Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ. Δούκας: Σχέδιο 850 εκατ. για πράσινη και ασφαλή Αθήνα

Το σχέδιο κατά της ενεργειακής φτώχειας και η στόχευση για εκτεταμένες δεντροφυτεύσεις. Η πρόβλεψη για δαπάνες 850 εκατ. ευρώ. Γράφει ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Χ. Δούκας: Σχέδιο 850 εκατ. για πράσινη και ασφαλή Αθήνα
  • του Χάρη Δούκα *

Σε λίγες ημέρες, οι πολίτες της Αθήνας θα κληθούν να επιλέξουν τη δημοτική αρχή και τον επικεφαλής της για την επόμενη πενταετία. Η δημοτική παράταξη «Αθήνα ΤΩΡΑ», της οποίας έχω τη χαρά και την τιμή να ηγούμαι, έχει παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που δεν στοχεύει σε υπερκοστολογημένα έργα βιτρίνας. Αντιθέτως, είναι ένα πρόγραμμα γραμμένο σε ενεστώτα χρόνο, που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων στην πόλη με δράσεις που εστιάζουν στις γειτονιές, την καθημερινότητα και το περιβάλλον.

Μία από τις βασικές μας δεσμεύσεις είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με παροχή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας σε 50.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Προχωράμε άμεσα στην ίδρυση Ενεργειακών Κοινοτήτων οι οποίες κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 100 MW, έτσι ώστε, μέσω εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού να παρέχεται φθηνή ενέργεια στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Στον ενεργειακό τομέα, προχωρούμε επίσης σε ενεργειακή αναβάθμιση και επέκταση του οδοφωτισμού, ώστε να μειωθεί σημαντικά το κονδύλι για αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και ταυτόχρονα να φωτιστούν περισσότερο περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένη εγκληματικότητα και παραβατικότητα.

Η Αθήνα, δυστυχώς, είναι μέσα στις πέντε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τα λιγότερα δέντρα, τα οποία καλύπτουν μόλις το 11% του δημόσιου χώρου, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 30%. Για αυτό κι εμείς προχωρούμε στη φύτευση τουλάχιστον 5.000 νέων δέντρων κάθε χρόνο, για να αλλάξει η εικόνα και το περιβάλλον της πόλης.

Με 25.000 νέα δέντρα μέσα στην επόμενη πενταετία μειώνονται τα μικροσωματίδια και βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα του αέρα στην πόλη. Επίσης, έτσι μειώνεται η θερμοκρασία του αέρα, ειδικά τις δύσκολες καλοκαιρινές μέρες με καύσωνα και βελτιώνεται η ψυχική υγεία των Αθηναίων.

Για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας για μια Αθήνα πράσινη, ασφαλή και δημιουργική υπολογίζουμε ότι την επόμενη πενταετία θα δαπανηθούν περίπου 850 εκατ. ευρώ για όλες τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά μας (το οποίο μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στην ιστοσελίδα μας athinatora.gr).

To 90% αυτού του ποσού προέρχεται από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, τα οποία εμείς δεν εγγράφουμε απλά στον προϋπολογισμό —όπως κάνει η διοίκηση του κ. Μπακογιάννη— αλλά προχωράμε στην υλοποίησή τους. Το υπόλοιπο 10% προέρχεται από βελτίωση της αποδοτικότητας του Δήμου —για παράδειγμα με την επέκταση των καφέ κάδων για τα οργανικά απορρίμματα σε όλη την πόλη και την εξοικονόμηση περίπου 15 εκατ. ευρώ στην πενταετία— και από ίδιους πόρους του Δήμου.

Έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη και μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε τη ζωή μας, να αλλάξουμε την Αθήνα.
Όχι κάποια στιγμή στο μέλλον. Τώρα. Είναι στο χέρι μας να τα καταφέρουμε.

* Ο Χάρης Δούκας είναι Υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v