Παρά τις παγκόσμιες αβεβαιότητες και τους τρεις τουλάχιστον μεγάλους πολέμους, το παγκόσμιο ΑΕΠ για το 2024 εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 3,2%. Φυσικά η ανάπτυξη δεν θα είναι ομοιόμορφη, ούτε σε επίπεδο ηπείρων ούτε σε επίπεδο χωρών.
Από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, τις χώρες που απαρτίζουν δηλαδή τις G20 η Ινδία εκτιμάται ότι είχε τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης με 7%, ακολουθούμενη από την Ινδονησία με 5% και την Κίνα με 4,8%.
Η Ρωσία κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση 3,6% και η Βραζιλία 3%. Οι ΗΠΑ υπολογίζονται στο 2,8%, ενώ στην χειρότερη θέση από όλες στις χώρες της G20 είναι η Γερμανία, με μηδενικό ρυθμό αύξησης.
Τέλος, η Ευρώπη εκτιμάται ότι κινήθηκε κατά μέσον όρο στο 0,9% διευρύνοντας ακόμα περισσότερο την απόσταση από τις πιο δυνατές οικονομίες του κόσμου.
Οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου έχουν αναμφισβήτητα αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις το τελευταίο διάστημα, συμπεριλαμβανομένων φαινομένων όπως η έλλειψη ηγεσίας, η αισθητή συρρίκνωση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, η δραματική μείωση των ξένων άμεσων επενδύσεων (FDI), η απογοητευτική πορεία της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου, η οποία άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2022, σε συνδυασμό με την απειλή επιβολής εμπορικών δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις αντιξοότητες, αρκετά ευρωπαϊκά κράτη σημείωσαν ισχυρή οικονομική ανάπτυξη το 2024. Στο παρακάτω γραφικό που προέρχεται από το Visual Capitalist κατατάσσονται οι 15 πλέον αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές χώρες σε όρους πραγματικού ΑΕΠ για το 2024.
Τα δεδομένα προήλθαν από την ετήσια Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF) με τίτλο «World Economic Outlook», η οποία κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2024.
Η Μάλτα και η Σερβία κατατάσσονται στην κορυφή της λίστας
Στην κορυφή της λίστας κατατάσσεται η οικονομία της Μάλτας με προβλεπόμενη αύξηση 5%. Η χώρα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τομέα των υπηρεσιών, κυρίως στον τουρισμό και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Η Μάλτα επίσης φημίζεται για τις εξαγωγές μεταποιητικών προϊόντων, με έμφαση στους κλάδους των ηλεκτρονικών και της φαρμακοβιομηχανίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία αποτελεί τον μεγαλύτερο οικονομικό της εταίρο, με απορρόφηση του 13% των συνολικών της εξαγωγών.
Η οικονομία της Σερβίας εκτιμάται ότι μεγεθύνθηκε κατά 3,9%, λόγω της ανοδικής πορείας του κλάδου των υπηρεσιών, όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η εστίαση και οι κατασκευές.
Ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία και η πορεία της Ρωσίας
Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι παρά την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, η οικονομία της πήγε καλά λόγω της ενίσχυσης των εμπορικών της σχέσεων με την Κίνα και την Ινδία, με προβλεπόμενη αύξηση 3,6%! Παράλληλα, οι τοπικές επιχειρήσεις έχουν σημειώσει σημαντική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η εξάρτηση της χώρας στις εισαγωγές από τη Δύση.
Εν τω μεταξύ, η οικονομία της Ουκρανίας υπολογίζεται ότι θα σημειώσει άνοδο 3% του ΑΕΠ, πάρα τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στις ενεργειακές της εγκαταστάσεις εδώ και μήνες.
Στην ανάπτυξη της χώρας συνέβαλε σημαντικά η δημιουργία ενός εμπορικού διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα κατά μήκος της ακτογραμμής τον περασμένο χρόνο καθώς και η οικονομική ενίσχυση από πλευράς των εταίρων σε διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών θεσμών και των ΗΠΑ.
Στη 13η θέση η Ελλάδα
Στρέφοντας το βλέμμα μας στην επίδοση της ελληνικής οικονομίας για το 2024, αξίζει να σημειωθεί ότι βρισκόμαστε στη 13η θέση με βάση την συγκεκριμένη κατάταξη, με προβλεπόμενη αύξηση 2,3%. Με αλλά λόγια, είμαστε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι στο 1,7% αλλά πέντε θέσεις χαμηλότερα από την Τουρκία, η οποία βρίσκεται στην 8η θέση με 3%. Στην τελευταία θέση του πίνακα κατατάσσεται η Ρουμανία με προβλεπόμενη αύξηση 1,9%.
Όπως έχουμε σημειώσει ο ρυθμός αύξησης μιας χώρας μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα και για τον λόγο αυτό πρέπει να εξετάζουμε ταυτόχρονα το απόλυτο ύψος του ΑΕΠ των χωρών αυτών, το συνολικό χρέος τους, αλλά κυρίως την ευημερία των πολιτών που δεν εκφράζεται πάντα με αριθμούς και κυρίως στο ΑΕΠ.
Στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε σύντομα.
* Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου του Πειραιά, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.