Το ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν και η ελληνική δυσπιστία

Τα υψηλότερα ποσοστά αρνητικής γνώμης καταγράφονται στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη Συμμαχία, τις ΗΠΑ και τον πλανητάρχη. Τι σηματοδοτεί η επιφυλακτικότητα των πολιτών. Γράφει ο Τάκης Μίχας.

  • του Τάκη Μίχα
Το ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν και η ελληνική δυσπιστία

Σήμερα, περίοδο της κρίσης στην Ουκρανία, η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή πρωταθλήτρια όσον αφορά τις αρνητικές απόψεις που έχει ο λαός της χώρας για τις ΗΠΑ, τον πρόεδρο Μπάιντεν και το ΝΑΤΟ.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την ετήσια παγκόσμια δημοσκόπηση που οργανώνει το γνωστό αμερικανικό ίδρυμα ερευνών Pew Research Center που αυτό το έτος είχε ως θέμα πως βλέπουν οι πολίτες το ΝΑΤΟ, την Ρωσία, τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Η έρευνα έλαβε χώρα την περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου -Μαΐου. Ας επικεντρωθούμε στο τμήμα της έρευνας που αφορά την Ελλάδα σε σχέση με το αντιπροσωπευτικό γκρουπ των ευρωπαϊκών χωρών που περιλαμβάνει η έρευνα (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία, Βρετανία, Σουηδία)

* Οσον αφορά τις απόψεις για τις ΗΠΑ, στην Ελλάδα το 48% έχει αρνητική άποψη. Πρόκειται για το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό στην Ευρώπη. Την ακολουθούν η Γαλλία με 39% και η Ιταλία με 37%. Αξιοσημείωτο ότι στην Ελλάδα διαμορφώνεται αύξηση των αρνητικών απόψεων για τις ΗΠΑ κατά 15% από την έναρξη του πολέμου. Στην αντιπέρα όχθη βρίσκεται η Πολωνία όπου το ποσοστό των θετικών απόψεων για τις ΗΠΑ αγγίζει το 91%.

* Στην Ελλάδα το 46% δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ αποτελούν αξιόπιστο σύμμαχο. Πρόκειται πάλι για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Αντίθετα στη Πολωνία εκείνοι που δεν εμπιστεύονται τις ΗΠΑ δεν υπερβαίνουν το 9%-το χαμηλότερο ποσοστό στη Ευρώπη.

* Αν ο πρόεδρος Μπάιντεν κατέβαινε για εκλογές στην Ελλάδα θα αντιμετώπιζε την ίδια περίπου εκλογική καταστροφή με αυτή που θα αντιμετώπιζε στην πατρίδα του. Σήμερα στην Ελλάδα μόλις το 41% τον εμπιστεύεται, ενώ στις ΗΠΑ το 39%. Το ποσοστό των ατόμων στην Ελλάδα που έχει σε χαμηλή εκτίμηση τον αμερικανό πρόεδρο είναι για μια ακόμα φορά το υψηλότερο στην Ευρώπη. Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται πάλι η Πολωνία με μόλις 11% να μην εμπιστεύεται τον Μπάιντεν.

* Οσον αφορά το ΝΑΤΟ, το 64% των πολιτών στην Ελλάδα έχει αρνητικές απόψεις για την στρατιωτική συμμαχία και μόλις το 33% θετικές. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό αρνητικών απόψεων στην Ευρώπη.

Απο την άλλη πλευρά βρίσκουμε την κατ’ εξοχή «cheerleader» του ΝΑΤΟ Πολωνία με τις θετικές απόψεις στο 89% και τις αρνητικές μόλις στο 6%. Οσον αφορά τον μέσο όρο των απόψεων όλων των χωρών που απαρτίζουν το ΝΑΤΟ, το 26% έχουν αρνητικές απόψεις και 65% θετικές.

* Το γεγονός ότι οι Ελληνες έχουν αρνητικές απόψεις για τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τον Μπαίντεν δεν σημαίνει φυσικά ότι έχουν ιδιαίτερη αγάπη για την Ρωσία ή τον Πούτιν. Σύμφωνα με την έρευνα μόλις το 27% έχει θετική άποψη για την Ρωσία και το ίδιο ποσοστό για τον Πούτιν. Πάντως τα ποσοστά αυτά είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

* Πρώτος στις προτιμήσεις των Ελλήνων είναι μακράν ο Μακρόν με 74% και ακολουθούν ο Μπαιντεν με 41%, ο Σολτς με 39%, ο Ξι με 33% και ο Πούτιν με 27%.

Από την έρευνα του Pew προκύπτουν αβίαστα ορισμένα συμπεράσματα.

1) Σήμερα κάθε άλλο παρά μια ενιαία οπτική επικρατεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Από την μία πλευρά υπάρχει το «κόμμα του Πολέμου» που το απαρτίζουν κυρίως οι ανατολικοευρωπαικές χώρες και από την άλλη το «κόμμα της Ειρήνης» που απαρτίζεται κυρίως από τους Ελληνες, τους Γάλλους και τους Ιταλούς. Αυτά στο επίπεδο των απόψεων διότι στο επίπεδο της ακολουθούμενης πολιτικής αυτή διαμορφώνεται εξ ολοκλήρου από το «κόμμα του Πολέμου» σήμερα.

2) Υπάρχει τεράστια δυσαρμονία μεταξύ της πολιτικής που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση στο ουκρανικό και στις απόψεις των πολιτών της χώρας. Παρότι η έρευνα του Pew δεν περιελάμβανε άμεσες ερωτήσεις για την κρίση, εν τούτοις η χρονική περίοδος εντός της οποίας διεξήχθησαν οι δημοσκοπήσεις ασφαλώς είχαν ως αποτέλεσμα ότι οι απαντήσεις επηρεάζονταν από την κρίση. Και οι απαντήσεις των πολιτών της χώρας ουδόλως συνάδουν με την πολιτική της ολοκληρωτικής και άκριτης υποστήριξης προς την Ουάσιγκτον, τον Μπαιντεν ή το ΝΑΤΟ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v