Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρ. Δήμας: Δεν πρέπει να ρισκάρουμε την οπισθοδρόμηση

Η Ελλάδα σήμερα έχει ανάγκη όσο ποτέ και από πολιτική σταθερότητα αλλά και από δυναμική προοπτική, τονίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης. Η εθνική ανάκαμψη της τελευταίας τετραετίας.

Χρ. Δήμας: Δεν πρέπει να ρισκάρουμε την οπισθοδρόμηση
  • του Χρίστου Δήμα*

Παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις και τις αντιξοότητες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την τελευταία τετραετία, η ισχυροποίηση της Ελλάδας σε οικονομικό, αναπτυξιακό και αμυντικό επίπεδο είναι εμφανής. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε αποφασιστικά δράσεις με στόχο την τόνωση της οικονομίας, την εθνική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.

Τον περασμένο χρόνο, μάλιστα, η χώρα μας αναπτύχθηκε σχεδόν δύο φορές ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα υπερτερεί και φέτος. Παράλληλα, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα σημειώνει σταθερά ανοδική πορεία, γεγονός που πρόκειται να αποφέρει σημαντικό αντίκτυπο στην τόνωση της εθνικής οικονομίας, με περαιτέρω ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας για Έλληνες πολίτες.

Μάλιστα, οι επενδύσεις, οι εξαγωγές και τα μεγάλα έργα καταγράφουν ρεκόρ, αποκλιμακώνοντας την ανεργία, η συνολική μείωση της οποίας έχει ξεπεράσει πια τις 6 μονάδες. Από το 17,5%, δηλαδή, που την άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019, τη μειώσαμε στο 10,8%, ενώ παράλληλα δημιουργήσαμε σχεδόν 300.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας, προχωρήσαμε επίσης σε τριπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, από τα 650€ που βρισκόταν το 2019 στα 780€, αριθμός που αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό συνολικής αύξησης ύψους 20%, ενώ στόχος μας είναι να ανέβει στα 950€ μέσα στην επόμενη τετραετία.

Επιπλέον, καθιερώθηκαν περισσότερες από 55 μειώσεις φόρων, καθώς και μέτρα για τη στήριξη των συνταξιούχων, όπως η μείωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή και μόνιμες αυξήσεις στις κύριες συντάξεις, που αντιστοιχούν στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος πολλών συνταξιούχων.

Συμπληρωματικά υπήρξε μία σειρά από έκτακτες ενισχύσεις ως απάντηση στις αντιξοότητες που προέκυψαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και την κρίση της πανδημίας. Και βέβαια όλα αυτά δεν έγιναν εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ή με δανεικά, αλλά αντιθέτως επιτεύχθηκαν χάρη στη σημαντική οικονομική ανάπτυξη και την ταυτόχρονη μείωση του δημόσιου χρέους που έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια. Διότι η Ελλάδα αποτελεί πράγματι τη χώρα με τη γρηγορότερη αποκλιμάκωση δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ στην Ευρώπη.

Μια χώρα η οποία βρίσκεται πια εκτός εποπτείας και είναι έτοιμη να επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα. Παραμένει σταθερή σε μία προοδευτική τροχιά, παρά την παγκόσμια αναταραχή.

Γι’ αυτό και ο στόχος μας είναι η αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές της 21ης Μαΐου. Έτσι ώστε να εξακολουθήσουμε να βαδίζουμε σε δρόμο εθνικής προόδου και ανάπτυξης. Για να μπορέσουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα της δημιουργίας και να μη ρισκάρουμε να οπισθοδρομήσουμε, χάνοντας όσα έχουμε καταφέρει να χτίσουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η Ελλάδα σήμερα έχει ανάγκη όσο ποτέ και από πολιτική σταθερότητα αλλά και από δυναμική προοπτική, την οποία μπορούμε να προσφέρουμε.

 

* Ο Χρίστος Δήμας είναι υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας και Βουλευτής Κορινθίας.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v