Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H μελέτη σοκ Τσιόδρα-Λύτρα και το θέατρο του παραλόγου

Όλα έχουν τα όριά τους. Δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά κι εμείς παρακολουθούμε αντικρουόμενες δηλώσεις επιστημόνων και πολιτικών, που απειλούν να οδηγήσουν την κοινή γνώμη σε ένα επικίνδυνο συμπέρασμα: Ότι κάποιοι ψεύδονται!

H μελέτη σοκ Τσιόδρα-Λύτρα και το θέατρο του παραλόγου

Όποιος διάβασε τη μελέτη των Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα, για τις ελληνικές ΜΕΘ και τη θνητότητα διασωληνωμένων, κατανοεί απολύτως γιατί έχει προκαλέσει οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση.

Ο ένας λόγος είναι διότι αποκαλύπτει ποια είναι τα πραγματικά όρια αντοχής του ΕΣΥ, τόσο στην Αττική όσο και στην επαρχία, κι ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσής του (αυτό άλλωστε είναι και το συμπέρασμα της ίδιας της μελέτης). Εκτός αν πιστεύουμε ότι η αύξηση θνητότητας διασωληνωμένων, κατά 40%, 50% ή 57% μέσα στις ΜΕΘ, πρέπει να θεωρείται εντός των ορίων αντοχής του.

Ο δεύτερος λόγος αφορά το γεγονός ότι σε μια εξαιρετικά ατυχή δήλωσή του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν μελέτες με «ενδείξεις» για αυξημένη θνητότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ. Αυτή η μελέτη παρέχει ακριβώς τις συγκεκριμένες «ενδείξεις», έγινε τον περασμένο Μάιο και σύμφωνα με τον ένα εκ των δύο συντακτών της, τον κ. Θεόδωρο Λύτρα, αμέσως μετά ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι που λαμβάνουν αποφάσεις «σε ανώτατο επίπεδο». Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο Skai.gr, έσπευσε δε να τονίσει ότι αν δεν είχε γίνει αυτή η ενημέρωση, τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Τσιόδρας θα ήταν «υπόλογοι», διότι επρόκειτο για τόσο σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας.

Ο τρίτος λόγος αφορά το γεγονός ότι ο ένας από τους δύο συντάκτες είναι ο κ. Τσιόδρας, επικεφαλής της επιτροπής επιστημόνων που συμμετέχει στη διαχείριση της πανδημίας, από την αρχή της και κατά δήλωση του πρωθυπουργού, στενότατος σύμβουλός του.

Υπό αυτό το πρίσμα, η σημερινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου -με τουλάχιστον μιας μέρας καθυστέρηση- ότι ούτε ο πρωθυπουργός ούτε το Μαξίμου είχε ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη μελέτη πριν τη δημοσιοποίησή της, προξενεί εύλογα ερωτήματα, διότι:

α) Αν δεν ενημερώθηκε ούτε ο πρωθυπουργός ούτε οι συνεργάτες του στο Μαξίμου, μεταξύ αυτών και ο υπουργός πλέον Άκης Σκέρτσος, που προδήλως έχει αρμοδιότητα στα θέματα της πανδημίας, τότε ποιος ενημερώθηκε σε «ανώτατο επίπεδο»; Ψεύδεται ο κ. Λύτρας; Ενημερώθηκε το Υπουργείο Υγείας σε ανώτατο επίπεδο και παρέλειψε να ενημερώσει το Μαξίμου; Καλώς ή κακώς, πάντως, η δήλωση του κ. Λύτρα ότι οι επιστήμονες ενημέρωσαν ως όφειλαν «σε ανώτατο επίπεδο» παραπέμπει, στο πλαίσιο και του «επιτελικού κράτους», απευθείας στο Μαξίμου.

β) Η σημερινή δήλωση του κ. Τσιόδρα εκφράζει τη θλίψη του για την πολιτική αντιπαράθεση που προκαλεί η μελέτη, πλην όμως ουδόλως ξεκαθαρίζει αν, ως σύμβουλος του πρωθυπουργού και επικεφαλής της επιτροπής, ενημέρωσε -και ποιους ακριβώς- για το περιεχόμενό της, όπως ρητά δηλώνει δημοσίως ότι έχει συμβεί ο συνεργάτης του στη μελέτη καθηγητής Λύτρας. Κι αυτό παρότι η γραπτή δήλωση Τσιόδρα εστάλη κατόπιν των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Η πολιτική -και ουσιαστική- βαρύτητα της μελέτης έχει ήδη αναδειχθεί στην πράξη. Τόσο σε ό,τι αφορά τα όρια του συστήματος και την ανάγκη ενίσχυσής του, όσο και για τη διαφορά μεταξύ νοσηλείας διασωληνωμένων εντός και εκτός ΜΕΘ.

Η υπόθεση αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολο να λήξει «αναίμακτα» για τους εμπλεκόμενους, ακριβώς γιατί σχετίζεται με τους θανάτους χιλιάδων ανθρώπων. Απειλούνται υπολήψεις, καριέρες, ενώ επικρέμανται και βαριές πολιτικές συνέπειες.

Είτε κάποιοι σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο ενημερώθηκαν και αγνόησαν τη μελέτη, είτε οι κ.κ. Τσιόδρας και Λύτρας δεν ενημέρωσαν και εμφανίζονται «υπόλογοι», με τον κ. Τσιόδρα να έχει εκ θέσεως πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα ευθυνών.

Μέση λύση δεν υπάρχει.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v