Μπάρακ, παιδεία και ομαδική βλακεία

Οι άλλοι, οι πουριτανοί και συντηρητικοί Αμερικανοί, ετοιμάζονται να ξεπεράσουν ταμπού αιώνων, εκλέγοντας μαύρο πρόεδρο. Τα δικά μας τα παιδιά, τα προοδευτικά, βασανίζουν τους καθηγητές τους επειδή σέβονται τον νόμο.

  • του Πάτροκλου Κουδούνη
Μπάρακ, παιδεία και ομαδική βλακεία
Τον περασμένο Νοέμβριο έκανα ένα 15νθήμερο ταξίδι στην Αμερική, ξεκινώντας από τις Μπαχάμες και τελειώνοντας στο Λας Βέγκας. Η πρώτη πολιτική διαπίστωση που έκανα κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής μου αφορούσε στον Μπάρακ Ομπάμα.

Αποκλείεται, σκέφτηκα, να εκλεγεί μαύρος πρόεδρος σε μια χώρα όπου η πλειονότητα των μαύρων καταλαμβάνει τις χειρότερες (από οικονομικής πλευράς) θέσεις εργασίας.

Οι συνταξιδιώτες μου συμφώνησαν και όλοι μαζί καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο Ομπάμα είναι ένα επικοινωνιακό δόλωμα που δημιουργήθηκε για να δώσει ψεύτικες ελπίδες σ’ εκείνους που δεν ήλπιζαν ως τώρα σε τίποτα.

Σε μία χώρα όπου τα πάντα μεταφράζονται σε χρήμα και συμφέρον, φαινόταν απαράδεκτα ρομαντική η φαντασίωση ενός μαύρου προέδρου.

Όμως ο Ομπάμα κατάφερε να «κλειδώσει» την υποψηφιότητά του, δημιουργώντας σοβαρές βάσεις για τη μετακόμισή του στον Λευκό Οίκο.

Ο Μπάρακ Ομπάμα γεννήθηκε το 1961 στη Χαβάη. Ο πατέρας του γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα χωριό της Κένιας όπου βοσκούσε πρόβατα με τον πατέρα του. 

Έπειτα από 47 χρόνια, και με τέτοιο οικογενειακό background, ο συμπαθής πολιτικός βρίσκεται πολύ κοντά στην προεδρία. Σκεφτείτε τι άθλο πάει να πετύχει ο άνθρωπος, όταν άλλοι με πατέρα και παππού πρωθυπουργό δίνουν μάχη για το 30%...

* Καθώς μιλάμε για εκλογές, θα ήθελα να αναφερθώ στον μεγάλο νικητή της προηγούμενης Κυριακής, Νίκολα Γκρουέφσκι. Ο πολιτικός ηγέτης των Σκοπίων, ο νέος Μεγαλέξανδρος, ο «Μακεδόνας στρατηλάτης» που θα κατακτήσει και θα επιστρέψει τη Θεσσαλονίκη στους «Μακεδόνες», βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Τρεις μέρες μετά την εκλογική νίκη βίας και νοθείας, εν μέσω διαδηλώσεων από αλβανόφωνους που απειλούν γενικώς, ο «Στρατηλάτης» πήγε στη Νέα Υόρκη να παραστεί σε χρηματιστηριακό συνέδριο... Αυτό σημαίνει να μην έχεις καμία αίσθηση χρόνου και τόπου.

* Δύο πράγματα μου έκαναν εντύπωση την τελευταία εβδομάδα. Το πρώτο ήταν μια αγγελία εργασίας που διάβασα στο κυριακάτικο «ΒΗΜΑ». Σύμφωνα με την αγγελία, λοιπόν, το European Space Agency (ESA) πρόκειται να στρατολογήσει τέσσερις νέους... αστροναύτες, τους οποίους αναζητά και στην Ελλάδα!

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι αποφασισμένοι, ευέλικτοι, συναισθηματικά σταθεροί, κοινωνικοί, ενώ θα πρέπει να διαθέτουν ισχυρές επικοινωνιακές ικανότητες και να μπορούν να λειτουργήσουν ομαδικά.

Εκτός από τη βουλευτή της Ν.Δ. Κατερίνα Παπακώστα, δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν άλλον πιθανό υποψήφιο σ’ αυτήν τη χώρα.

* Το δεύτερο θέμα που παρακολουθώ με δέος είναι το πανεπιστημιακό. Βλέπω κάτι θλιβερά τυπάκια που χωρίς να έχουν καταλάβει τι θα καθορίσει την επαγγελματική τους εξέλιξη, βασανίζουν τους δασκάλους τους.

Θεωρούν ότι είναι σε θέση να καθορίσουν (διά της βίας μάλιστα) το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας χωρίς οι ίδιοι να έχουν ακόμα σπουδάσει... Λίγο παράλογο, αλλά εκείνοι έτσι το βλέπουν...

Δεν θα επεκταθώ γιατί όταν χάνω την ψυχραιμία μου γίνομαι επιθετικός και δεν κάνει. Θα παραθέσω όμως μια φράση του Βρετανoύ φιλοσόφου Francis Bacon (1562 - 1626):

«Οι νεαροί είναι καταλληλότεροι για να εφευρίσκουν παρά για να κρίνουν, για να εκτελούν παρά για να συμβουλεύουν, και καταλληλότεροι για νέα πράγματα παρά για στρωμένες δουλειές».

Κάποιοι όμως παίρνουν τη ζωή τους λάθος...

Υ.Γ. Απολογούμαι εκ των προτέρων για την απουσία μου τις επόμενες δύο εβδομάδες, αλλά λόγοι ανωτέρας βίας (Euro 2008) επιβάλλουν την παρουσία μου στην Αυστρία.

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v