Η χαλαρή αντιμετώπιση της Ομικρον από το Μεξικό

Η χώρα αρνείται να επιβάλει περιορισμούς με το βλέμμα και στα πολύτιμα για την οικονομία έσοδα του τουριστικού κλάδου. Μόνη λύση ο εμβολιασμός διαμηνύει η κυβέρνηση. Γράφει ο Τάκης Μίχας.

Η χαλαρή αντιμετώπιση της Ομικρον από το Μεξικό

H μετάλλαξη Ομικρον έχει οδηγήσει σε έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως η Αργεντινή ενώ σε άλλες όπως το Περού, το Εκουαντόρ και την Κολομβία η επιδημιολογική καμπύλη παραμένει λίγο πολύ η ίδια. Φυσικά τα δεδομένα δεν παραμένουν τα ίδια αλλά αλλάζουν συνεχώς.

Ομως παρά τις διαφορές τους σήμερα όλες οι χώρες της περιοχής συμφωνούν σε ένα πράγμα: Oχι στα lockdown και όχι στο κλείσιμο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων.

Οπως συνοψίζει ο υπουργός Υγείας της Κολομβίας Fernando Ruiz «τα ‘κλεισίματα’ δεν έχουν σημαντικά αποτελέσματα διότι είναι αδύνατον να συγκρατήσεις την παρουσία του ιού όμως έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία».

Ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση του Μεξικού όπου κυβερνά ο χαρισματικός αριστερός ηγέτης Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO). Το Μεξικό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα διότι αμφότερες οι χώρες είναι σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί.

Στο Μεξικό σήμερα δεν υπάρχουν περιορισμοί ούτε καν στις περιπτώσεις για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από το εξωτερικό. Δεν τους ζητείται ούτε τεστ PCR, ούτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, ούτε καραντίνα. Το Μεξικό δεν έχει πάρει άλλα μέτρα πέρα από τα γνωστά (πλύσιμο χεριών, μάσκα κ.λπ.), ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των 32 πολιτειών που το απαρτίζουν δεν εφαρμόζει κανένα περιοριστικό μέτρο και υπάρχει διαθεσιμότητα νοσοκομειακών κλινών. Η κατάληψη νοσοκομειακών κλινών δεν υπερβαίνει το 11% σε όλη την χώρα.

Η έλευση της νέας μετάλλαξης, που οδήγησε τα «χλωμά πρόσωπα» (ΗΠΑ και Ευρωπαική Ενωση) να επιβάλλουν νέα μέτρα και να προκαλέσουν χάος στις αερομεταφορές, δεν οδήγησε τις αρχές του Μεξικού να πάρουν ιδιαίτερα νέα μέτρα. Αντίθετα, από την πρώτη στιγμή ο υφυπουργός Υγείας (και διεθνής προσωπικότητα στον χώρο της πολιτικής υγείας) Hugo Lopez-Gatell υποβάθμισε την σοβαρότητα της νέας μετάλλαξης υποστηρίζοντας στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου ότι η Ομικρον «είναι πιο μεταδόσιμη όμως προκαλεί λιγότερες σοβαρές επιπλοκές».

Σε αντίθεση με τη υστερία που καλλιεργείται σε άλλες χώρες ο Lopez’Gatell έκανε έκκληση για ηρεμία: «Ακόμα και αν υπάρξει ένα τέταρτο κύμα λόγω Ομικρον θα δούμε ένα μεγάλο αριθμό μολύνσεων αλλά και ένα πολύ χαμηλότερο ποσοστό νοσηλειών στα νοσοκομεία σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα».

Παρόλο που η μετάλλαξη Ομικρον κυκλοφορεί στις τουριστικές περιοχές της χώρας η κυβέρνηση δεν έχει απαγορεύσει τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων ακόμα και όταν μεταφέρουν άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

H απόφαση αυτή εναρμονίζεται με την πολιτική του Μεξικού να μην επιβάλλει περιορισμούς στον τουρισμό που αντιπροσωπεύει το 8,5% του ΑΕΠ της χώρας. Το Μεξικό ως γνωστόν είναι ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των κρουαζιερόπλοιων που μόνο το 2019 άφησαν στη χώρα πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια.

Στο Μεξικό, χώρα 130 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί απο την έναρξη της πανδημίας 4 εκατομμύρια κρούσματα και 300.000 νεκροί. Για τις αρχές η στρατηγική της αντιμετώπισης της πανδημίας επικεντρώνεται ολοκληρωτικά στους εμβολιασμούς.

«Το προφανές συμπέρασμα» λέει ο Lopez-Gatel «είναι ότι στον αγώνα εναντίον της Covid-19 το πιο σημαντικό όπλο για την μείωση του ρίσκου είναι το εμβόλιο: Τόσο όσον αφορά την θνησιμότητα όσο και τις σοβαρές επιπλοκές».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 οι νεκροί λόγω Covid που δεν ήταν εμβολιασμένοι υπερέβαιναν κατά 14 φορές αυτούς που είχαν λάβει τουλάχιστον 1 δόση.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v