Αννα Διαμαντοπούλου: Η απάντηση στη στεγαστική κρίση είναι η πολιτική

Η ψηφοθηρική πολιτική Μητσοτάκη ενίσχυσε τη ζήτηση χωρίς να κάνει τίποτα για την προσφορά, εξηγεί στο Euro2day.gr η Αννα Διαμαντοπούλου. Ποια ακίνητα μπορούν να βγουν στην αγορά. Τα έσοδα από τον τουρισμό και η πρόταση για τη φοιτητική στέγη.

Αννα Διαμαντοπούλου: Η απάντηση στη στεγαστική κρίση είναι η πολιτική
  • Της Άννας Διαμαντοπούλου*

Σε μια χώρα με υψηλότατο ποσοστό ιδιοκατοίκησης, καθώς και με το μεγαλύτερο ποσοστό κατοχής και δεύτερης κατοικίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να δημιουργήσει ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα στον στεγαστικό τομέα.

Ο κύριος λόγος της αποτυχίας ήταν η ψηφοθηρική πολιτική της ενίσχυσης της ζήτησης κατοικιών, με συνεχείς επιδοτήσεις που εκτόξευσαν τις τιμές των ακινήτων και τα ενοίκια στα αστικά κέντρα.

Η πρώτη χρονιά που το ποσοστό ιδιοκατοίκησης έπεσε κάτω από τα επίπεδα των μνημονιακών ετών ήταν το 2022. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης που έχει καταγραφεί τα τελευταία 20 χρόνια.
Η σημερινή κατάσταση δεν ήταν αποτέλεσμα αβλεψίας· η προσέλκυση ξένων αγοραστών κατοικίας και η συνεχής στήριξη της πολιτικής για την Golden Visa ήταν προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ πριν τις κάλπες του 2019, τις οποίες εφάρμοσε πιστά.

Ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την ίδια στιγμή, παρότι η κυβέρνηση έκανε πραγματικά αγώνα για την αύξηση της ζήτησης και ως εκ τούτου των τιμών των ακινήτων στα αστικά κέντρα, είναι πραγματικά άξιο απορίας γιατί δεν έκανε απολύτως τίποτα για να αυξήσει την προσφορά.

Η νέα Σοσιαλδημοκρατία είναι η μόνη πολιτική πρόταση που μπορεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα που η διακυβέρνηση Μητσοτάκη δημιούργησε και όξυνε.

Όπως έχω καταθέσει και στις προγραμματικές κατευθύνσεις μου, πρέπει να δράσουμε μαζικά για να βγάλουμε στην αγορά τα δεκάδες χιλιάδες ακίνητα που έχει το κράτος στην κατοχή του από αποποιήσεις κληρονομιάς και να τα αξιοποιήσουμε για να ξεκινήσουμε και πάλι ένα πρόγραμμα Κοινωνικών Κατοικιών που θα ρίξει τις τιμές στα αστικά κέντρα σε λογικά επίπεδα και θα προσφέρει ανακούφιση στους πολίτες.

Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει ανταποδοτικότητα από τα έσοδα του Τουρισμού. Οι Δήμοι σε κάθε νησί μπορούν να κληθούν να υποδείξουν χώρους κατασκευής κατοικιών για δημόσιους υπαλλήλους (όπως οι δάσκαλοι, οι νοσηλευτές και οι γιατροί), μέσω προγραμμάτων Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Όσον αφορά τη φοιτητική στέγη, ένα θέμα που βαραίνει ιδιαίτερα τις οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν εκτός τόπου καταγωγής, προτείνω να θεσπιστεί πρόγραμμα ΣΔΙΤ για Φοιτητικές Εστίες σε όλες τις Πανεπιστημιουπόλεις, με συνεργασία των Δήμων και της Κυβέρνησης.

Αυτές είναι μερικές από τις προτάσεις που έχω καταθέσει, τις οποίες θέτω στην κρίση των πολιτών.

Στις 6 και τις 13 του Οκτώβρη ψηφίζουμε για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που θα μπορέσει να αποτελέσει τον εναλλακτικό πόλο και θα αναδειχθεί σε πρώτη πολιτική δύναμη το 2027. Αυτό είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών.

* Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στις επικείμενες εκλογές της 6ης Οκτωβρίου.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v