...

Από την άλλη, ενοχλούμαι λόγω της υποκριτικής έκπληξης που βγαίνει από "συντρόφους" και δημοσιογράφους. Αγαπητοί μου φίλοι, μη συγκινείστε! Προσέξτε τους απλούς πολίτες, που συνεχίζουν να μιλούν για την ακρίβεια και δεν πέφτουν σε επικοινωνιακές παγίδες. Διότι πλέον έχουν μάθει...

Έχουν πληρώσει κι έχουν μάθει όπως οι παίκτες του Ιππόδρομου οι οποίοι γνωρίζουν ότι οι αγώνες είναι στημένοι και το μόνο τους μέλημα είναι να πληροφορηθούν το "στήσιμο".

Έχουν μάθει όπως οι φίλαθλοι, που γνωρίζουν πλέον καλά ότι η πλειονότης των αθλητών του στίβου, της άρσης βαρών κλπ είναι ντοπαρισμένη, συνεχίζουν όμως να παρακολουθούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες περιμένοντας να ξεσπάσει το επόμενο σκάνδαλο.

Έτσι κι ο απλός λαός γνωρίζει. Δεν πέφτει πια από τα σύννεφα. Θα έχετε ακούσει φυσικά πολλές φορές να συζητούν για το ποιος είναι ο ταμίας του τάδε υπουργού ή υφυπουργού. Αν έχει έναν ή πολλούς, έτσι ώστε να εντοπίσουμε τον άνθρωπο που θα τα πάρει για να μας κάνει τη δουλειά.

Λέτε έπειτα από τόσες κουβέντες να κοκκινίζει κανείς για μια μίζα ύψους 1 εκατομμυρίου μάρκων; Θα έλεγα πως είναι αστείο μόνο και να το συζητάμε. Ο λαός έχει πια καταλάβει ότι το επάγγελμα του πολιτικού είναι πολύ προσοδοφόρο. Έχει καταλάβει επίσης ότι οι πολιτικοί πλησιάζουν τον λαό μόνο προεκλογικά γιατί η φτώχεια... είναι κολλητική!

Κατά τη γνώμη μου, οι ενδιαφέρουσες πτυχές της υπόθεσης αλλού κρύβονται: Στα "ποιος" και στα "γιατί"!

Ποιος πετάει στην πυρά τον αγαπητό Τσουκάτο; Ποιος βγάζει στη σέντρα την οικογένεια Μητσοτάκη για ανθυποπταίσματα; Γιατί διαλέγουν να αποκαλύψουν τώρα πιθανές ατασθαλίες που σίγουρα όμως έχουν παραγραφεί; Και, τέλος, γιατί μεγάλο μέρος του Τύπου ζητά τώρα πολιτική "αλλαγή";

Είναι προφανές ότι κάτι ψήνεται...

Το ΠΑΣΟΚ σίγουρα μεταλλάσσεται. Είτε μέσω ρήξεων είται μέσω διάσπασης, το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα παραμείνει για πολύ όπως το γνωρίσαμε.

Αυτή τη στιγμή είναι George's way or the highway. Για πόσο όμως; Εκσυγχρονιστές και δελφίνοι ξαναβγαίνουν από τα καβούκια τους με άγριες διαθέσεις. Ο εσωκομματικός πόλεμος αρχίζει οσονούπω (μόλις απασφαλίσει ο Πάγκαλος υποθέτω)...

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αντιθέτως τα πράγματα είναι πιο ήρεμα. Οι κινήσεις τακτικής όμως είναι προφανείς. Η Ντόρα αναμένει να κατακάτσει η σκόνη για να καταλήξει με βεβαιότητα στο ποιος κρύβεται πίσω από τις τελευταίες επιθέσεις. Έχει χρόνο αλλά και ψυχραιμία, την οποία διαθέτει λόγω γονιδίων αλλά και χάρη στον τίτλο του φαβορί.

Ο Αντώνης Σαμαράς, από την άλλη, είναι αεικίνητος. Απ’ ό,τι μαθαίνω, πού τον χάνεις, πού τον βρίσκεις, στην ταβέρνα του Χαρδαλιά (στην Καλλιθέα) βρίσκεται, συντροφιά με νέα και... παλαιά στελέχη της Ν.Δ. και της Πολιτικής Άνοιξης.

Κρατικοί αξιωματούχοι, πρόεδροι νοσοκομείων και ραδιοσταθμών, μεγάλα και μικρομεσαία κυβερνητικά στελέχη, όλος ο καλός ο κόσμος, δηλαδή, δειπνεί με τον Σαμαρά, γεγονός που καταδεικνύει ότι σε καμιά περίπτωση ο πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής δεν πρόκειται να παίξει ρόλο κομπάρσου.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος συνεχίζει να είναι πρωταθλητής στο παιχνίδι που ξέρει καλά. Προχθές ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο πρωτοποριακών κέντρων μεταμοσχεύσεων οργάνων, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με πρώτο δωρητή οργάνων εκείνον!

Η κυβερνητική πλευρά εν γένει, πάντως, βρίσκεται in the bunker που λέμε, αναμένοντας την πρώτη επίσημη καταγγελία που θα εμπλέκει στελέχη της με τη SIEMENS.

Εγώ δεν είμαι σε θέση φυσικά να γνωρίζω ποιοι μιλούν "γερμανικά". Προσυπογράφω όμως αυτό που είχε γράψει κάποτε η Αγγλίδα συγγραφέας Αφρά Μπεν (1640 - 1689): "Το χρήμα μιλάει τη λογική σε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν όλα τα έθνη". Και όλα τα κόμματα, θα προσθέσω...

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v