Σε μια περίοδο που η αειφορία και η υπευθυνότητα αποτελούν κεντρικές αξίες για επιχειρήσεις και καταναλωτές, ο αεροπορικός κλάδος, ένας από τους πλέον σημαντικούς της παγκόσμιας οικονομίας, έρχεται αντιμέτωπος με το στοίχημα της περιβαλλοντικής και κοινωνικής υπευθυνότητας.
Πρόσφατη διπλωματική μελέτη του γράφοντα της παρούσας ανάλυσης, η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος Business Analytics & Data Science του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και παρουσιάστηκε στο 14ο Εθνικό Συνέδριο της Financial Engineering and Banking Society (FEBS) στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2024, εξετάζει για πρώτη φορά σε βάθος τη σχέση μεταξύ των παραγόντων ESG (Environmental, Social, Governance) και της χρηματοοικονομικής απόδοσης (Corporate Financial Performance - CFP) των αεροπορικών εταιρειών.
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα 26 παγκόσμιων αεροπορικών εταιρειών για την περίοδο 2018–2023, αποκαλύπτοντας κρίσιμα ευρήματα για τον αντίκτυπο των ESG πρακτικών στην αποδοτικότητα των επιχειρήσεων.
Ο κοινωνικός πυλώνας (S) του ESG σχετίζεται θετικά με την χρηματοοικονομική απόδοση, ενισχύοντας τη θέση ότι η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, σε δίκαιες πολιτικές και σε υπεύθυνη συμπεριφορά, συμβάλλει στη βιωσιμότητα και στην ενίσχυση της εταιρικής απόδοσης.
Αντίθετα, ο πυλώνας διακυβέρνησης (G) παρουσιάζει αρνητική επίδραση, ενδεχομένως λόγω των αυξημένων βραχυπρόθεσμων κόστους συμμόρφωσης και διοικητικών περιορισμών. Όσον αφορά την περιβαλλοντική διάσταση (E), δεν διαπιστώνεται στατιστικά σημαντική συσχέτιση με την απόδοση, κάτι που πιθανώς σχετίζεται με το γεγονός ότι οι επενδύσεις αυτές αποδίδουν σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύγκριση μεταξύ εταιρειών χαμηλού κόστους (LCCs) και παραδοσιακών μεταφορέων (FSCs). Οι LCCs αποδείχθηκαν ανθεκτικότερες στην κρίση της πανδημίας και ανέκαμψαν ταχύτερα, καταγράφοντας υψηλότερη κερδοφορία (ROA) το 2023, παρά τη σαφώς χαμηλότερη ESG απόδοση. Αυτό αναδεικνύει αφενός τη σημασία του επιχειρηματικού μοντέλου σε περιόδους κρίσης και αφετέρου την πρόκληση ενσωμάτωσης ESG πρακτικών από εταιρείες που βασίζονται σε στρατηγικές κόστους.
Η μελέτη καταλήγει σε προτάσεις για τρεις βασικούς πυλώνες. Πρώτον, οι επενδυτές καλούνται να αξιολογούν πιο ολιστικά τις ESG στρατηγικές κάθε αεροπορικής εταιρείας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον κοινωνικό τους αντίκτυπο και στη μακροχρόνια ανθεκτικότητα.
Δεύτερον, οι φορείς χάραξης πολιτικής οφείλουν να θεσπίσουν αυστηρότερα αλλά και πιο υποστηρικτικά πλαίσια για την υιοθέτηση ESG προτύπων στον κλάδο, με έμφαση σε επιμέρους κριτήρια που σχετίζονται με το κοινωνικό και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Τέλος, οι ίδιες οι αεροπορικές εταιρείες καλούνται να επανεξετάσουν το πώς εφαρμόζουν ESG πρακτικές, αξιολογώντας όχι μόνο το κόστος αλλά και τις μακροπρόθεσμες ευκαιρίες που αυτές προσφέρουν.
Η ESG στρατηγική δεν αποτελεί μόνο εργαλείο συμμόρφωσης, αλλά προοπτική ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Ενώ όπως δείχνει η παρούσα μελέτη, η βιωσιμότητα είτε κοινωνική, είτε περιβαλλοντική είτε και διοικητική, ίσως είναι το «εισιτήριο» των αερομεταφορών για το μέλλον. Βεβαίως, χρειάζεται να εξετασθεί διεξοδικά, ποιοι ακριβώς παράγοντες ESG διαμορφώνουν την χρηματοοικονομική απόδοση σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin* Ερευνητής – Συντονιστής Παρατηρητηρίου Αεροπορικού Κλάδου Κρήτης. MSc Business Analytics & Data Science, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.