Ανδρουλάκης: Το εναλλακτικό σχέδιο για βιώσιμη οικονομία και δίκαιη κοινωνία

Το «Made in Greece» σχέδιο και τις οκτώ προτεραιότητες για την οικονομία παρουσιάζει σε άρθρο του στο Euro2day.gr ο Νίκος Ανδρουλάκης. Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε τον πληθωρισμό σε βασικό εργαλείο άσκησης πολιτικής για να μαζεύει υπερέσοδα, εις βάρος των πολιτών.

Ανδρουλάκης: Το εναλλακτικό σχέδιο για βιώσιμη οικονομία και δίκαιη κοινωνία
  • Του Νίκου Ανδρουλάκη*

Στον έκτο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, η κυβέρνηση μοιάζει εντελώς ξέπνοη χωρίς μεταρρυθμιστική ορμή, με τους πολίτες να μην έχουν πλέον τίποτα ουσιαστικό να περιμένουν.

Αρκεί μια ματιά στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, για να διαπιστώσει κανείς μέτρα-μπαλώματα που έρχονται να διορθώσουν με λάθος τρόπο αδυναμίες και παραλείψεις των δικών του πολιτικών. «Λίγο από όλα», αλλά κανένα στρατηγικό όραμα και σχέδιο.

Τα προηγούμενα πέντε χρόνια σπαταλήθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξει επίπεδο η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε την περίοδο 2019-2023, με μέσο ρυθμό πραγματικής ανάπτυξης μόλις 1,4%, παρά τον πακτωλό πόρων που εισέρρευσαν και συνεχίζουν να εισρέουν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αλλά και τα όποια οφέλη αυτής της ανάπτυξης δεν διαχέονται στην κοινωνία, ούτε θεραπεύονται οι διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών παραμένει επίμονα υψηλό, ενώ η κατανάλωση να εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη συνιστώσα του ΑΕΠ, ξεπερνώντας το 80%. Όσον αφορά τους μισθούς, τα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ είναι καταλυτικά: Το 53,7% των μισθωτών αμείβεται μέχρι 1.000 ευρώ, με τη μεγάλη πλειονότητα των μισθωτών να συγκεντρώνεται στα πολύ χαμηλά και σχετικά χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια.

Παράλληλα, η πληθωριστική κρίση οξύνει ραγδαία τις ανισότητες. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα φτωχότερα νοικοκυριά ξοδεύουν το 33,8% των συνολικών δαπανών για τρόφιμα, σε σύγκριση με το 13,5% των δαπανών που αφιερώνουν τα πλουσιότερα νοικοκυριά στην ίδια κατηγορία.

Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να θωρακίσει τoυς πιο ευάλωτους και να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος, μετέτρεψε τον πληθωρισμό σε βασικό εργαλείο άσκησης οικονομικής πολιτικής για να μαζεύει υπερέσοδα, τα οποία μοιράζει σε πρόσκαιρες παροχές που δεν χτυπούν τη ρίζα του προβλήματος.

Στον αντίποδα της απουσίας στρατηγικού σχεδίου από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ διαθέτει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, με προοδευτικό πρόσημο. Πρόκειται για ένα εθνικό Σχέδιο «Made in Greece», το οποίο υπηρετεί το τρίπτυχο Βιώσιμη ανάπτυξη-Ποιοτικές Θέσεις Εργασίας-Μείωση των ανισοτήτων. Για μια ευημερία που θα βασίζεται σε πιο γερά θεμέλια. Με την αναδιάρθρωση του παραγωγικού προτύπου τής χώρας μπορούμε να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στους πολίτες. Επιπλέον, μπορούμε με αυτό τον τρόπο να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα της κοινωνίας και της οικονομίας, έτσι ώστε να περιορίσουμε την ένταση των επιπτώσεων από τις εξωγενείς κρίσεις.

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης παρουσίασα ένα συνεκτικό σχέδιο με 8 εθνικούς στόχους. Ένα σχέδιο για το Τώρα και το Αύριο της Ελλάδας. Για τις πραγματικές ανάγκες των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας και βέβαια, των μεσαίων στρωμάτων. Ένα σχέδιο που αποτελεί τον οδικό χάρτη για την οριστική αλλαγή σελίδας στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ο πρώτος στόχος είναι η ισχυρή Ελληνική Περιφέρεια, ώστε να αποτρέψουμε την ερημοποίησή της και την εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής.

Δεύτερος στόχος, η πρόσβαση στη φθηνή και ποιοτική κατοικία για όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα τη νέα γενιά, ώστε να αντιμετωπιστεί και το μείζον ζήτημα του Δημογραφικού. Για εμάς η στέγη είναι ισχυρό δικαίωμα, όχι προνόμιο.

Χρέος του ΠΑΣΟΚ αποτελεί να αγωνιστεί και για ένα σύγχρονο Κοινωνικό Κράτος στο πλευρό του πολίτη, με ισχυρή δημόσια υγεία και παιδεία.

Ο τέταρτος στόχος περιλαμβάνει μέτρα-ασπίδα έναντι της ακρίβειας. Έχουμε προτείνει από την αρχή της πληθωριστικής κρίσης έναν συνδυασμό δραστικών θεσμικών παρεμβάσεων και έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων.

Πέμπτη προτεραιότητα είναι η αποτελεσματική προστασία του εισοδήματος των πιο ευάλωτων, των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και των μεσαίων στρωμάτων. Με ενίσχυση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας και με ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Ο έκτος εθνικός στόχος περιλαμβάνει ένα νέο παραγωγικό πρότυπο με ισχυρό πρωτογενή τομέα που θα ανορθώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Έβδομη εθνική προτεραιότητα αποτελεί η έμπρακτη στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι σχεδόν αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό και τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τέλος, κρίσιμο για τη Δημοκρατική Παράταξη είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους Θεσμούς και στη Δικαιοσύνη.

Σήμερα, το μεγάλο στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη είναι η μαζική συμμετοχή στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου, για να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και ιδίως, τη νέα γενιά. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε όλοι μαζί, να χαράξουμε με όραμα και σχέδιο μια νέα δημιουργική πορεία για την πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό.

 

Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και υποψήφιος πρόεδρος στις επικείμενες εκλογές της 6ης Οκτωβρίου για εκλογή νέου προέδρου.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v