Ευτυχώς μετά από δύο χρόνια αμφιβολιών, η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη απεφάνθη σε ανώτατο επίπεδο ότι στην υπόθεση των υποκλοπών δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο. Μόνο «επαρκείς ενδείξεις» για κάτι «παραβάσεις του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας κ.τ.λπ.» (το κ.τ.λπ. της ανακοίνωσης του Αρείου Πάγου είναι, όχι δικό μας), από ιδιώτες. Τίποτα το σπουδαίο δηλαδή, κάτι πλημμελήματα, που ίσως αποδειχτούν στο μέλλον.
Ευτυχώς, διότι μερικές «συμπτώσεις», όπως η παράλληλη παρακολούθηση τουλάχιστον 27 ατόμων, ανάμεσά τους μεταξύ άλλων, υπουργοί, στρατιωτικοί, ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός, σημαντικά πρόσωπα πέριξ του Μαξίμου και ο μετέπειτα αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, είχαν δημιουργήσει υποψίες ότι μπορεί να υπήρχε ενιαίο κέντρο, ΕΥΠ-Predator.
Όπως και η σύμπτωση με τους στόχους της ΕΥΠ που έλαβαν μήνυμα-αγκίστρι από το Predator, για να επιβεβαιώσουν το ραντεβού εμβολιασμού τους, χωρίς να έχουν παραβιάσει οι ωτακουστές τα πληροφοριακά συστήματα της εμβολιαστικής δομής.
Ευτυχώς, διότι αφού δεν υπήρχε καμία σχέση μεταξύ της παρακολούθησης με το Predator και των νόμιμων επισυνδέσεων, ίσως υπήρχε βάσιμος φόβος ότι κάποιοι «άγνωστοι» διενεργούν εκτεταμένη κατασκοπεία στην Ελλάδα, προς όφελος επίσης άγνωστων τρίτων συμφερόντων. Αλλά ούτε αυτό ισχύει, καθότι καμία νύξη δεν γίνεται περί κατασκοπείας, στην ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
Ευτυχώς, διότι για φανταστείτε να θέλαμε δύο χρόνια και πάνω για να βγάλουμε άκρη με ένα άγνωστο κύκλωμα πιθανών κατασκόπων, που άκουγε τα κινητά όλων αυτών που γράψαμε παραπάνω, χωρίς στο μεταξύ ουδείς να έχει προφυλακιστεί. Θα μας είχαν πάρει με τις λεμονόκουπες όλες οι σοβαρές χώρες του κόσμου, μαζί και οι μυστικές υπηρεσίες τους.
Ευτυχώς, που στην ανακοίνωση της Γεωργίας Αδειλίνη αναφέρεται ότι «από το πιο πάνω πλούσιο αποδεικτικό υλικό συνάγεται αναντίλεκτα ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό κρατικής υπηρεσίας και δη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), της Αντιτρομοκρατικής (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και γενικότερα της ΕΛΑΣ (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ή οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού».
Διότι εάν υπήρχαν αμφιβολίες και δεν ήταν «αναντίλεκτο» το αποτέλεσμα, τότε η κοινή γνώμη, που σύμφωνα με διάφορες δημοσκοπήσεις, έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στην ελληνική Δικαιοσύνη (έως και σε ποσοστό… 88%), μπορεί εξαιτίας της φύσεως του θέματος και των όσων έχουν καταγράψει τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, να θεωρούσε ότι ορθώς την έχει χάσει.
Επίσης ευτυχώς, μπορεί στη χώρα να κοπτόμεθα ακόμη και για τα ατομικά δικαιώματα των πεταλούδων, έχοντας λύσει πλήρως το θέμα για τους πολίτες, αλλά δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να υποτιμούμε την Εθνική Ασφάλειά μας.
Όπως μας ενημερώνει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, «Ως προς δε τις διατάξεις περί άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, που εκδόθηκαν από την τότε Εισαγγελέα της ΕΥΠ και αφορούν τα έτη 2020-2024, τηρήθηκε απαρέγκλιτα η διαδικασία που προβλέπεται από το Νόμο, ο οποίος, εκτός των άλλων, διαχρονικά, δεν αξιώνει την παράθεση ειδικής αιτιολογίας στις ως άνω διατάξεις».
Γιατί άλλωστε να παρέχεται ειδική αιτιολογία για την παρακολούθηση υπουργών, ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών, δημοσιογράφων και γενικώς των πολιτών. Με έναν εισαγγελέα να εγκρίνει και 15.000 αιτήματα να περιμένουν, σε ετήσια βάση (σ.σ. περίπου 50 διατάξεις την εργάσιμη ημέρα), ποιος θα προλάβαινε να τη διαβάσει, ακόμη δε περισσότερο να ελέγξει στοιχειωδώς τα στοιχεία;
Ευτυχώς, αποδείχτηκε ότι ορισμένα κυβερνητικά στελέχη όπως ο Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Παναγιώτης Κοντολέων έχουν τη στοιχειώδη ευθιξία να παραιτούνται, ακόμη κι όταν δεν συντρέχει λόγος.
Εκτός αν θεωρούμε ότι η άποψη του πρωθυπουργού πως «ήταν λάθος» η παρακολούθηση Ανδρουλάκη συνιστά επαρκή λόγο να αμφισβητείται η γνώμη της Βασιλικής Βλάχου, της αρμόδιας τότε εισαγγελέως της ΕΥΠ και όλων των αρμόδιων στελεχών της υπηρεσίας, που πανηγυρικά πλέον, κατά την κρίση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ορθώς και νομίμως έπραξαν, παρακολουθώντας εκτός από τον κ. Ανδρουλάκη και υπουργούς της κυβέρνησης.
Ευτυχώς, όλα είναι καλά. Δεν έγινε και τίποτα. Μπορούμε να ασχοληθούμε ανενόχλητα με την καθημερινότητά μας, την Ολυμπιάδα και τις καλοκαιρινές διακοπές…
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.