Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα woke μηνύματα Μακρόν και τα ερωτήματα των... εγγονών

Τα μηνύματα που στάλθηκαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και την τελετή έναρξης και πώς τα διαβάζει η νέα γενιά. Γράφει ο Αθ. Χ. Παπανδρόπουλος.

Τα woke μηνύματα Μακρόν και τα ερωτήματα των... εγγονών

Έχοντας ζήσει περί τα 17 χρόνια στη Γαλλία και το γαλλόφωνο Βέλγιο, με πραγματική περιέργεια αποφάσισα να παρακολουθήσω την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, το αποκαλούμενο και «πόλη του φωτός».

Για πρώτη φορά έτσι ύστερα από πάρα πολλά χρόνια, «στήθηκα» μπροστά στην τηλεόραση επί τέσσερις ώρες, μαζί με παιδιά και εγγόνια τα οποία κατοικούν μονίμως μεταξύ Γαλλίας και Βελγίου.

Όταν τελείωσε το αποκαλούμενο «υπερθέαμα» ρώτησα τους εγγονούς και δυό ανήψια πρώτον τι είχαν συγκρατήσει από την τετράωρη τελετή και δεύτερον τι είχαν καταλάβει και τι κατά τη γνώμη τους θα είχε συγκρατήσει ένας τηλεθεατής στη Ν. Υόρκη, τη Σιγκαπούρη, τη Βαρσοβία, το Νέο Δελχί, το Γιοχάνεσμπουργκ και το Ντουμπάϊ.

Μια πρώτη γενική απάντηση ήταν ότι είχα υποβάλλει τους εγγονούς σε μεγάλη ταλαιπωρία. Διότι υποχρεώθηκαν να παρακολουθήσουν ένα αργό και ακαταλαβίστικο θέαμα που εκτυλισσόταν, όπως μου είπαν σε ένα ποτάμι, μάλλον άγνωστο στον πολύ κόσμο εκτός Ευρώπης!

Ομοφώνως επίσης οι νεαροί της παρέας δήλωσαν εντυπωσιασμένοι που είδαν δύο άνδρες να φιλιούνται και δύο άλλους με μια γυναίκα να πηγαίνουν στο δημαρχείο για παντρειά. Εντυπωσιάστηκαν επίσης από το θέαμα μιας κυρίας που κρατούσε το κομμένο κεφάλι της σ’ ένα πιάτο, ενώ άκουσαν εγκώμια για την γκιλοτίνα και με ρώτησαν αν έχει επανέλθει στη Γαλλία η ποινή του θανάτου δι’ αποκεφαλισμού. Καλή ερώτηση για ΟΑ που γίνονται υπέρ της ειρήνης!

Βρήκαν επίσης «χαριτωμένη» τη διακωμώδηση του Μυστικού Δείπνου και με ρώτησαν αν στη Γαλλία και ειδικά στο Παρίσι υπάρχουν Χριστιανοί.

Άπαντες οι εγγονοί ενθουσιάστηκαν με την παρουσία των Ζιντεντίν Ζιντάν και Ραφαέλ Ναδάλ, αλλά δεν κατάλαβαν ποιο ρόλο είχαν δυό διάσημοι και μεγάλοι αθλητές στη μεταφορά της ολυμπιακής φλόγας δι’ αεροστάτου σε έναν ουράνιο χώρο αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Απαντώντας τέλος στο ερώτημά μου για το τι μπορεί να αποκόμισαν από την τελετή έναρξης των ΟΑ οι εκτός Γαλλίας τηλεθεατές που την παρακολούθησαν, παιδιά, εγγόνια και ανήψια απάντησαν ότι θα σχημάτισαν την εντύπωση πως στη Γαλλία... βρέχει πολύ, ενώ η χώρα θα πρέπει να κατοικείται από πολλούς ομοφυλόφιλους και να παράγει πολλές βαλίτσες και μεγάλα μπαούλα Louis Vuitton.

Σε ότι με αφορά, μετά τέσσερις ώρες ανούσιου «υπερθεάματος», με παρηγόρησε ο «ύμνος στην αγάπη» της Έντιθ Πιάφ που τραγούδησε η Σελίν Ντιόν και αναρωτήθηκα αν ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, που έδωσε το πράσινο φως για την τελετή αυτή, έχει σχέση με την πραγματικότητα και τις ποικίλες διαστάσεις της.

Κατά τα λοιπά αν ο Εμμ. Μακρόν πιστεύει ότι η κουλτούρα της αφύπνισης (woke), θα φέρει τη δημοκρατία στον κόσμο, πλανάται πλάνην οικτράν και επικίνδυνη.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v