Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικό μοντέλο προσέγγισης ακροδεξιάς με αιρετική Αριστερά

Μια από τις εκπλήξεις στη Γερμανία ήταν το 6% της «αριστερής» Σάρα Βάγκενκνεχτ. Πώς η ατζέντα που προωθεί την φέρνει κοντά με τις θέσεις του ακροδεξιού AfD. Γράφει ο Τάκης Μίχας.

  • Του Τάκη Μίχα
Γερμανικό μοντέλο προσέγγισης ακροδεξιάς με αιρετική Αριστερά

Παρότι τα media επικεντρώθηκαν στην αντίδραση του Μακρόν στο φιάσκο των ευρωεκλογών εν τούτοις τα σημαντικά νέα προέρχονται από την Γερμανία όπου το δεξιό AfD κατέλαβε την δεύτερη θέση στέλνοντας τους Σοσιαλδημοκράτες του Σόλτς στην τρίτη.

Το ενδιαφέρον δεν είναι τόσο η επιτυχία του ακροδεξιού κόμματος -κάτι που άλλωστε συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- αλλά η επιτυχία του πρωτοεμφανιζόμενου «αιρετικού» αριστερού κόμματος Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) που απέσπασε 6% των ψήφων, ποσοστό πού το έφερε μπροστά από τους Φιλελεύθερους.  

Η χαρισματική Σάρα Βάγκενκνεχτ που ηγείται του νέου κόμματος πιστεύει ότι σήμερα τα κόμματα της αριστεράς έχουν χάσει τον πρωταρχικό τους ρόλο που ήταν πάντοτε η προστασία των εργαζομένων και έχουν υιοθετήσει τις ευαισθησίες των ελίτ των αστικών κέντρων για τις σεξουαλικές μειονότητες, την κλιματική αλλαγή κ.λπ.

Στο θέμα της μετανάστευσης  αναγνωρίζει τις λαϊκές ανησυχίες για την ανεξέλεγκτη είσοδο μεταναστών. Επίσης στον στόχο της βρίσκεται και η πράσινη πολιτική  της χώρας που κατά την γνώμη της οδηγεί στην αποβιομηχανοποίηση και σε τεράστια ανεργία. Η Γερμανία, πιστεύει, πρέπει να επιστρέψει στο βιομηχανικό μοντέλο που υπήρξε η δόξα της. Για αυτό προτείνει την επαναλειτουργία των σταθμών πυρηνικής ενέργειας και την επαναδραστηριοποίηση των αγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Όμως εκεί που η Σάρα Βάγκενκνεχτ διαρρηγνύει την πολιτική συναίνεση των κομμάτων της ελίτ είναι στο θέμα της σύρραξης ΝΑΤΟ/Ουκρανίας με την Ρωσία. Πιστεύει ότι η Γερμανία δεν έπρεπε να συμμετέχει στις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και φυσικά δεν έπρεπε να δώσει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Αντίθετα, έπρεπε να υποστηρίξει την διπλωματία και τις διαπραγματεύσεις. Οι κυρώσεις πλήττουν πρώτα από όλα την ίδια την Γερμανία, κράτος «βιομηχανικό και εξαγωγικό», αλλά φτωχό σε πρώτες ύλες.

H επιτυχία του BSW στις εκλογές δημιουργεί τις προϋποθέσεις στο μέλλον για μία ιστορική συνεργασία με το δεξιό AfD. Θα είναι η πρώτη φορά τα τελευταία έτη που στην Ευρώπη ένα αριστερό αντισυστημικό κόμμα θα συνεργασθεί με ένα αντίστοιχο δεξιό.

Ομως τα δύο κόμματα έχουν πολλά κοινά σημεία στην πολιτική τους ατζέντα που καθιστά μια τέτοια συνεργασία εφικτή: την απέχθεια προς την λεγόμενη  «πράσινη μετάβαση», την κριτική στάση απέναντι στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση και πάνω απ όλα την επιμονή τους για μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία. Τα δύο αυτά κόμματα έδωσαν ένα πρώτο δείγμα της συνεργασίας τους όταν αμφότερα μποϊκοτάρισαν πρόσφατα με την απουσία τους την ομιλία του Ζελένσκι στην Βουλή της χώρας.

Το επόμενο ραντεβού που θα κρίνει πράγματα και καταστάσεις θα είναι οι περιφερειακές εκλογές τον Σεπτέμβριο στη Θουριγγία,τη Σαξωνία και το Βραδενβούργο. Πρόκειται για περιοχές πού ανήκαν στην Ανατολική Γερμανία όπου τα δύο «αντισυστημικά» κόμματα αναμένεται να σαρώσουν.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v