Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ. Λαζαρίδης: Οι θλιβερές επιδόσεις και οι ανέξοδες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Για μία ακόμα φορά ο Αλ. Τσίπρας λέει «λόγια του αέρα», τάζοντας «λαγούς με πετραχήλια» σε όλους. Πόσο κοστολογείται πραγματικά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Γράφει ο Μακάριος Λαζαρίδης.

Μ. Λαζαρίδης: Οι θλιβερές επιδόσεις και οι ανέξοδες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ
  • Του Μακάριου Β. Λαζαρίδη*

Σαν να μην πέρασε μία μέρα, ο κ. Τσίπρας με τις υποσχέσεις του για την επόμενη μέρα μάς θυμίζει τον παλιό, γνωστό Αλέξη Τσίπρα του 2014. Όταν πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, έταζε τα πάντα στους πάντες, δεσμευόταν ότι θα σκίσει τα μνημόνια και ότι αυτός θα έπαιζε τα νταούλια και οι αγορές θα χόρευαν.

Αμετανόητος και ανεύθυνος, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι μπορεί και πάλι να κοροϊδέψει τους πολίτες, χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα, ακόμα και τις ίδιες λέξεις, για να αναδείξει τη δήθεν μαύρη εικόνα της οικονομίας μας σήμερα και να υποσχεθεί για μία ακόμη φορά τη σωτηρία του τόπου.

Ενώ η οικονομία πηγαίνει αναμφίβολα πολύ καλύτερα σε σχέση με το 2019, οι ισχυρισμοί του επιχειρούν να κάνουν και πάλι το «άσπρο μαύρο», ξυπνώντας τους… εφιάλτες του παρελθόντος.

Τι μας λέει ο κ. Τσίπρας;

Ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια». Όμως το κόμμα του, με την πολιτική που εφάρμοσε το πρώτο εξάμηνο του 2015, έφερε στη χώρα το τρίτο, αχρείαστο μνημόνιο και ακολούθως η Ελλάδα ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που τέθηκε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Από αυτήν την έβγαλε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Αύγουστο 2022, μετά από συνεχόμενες θετικές αξιολογήσεις για την οικονομία μας.

Ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να ρυθμίσει το χρέος». Όμως, οι αριθμοί λένε ότι το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το δημόσιο χρέος στο 180% και το παρέδωσε 4,5 χρόνια αργότερα στο 181%. Αντίθετα, επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα το 2022, το δημόσιο χρέος σημείωσε τη μεγαλύτερη και ταχύτερη πτώση στην Ε.Ε. κατά 36 μονάδες και βρίσκεται στο 171%. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα μειωθεί περαιτέρω, στο 160%, κατά το 2023.

Ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αφήσει 37 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία». Το παραπάνω ποσό βεβαίως ήταν το προϊόν της υπερφολόγησης επιχειρήσεων και εργαζομένων, με 7 δισ. ευρώ ευρώ επιπλέον και απαίτηση των δανειστών λόγω της δημοσιονομικής αναξιοπιστίας της τότε κυβέρνησης. Αυτό που κάποιοι ονοματίζουν «μαξιλάρι», δηλαδή τα δημόσια αποθεματικά, σήμερα περιέχει 39 δισ. ευρώ, με μια βασική διαφορά σε σχέση με πριν. Τώρα, το ποσό αυτό συγκεντρώθηκε όχι από τη φορολογία -άλλωστε 50 και πλέον φόροι μειώθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη- αλλά από τη συνετή αναπτυξιακή πολιτική που εφαρμόστηκε.

Ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να πετύχει 8 συνεχόμενα τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης». Ξέχασε να μας πει όμως ότι, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2014 η χώρα είχε ήδη μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του βύθισαν τη χώρα στην ύφεση κατά τη διετία 2015-2016 και στη συνέχεια, σε αντίθεση με τον δυναμικό κύκλο οικονομικής ανάπτυξης όλης της Ε.Ε., η Ελλάδα σημείωσε υποτετραπλάσια ανάπτυξη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η χώρα μας σημειώνει διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την Ευρώπη.

Ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει 5 δισ. ευρώ κατ’ έτος. Καμία σχέση με την πραγματικότητα, καθώς η ποσοτικοποίηση των δεσμεύσεων του κ. Τσίπρα μεταφράζεται σε 80 δισ., με ορίζοντα τετραετίας!

Συγκεκριμένα, η ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους υπολογίζεται σε 1,31 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο εφαρμογής, σε 2 δισ. ευρώ για το 2ο έτος, 2,3 δισ. ευρώ για το 3ο έτος και 2,6 δισ. ευρώ για το 4ο έτος εφαρμογής.

Επίσης, το κόστος της επαναφοράς της 13ης σύνταξης του 2019 ανέρχεται σε 982 εκατ. ευρώ ετησίως, η αύξηση του 7,5% για το 2023 σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς, σε 1,1 δισ. ευρώ ετησίως, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον χαμηλότερο συντελεστή της Ε.Ε. σε 2 δισ. ευρώ ετησίως, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% κοστολογείται σε 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 10.000 ευρώ σε 455 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, η κατάργηση τέλους επιτηδεύματος σε 443 εκατ. ευρώ ετησίως και η επιστροφή αναδρομικών σε περίπου 830 εκατ. ευρώ ετησίως.

Επιπλέον στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει σειρά άλλων μέτρων [επίδομα μητέρας, αύξηση αναπηρικών επιδομάτων, επιδομάτων στέγασης, μείωση ρυθμιζόμενων χρεώσεων, επιδοτήσεις στις ζωοτροφές και λιπάσματα και άλλα μέτρα] που ανεβάζει το ετήσιο κόστος των δημοσιονομικών μέτρων στη περιοχή των 12 δισ. ευρώ ετησίως.

Ποσό που ανεβαίνει με δύο ακόμα υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, την αύξηση των δαπανών υγείας κατά 7,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 4,7 δισ. ευρώ ετησίως καθώς και των δαπανών στην εκπαίδευση κατά 5% του ΑΕΠ, δηλαδή 4,3 δισ. ευρώ. Σύνολο άνω των 20 δισ. ετησίως και αυτό, τη στιγμή που ο δημοσιονομικός χώρος προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 1,3 δισ. ευρώ για το 2024 και 2 δισ. ευρώ το 2025.

Συνεπώς, για μία ακόμα φορά, ο κ. Τσίπρας λέει «λόγια του αέρα», χωρίς υπευθυνότητα και ρεαλισμό, τάζοντας «λαγούς με πετραχήλια» σε όλους.

Όμως, οι υποσχέσεις του είναι ανέξοδες αφού δεν θα κληθεί να τις υλοποιήσει.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πλέον γνωρίζουν, αντιλαμβάνονται την κοροϊδία και στις 21 Μαΐου θα τον στείλουν οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

* Ο κ. Μακάριος Β. Λαζαρίδης είναι υποψήφιος βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Νέας Δημοκρατίας.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v