Ενώ σε όλη σχεδόν τη Δύση, από την Ελλάδα μέχρι την Ουγγαρία και από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιταλία, η καθημερινότητα κατακλύζεται από ένα αντιμεταναστευτικό αφήγημα, υπάρχει εν τούτοις ένας Ευρωπαίος πολιτικός ηγέτης ο οποίος δεν βλέπει τα πράγματα μόνο από την σκοπιά της θωράκισης των συνόρων
Πρόκειται για τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσες ο οποίος κόντρα στο ρεύμα και ακολουθώντας ένα μοναχικό δρόμο στην Ευρώπη ετοιμάζεται να καταθέσει ένα νόμο πού θα διευκολύνει την τακτοποίηση των μεταναστών πού ζουν στην Ισπανία και πού ανέρχονται σε περίπου 7 εκατομμύρια!
Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την μείωση των διαδικασιών που απαιτούνται για την απόκτηση των αδειών παραμονής και εργασίας, την κατάργηση διαφόρων γραφειοκρατικών εμποδίων και την διευκόλυνση της πρόσβασης των λαθρομεταναστών στην αγορά εργασίας.
Το νομοσχέδιο στοχεύει να βγάλει από την παρανομία τις χιλιάδες των μεταναστών στους οποίους αρνήθηκαν οι αρχές άσυλο και οι οποίοι παραμένουν στην Ισπανία. Αυτοί τώρα σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο στο βαθμό πού έχουν μείνει 6 μήνες σε ισπανικό έδαφος μπορούν να ζητήσουν άδεια παραμονής και εργασίας.
Η μεταρρύθμιση στοχεύει στην απλοποίηση της γραφειοκρατίας, τη διαχείριση της νέας δημογραφικής πραγματικότητας και την εδραίωση των δικαιωμάτων των μεταναστών. Όμως ο κυριότερος στόχος της μεταρρύθμισης είναι η βελτίωση της οικονομίας και η αξιοποίηση του ανθρωπίνου κεφαλαίου που αντιπροσωπεύουν οι μετανάστες . Οπως αναφέρει το νομοσχέδιο:
«Αναμένεται θετική επίπτωση στην οικονομία λόγω της προσέλκυσης και διατήρησης των ξένων στην αγορά εργασίας και για την συμβολή τους στην διατήρηση του κράτους ευημερίας.» Και συνεχίζει:
«Η μεταναστευτική πολιτική επιτρέπει την ελάφρυνση της πίεσης την οποία αισθάνονται ορισμένοι τομείς της αγοράς εργασίας πού πάσχουν από έλλειψη εργατικών χεριών. Αναμένεται ότι οι θεσμικές καινοτομίες που εισάγει το νομοσχέδιο θα έχουν θετικές επιπτώσεις στο μέλλον μέσω της αύξησης του διαθέσιμου ανθρώπινου κεφαλαίου. Η ενσωμάτωση των ξένων εργαζομένων στην αγορά εργασίας οφείλει να οδηγήσει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ισπανικών επιχειρήσεων στην παγκόσμια αγορά».
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι μεταξύ των θεσμικών καινοτομιών που προτείνει το νομοσχέδιο είναι η ταχύτερη εξομοίωση και αναγνώριση των τίτλων σπουδών των μεταναστών έτσι ώστε να βελτιωθεί η αξιοποίηση του ανθρωπίνου κεφαλαίου στην αγορά εργασίας.
Όμως η φωνή του Ισπανού ηγέτη είναι μία μοναχική φωνή στην Ευρώπη. Η άποψή του ότι «Η νόμιμη μετανάστευση είναι μια μορφή χρηματοδότησης της οικονομίας μας» βρίσκει ανταπόκριση κυρίως μεταξύ των επιχειρηματιών, αλλά όχι των πλατύτερων λαϊκών μαζών.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ισπανός ηγέτης βρίσκεται στη μειοψηφία στις Βρυξέλλες. Η πρόσφατη πρόταση του (από κοινού με τον Ιρλανδό ομόλογο του) να επανεξετασθεί η συμφωνία σύνδεσης του (κατηγορουμένου για γενοκτονία) Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αντιμετωπίσθηκε με ενθουσιασμό από την φιλοϊσραηλινή πρόεδρο της Κομισιόν καθώς και από άλλους ευρωπαϊους ηγέτες.
Όπως άλλωστε αναμενόταν...
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.