Ο Ρώσο-Ουζμπέκος δισεκατομμυριούχος Αλισέρ Ουσμάνοφ (Alisher Usmanov) έγινε πρωτοσέλιδο στη Γερμανία αυτόν τον μήνα, όταν ένα δικαστήριο του Αμβούργου αποφάσισε υπέρ του σε μια υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης κατά του ARD, του κορυφαίου γερμανικού ειδησεογραφικού δικτύου.
Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός καταδικάστηκε να αποσύρει ρεπορτάζ του ως αβάσιμο και με αστήρικτους υπαινιγμούς. Σε αυτό κατηγορούσε τον Ουσμάνοφ ότι είχε δημιουργήσει ένα «σύστημα δωροδοκίας» κατά τη θητεία του ως επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ξιφασκίας (FIE).
Τη δικαστική απόφαση χαιρέτισαν η Διεθνής Ομοσπονδία Ξιφασκίας (FIE) και ο Εμμανουήλ Κατσιαδάκης, πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, ο οποίος τώρα υπηρετεί ως Προσωρινός Πρόεδρος της FIE, αφού ο Ουσμάνοφ ανέστειλε οικειοθελώς τα καθήκοντά του στις αρχές του 2022 μετά τις κυρώσεις της EE εναντίον του - ποινές που ο ίδιος υποστηρίζει σταθερά ότι είναι παράνομες και αδικαιολόγητες.
«Είμαστε ικανοποιημένοι με την απόφαση του δικαστηρίου», ανέφερε σε δήλωσή του ο Εμμ. Κατσιαδάκης, Αθηναίος, πρώην διαιτητής ξιφασκίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Προσέθεσε δε ότι «η πρακτική της διαιτησίας στην ξιφασκία είναι διαφανής και η FIE εκτιμά τη φήμη της ξιφασκίας ως ένα δίκαιο και καθαρό άθλημα. «Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για δυσφήμιση και παραποιήσεις από αξιοσέβαστα μέσα ενημέρωσης», είπε.
Σχολιάζοντας την παραπάνω απόφαση, έγκυροι Ευρωπαίοι και Γερμανοί αρθρογράφοι και σχολιαστές, υπογράμμισαν τη σημασία της, καθώς δείχνει ότι άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις μπορούν να δικαιωθούν για τις πράξεις και την κρίση τους, και ότι τα μέσα ενημέρωσης σε χώρες που επιβάλλουν τέτοιες κυρώσεις μπορεί να καταδικαστούν από τα δικά τους δικαστήρια.
Στο πλαίσιο αυτό, εγχώριοι επιχειρηματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η γερμανική απόφαση θα πρέπει να εξεταστεί και από την Ελλάδα, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, όπου πολύς λόγος γίνεται για επενδύσεις και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Και τούτο διότι ο Αλισέρ Ουσμάνοφ, είναι ένας από τους πιο πλούσιους Ρώσους που κάθεται πάνω σε σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια.
Γεννημένος στο Ουζμπεκιστάν, ο Α. Ουσμάνοφ, 71 ετών σήμερα, θεωρείται ότι είναι ο 144ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με καθαρή περιουσία, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, 14 δισ. δολάρια.
Κατέχοντας μερίδιο στην USM, μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου που ιδρύθηκε το 2012, δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες και τα μέταλλα, παράλληλα όμως αναπτύσσει και εντυπωσιακή φιλανθρωπική δραστηριότητα.
Τα φιλανθρωπικά έργα του Ουζμπέκου δισεκατομμυριούχου καλύπτουν δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου, όπου παλαιότερα είχε την έδρα της η USM Holdings. Το 2020-2021, οι Sunday Times κατέταξαν τον Ουσμάνοφ πρώτο στη Λίστα Δωρεών τους μεταξύ των δωρητών στον αγώνα κατά του COVID-19 και τον περιέγραψαν ως το πιο γενναιόδωρο άτομο στην εικοσαετή ιστορία της λίστας (με 4,2 δισεκατομμύρια λίρες που χορηγήθηκαν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις παγκοσμίως σε περίοδο 15 χρόνων).
Ας σημειωθεί ότι πριν του επιβληθούν οι γνωστές κυρώσεις που ισχύουν στην ΕΕ για τη Ρωσία, ο Ουσμάνοφ στήριξε τη φιλανθρωπική οργάνωση Αγίου Δομετίου στη Λευκωσία, παρείχε βοήθεια σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στους δήμους Λεμεσού και Αγίου Αθανασίου, στήριξε την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου και πολλά άλλα κοινωφελή ιδρύματα. Κατά τη διάρκεια επίσης των γνωστών δασικών πυρκαγιών στην Αττική του 2018, ο Ουσμάνοφ ήταν μεταξύ εκείνων που παρείχαν οικονομική βοήθεια στον δήμο Ραφήνας-Πικερμίου για τη στήριξη των θυμάτων.
Σε συνέντευξή του επίσης στο πρακτορείο ειδήσεων Euractiv.gr πέρυσι, εξέφρασε τον σεβασμό και τον θαυμασμό του για τον ελληνικό πολιτισμό και την εστίασή του στις παραδοσιακές αξίες που και ο ίδιος μοιράζεται
Στην Κύπρο, ο δισεκατομμυριούχος στήριξε επίσης το Ίδρυμα Special Olympics Cyprus, το οποίο παρέχει εκπαίδευση και διοργανώνει αθλητικούς αγώνες για παιδιά και ενήλικες με διανοητική αναπηρία.
Αυτό το φιλανθρωπικό έργο σήμερα λόγω των κυρώσεων έχει διακοπεί και ο Ουσμάνοφ δεν έχει καμιά δυνατότητα κινήσεων στην ΕΕ. Στην πραγματικότητα, ο δισεκατομμυριούχος έχει την τύχη δεκάδων Ρώσων συναδέλφων του, οι οποίοι συλλήβδην χαρακτηρίζονται «ολιγάρχες», όρος που από πολλές πλευρές αμφισβητείται.
Μετά την επιβολή κυρώσεων στον Ουσμάνοφ πριν από δύο χρόνια, η νομική του ομάδα κέρδισε μια σειρά από δημόσιες υποθέσεις εναντίον δυτικών μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού Forbes, που τον είχε κατηγορήσει ότι «υποστηρίζει τον Πούτιν» και «λύνει τα επιχειρηματικά του προβλήματα».
Παρόλο ότι ένα γερμανικό δικαστήριο τάχθηκε στο πλευρό του Ουσμάνοφ σε αυτήν την υπόθεση, η σχετική θετική απόφαση δεν οδήγησε στην άρση των κυρώσεων της EE εναντίον του, ούτε η επίμαχη δήλωση αφαιρέθηκε από αυτές. Υπό αυτές τις συνθήκες, το περιβάλλον του Ουσμάνοφ θεωρεί ότι το φιλανθρωπικό του έργο στην Ελλάδα είναι παραπάνω από αβέβαιο.
Καταλαβαίνουμε ότι η όλη κατάσταση είναι αρκετά αρνητική και για το επενδυτικό κλίμα στη χώρα μας, σε μια κρίσιμη εποχή, όπου η Ελλάδα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, έχει ανάγκη από παραγωγικές επενδύσεις ικανές να καλύψουν τις απώλειες που υπέστη η χώρα στο ΑΕΠ της από το 2010 και μετά. Απώλειες που ως γνωστόν έφθασαν το 25%, με παράπλευρες ζημιές στα εισοδήματα και τις αμοιβές των ασθενέστερων τάξεων.
Στο επίπεδο αυτό τίθεται έτσι ένα σοβαρό πρόβλημα, που είναι αυτό του κατά πόσον οι κυρώσεις κατά ενός κράτους μπορούν να πλήττουν και μεμονωμένους πολίτες του και σε ποιο βαθμό αποτιμώνται οι αρνητικές επιπτώσεις τους, στους κόλπους μίας κοινωνίας δικαίου.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.