Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η σεξουαλική βία και το κρίσιμο δίλημμα για τους νομοθέτες

Τι δείχνουν μελέτες σχετικά με την επίδραση της φιλελευθεροποίησης των νόμων για την πορνεία στα ποσοστά περιστατικών σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών σε σειρά από χώρες. Οι διαφοροποιήσεις. Γράφει ο Τάκης Μίχας

  • του Τάκη Μίχα
Η σεξουαλική βία και το κρίσιμο δίλημμα για τους νομοθέτες

«O δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις» λέει το γνωστό απόφθεγμα –και για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται σωστό. Έτσι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε σε πολλές χώρες μία έκρηξη του κινήματος εναντίον της πορνείας η οποία οφείλεται σε αυξημένες ευαισθησίες για το θέμα της ισότητας των φύλων και τους κινδύνους που εγκυμονεί η παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Όμως αυτές οι πολιτικές εναντίον της πορνείας μπορεί να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες που να πηγαίνουν ενάντια στις αγαθές προθέσεις των εμπνευστών τους.

«Η φιλελευθεροποίηση της πορνείας οδηγεί σε σημαντική μείωση των ποσοστών των βιασμών, ενώ η απαγόρευση της οδηγεί σε σημαντική αύξηση», υποστηρίζει μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Law and Economics.

Για την μελέτη οι οικονομολόγοι Huasheng Gao και Vanya Petrova του Παν. Φουντάν της Κίνας εξέτασαν τα στοιχεία από 31 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των ετών 1990-2017. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου οκτώ χώρες (Ισπανία, Δανία, Ουγγαρία , Ολλανδία, Γερμανία Σλοβενία, Λετονία και Ρουμανία ) φιλελευθεροποίησαν τους νόμους για την πορνεία ενώ έξι χώρες (Σουηδία, Κροατία, Νορβηγία, Ισλανδία, Γαλλία και Ιρλανδία) τους έκαναν πιο αυστηρούς.

Στο σύνολο η φιλελευθεροποίηση των νόμων για την πορνεία σχετίζεται με σημαντική μείωση των βιασμών ενώ η αυστηροποίηση τους με σημαντική αύξηση.Όμως το μέγεθος των αλλαγών δεν ήταν το ίδιο. Οι επιπτώσεις της απαγόρευσης του εμπορικού σεξ ήταν τετραπλάσιες σε σχέση με τις επιπτώσεις της φιλελευθεροποίησης του.

  • Το μέσο ποσοστό βιασμών στις επιλεγμένες χώρες ήταν 9 βιασμοί ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Οι χώρες που φιλελευθεροποίησαν τους νόμους για την πορνεία είδαν μία μείωση 3 βιασμών ανά 100 χιλ. κατοίκους σε σχέση με τις χώρες που δεν άλλαξαν τους νόμους τους.
  • Από την άλλη πλευρά, χώρες που απαγόρευσαν η ποινικοποιήσουν περαιτέρω την πορνεία είδαν μια αύξηση 11 βιασμών ανά 100 χιλ. κατοίκους σε σχέση με τις χώρες που δεν άλλαξαν τους νόμους τους.
  • Τα ποσοστά βιασμών αυξήθηκαν σε όλες τις 31 χώρες μεταξύ του 1990 και 2017. «Ομως» αναφέρει η μελέτη «η αύξηση στις χώρες που υιοθέτησαν απαγορευτικά μέτρα είναι σαφώς μεγαλύτερη από ό,τι σε χώρες που δεν άλλαξαν τους νόμους τους, ή που φιλελευθεροποίησαν τους νόμους για την πορνεία».
  • Από το 1990 έως το 2017, το μέσο ποσοστό βιασμών σε χώρες με απαγορευτικούς νόμους αυξήθηκε από 7,70% σε 36,81% (380%). Αντίθετα το ποσοστό βιασμών αυξήθηκε από 6,49% σε 9,71% (50%) σε φιλελευθεροποιημένες χώρες και από 4,67% σε 9,71% (82%) σε χώρες που δεν άλλαξαν τους νόμους τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες που υποστήριζαν ότι η φιλελευθεροποίηση των νόμων της σεξουαλικής εργασίας οδηγεί σε μείωση της σεξουαλικής βίας στην κοινωνία.

  • Έτσι μία μελέτη του 2018 έδειξε ότι στο Rhode Island των ΗΠΑ οι βιασμοί μειώθηκαν όταν οι αρχές για ένα σύντομο διάστημα επέτρεψαν την εσω-οικιακή πορνεία. Μία μελέτη του 2017 βρήκε μείωση στις σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών στην Ολλανδία μετά την καθιέρωση ζωνών ελεύθερης πορνείας σε 25 πόλεις της χώρας.
  • Μια άλλη μελέτη του 2017 στις ΗΠΑ έδειξε μείωση σε δολοφονίες των γυναικών σε πολλές αμερικανικές πόλεις από τότε που στην περίφημη ιστοσελίδα αγγελιών Craigs list επετράπησαν οι «ερωτικές αγγελίες».
  • Από την άλλη πλευρά, τα ποσοστά βιασμών αυξήθηκαν στη Σουηδία όταν η χώρα αυστηροποίησε τους νόμους της για την πορνεία σύμφωνα με έρευνες του καθηγητή οικονομικών Riccardo Ciacci. Και η ποινικοποίηση της σεξουαλικής εργασίας στην Βόρειο Ιρλανδία το 2015 συνοδεύτηκε με «αύξηση της σεξουαλικής βίας εναντίον των γυναικών».

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v