Ποιες είναι οι «φυλές» των επενδυτών στα κρυπτονομίσματα

Πώς κατανέμονται οι φανατικοί και οι... λιγότερο φανατικοί της αγοράς crypto. Οι «κολλημένοι» επενδυτές με το bitcoin, αυτοί που ψάχνουν «ψύλλους στα άχυρα» και ποιοι είναι οι... φονταμενταλιστές.

Ποιες είναι οι «φυλές» των επενδυτών στα κρυπτονομίσματα
  • του Στράτου Ιγγλεζάκη

Δέκα χρόνια περίπου μετά από την δημιουργία τους, τα κρυπτονομίσματα έχουν δημιουργήσει ένα σεβαστό αριθμό από φανατικούς χρήστες. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί.

1.Bitcoin maximalists είναι αυτοί οι χρήστες που δεν έχουν στην κατοχή τους κανένα άλλο νόμισμα εκτός από bitcoin. Πιστεύουν πώς όλα τα άλλα νομίσματα βγήκαν για να καταστρέψουν το bitcoin και κανένα από αυτά δεν θα επιβιώσει. Ακόμη και όταν είχε βγει το Ethereum, φώναζαν ότι είναι απάτη και το μόνο που θέλει είναι να πάρει μερίδιο της αγοράς. Συνήθως είναι κάτι τύποι που έκαναν εξόρυξη από το υπόγειο τους στα πρώτα χρόνια δημιουργίας του κρυπτονομίσματος και όταν ακούνε για νέους κανονισμούς, παράγωγα, συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, έξυπνα συμβόλαια, αποκεντρωμένη χρηματοδότηση, stable coins και άλλα τέτοια παρόμοια προϊόντα βγάζουν σπυράκια. Είναι σίγουροι ότι μία μέρα θα γίνει το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και πως το πετρέλαιο θα πωλείται σε bitcoin.

2. Hodlers, είναι μία παράφραση του holders που την καταλαβαίνουν μόνο οι μυημένοι. Αυτοί οι χρήστες δεν πουλάνε ποτέ τα κρυπτο για να τα ανταλλάξουν με τα άχρηστα fiat. Εξάλλου ένα πράγμα είναι σίγουρο: All fiat goes to zero. Φυλάνε πολύ καλά τα νομίσματα τους, συνήθως σε hardware wallets και ποτέ σε ανταλλακτήρια. Τα ιδιωτικά κλειδιά και τις δώδεκα λέξεις τα έχουν αποθηκευμένα σε τρία διαφορετικά μέρη. Σε χαρτί, σε φλασάκι και σε μεταλλικό σημειωματάριο με χάραξη, για να μην καταστραφεί σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ποτέ δε χρησιμοποιούν το ίδιο password και μερικοί πιο προχωρημένοι έχουν απομνημονεύσει στο μυαλό τους τις δώδεκα λέξεις ανάκτησης του πορτοφολιού, επαναλαμβάνοντας τες συνεχώς. το βράδυ πριν κοιμηθούν.

3. Altcoiners, οι χρήστες που πάνε για τα πολλά κέρδη. Μελετάνε συνεχώς τη πορεία του verge με τα 10.000 επί, αλλά αρκούνται και στα 1.000 επί του αρχικού κεφαλαίου τους. Bitcoin παίρνουν μόνο για να αγοράσουν τα άλλα νομίσματα, παρακολουθούν καθημερινά τα νέα projects στο ico drops και πιστεύουν ότι θα ανακαλύψουν μία μέρα το νέο bitcoin ή το νέο Ethereum. Αγοράζουν όσο πιο πολλά νομίσματα μπορούν αν είναι δυνατόν και όλο το μάρκετ, έτσι ώστε ένα δύο από αυτά να πετύχει, να βγουν κερδισμένοι. Τα καλύτερα όνειρά τους περιλαμβάνουν ένα εξωτικό νησί όπου δεν υπάρχει παραστατικό χρήμα παρά μόνο κρυπτο.

4. Fondametalists. Αυτοί οι χρήστες δεν παρακολουθούν μανιακά τα νέα, δεν κοιτάζουν διαγράμματα, ούτε τους ενδιαφέρει η τιμή σε καθημερινή βάση. Κοιτάζουν τα βασικά χαρακτηριστικά και τις θεμελιώδεις αξίες του αποκεντρωμένου νομίσματος, μελετάνε τον πληθωρισμό του δολαρίου σε σχέση με τα περιορισμένα νομίσματα του bitcoin, την αυξανόμενη υιοθέτηση από απλούς πολίτες αλλά και από θεσμικούς επενδυτές. Έχουν μάθει από έξω όλες τις διαλέξεις του Αντωνόπουλου και όνειρο τους είναι μία πιο δίκαιη κοινωνία με οικονομική ελευθερία. Περιμένουν υπομονετικά τις μυλόπετρες του χρόνου, να έρθει η στιγμή που θα δικαιωθούν.

5. Traders είναι η τελευταία κατηγορία που ίσως είναι και η πιο μεγάλη, μιας και το κίνητρο για τους περισσότερους ανθρώπους είναι τα κέρδη, αλλά και η ευφορία που προκαλεί το trading. Τα κρυπτο είναι η μόνη αγορά που δεν κλείνει ποτέ και οι αγορές και πωλήσεις τους στα ανταλλακτήρια διαπραγματεύονται 24 ώρες το 24ωρο. Ότι πρέπει για αυτούς που ζουν για την αδρεναλίνη του trading. Τη νύχτα ξυπνάνε δέκα φορές και τσεκάρουν τις τιμές και τους δείκτες, τα RSI, MACD,BOLLINGER… έχουν αγοράσει όλα τα σεμινάρια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για τεχνική ανάλυση και στις οθόνες των υπολογιστών τους τρέχει συνέχεια το trading view. Τον περισσότερο χρόνο είναι χαμένοι, αλλά περιμένουν ένα mega bull market όπου οι περισσότεροι κερδίζουν και μετά επιδεικνύουν α πετυχημένα trade τους με περηφάνια, αλλά ποτέ τα χαμένα. Όσοι έχουν ζήσει τουλάχιστον ένα bull market, νιώθουν ότι αποκόμισαν εμπειρίες πολλών δεκαετιών. Ξέρουν καλά ότι την κατάλληλη στιγμή της αγοράς αυτής, αν κάνουν σωστές κινήσεις και λιγότερα λάθη, τα κέρδη μπορεί να είναι αστρονομικά.

Κοιμούνται ήσυχοι το βράδυ μόνο όταν σηκωθούν μέσα στη νύχτα και ανεβάσουν έστω και λίγο το stop-loss που έχουν ορίσει στη μόχλευση που έχουν παίξει τον Αιθέρα.

Σίγουρα θα βλέπετε τον εαυτό σας σε κάποια κατηγορία από αυτές, ή και σε πολλές ταυτόχρονα, πάντως ένα είναι σίγουρο: τα κρυπτο έχουν δημιουργήσει ένα νέο κύμα, μια νέα ψηφιακή εποχή που ήρθε για να μείνει, αφού όσο περνάνε τα χρόνια αποδεικνύεται όλο και περισσότερο η αξία τους στο οικονομικό σύστημα.

 

* Ο Στράτος Ιγγλεζάκης είναι επιχειρηματίας και δραστηριοποιείται στην αγορά τροφίμων τα τελευταία 25 χρόνια. Ειδικεύεται στις πωλήσεις χονδρικής και λιανικής και στην προώθηση προϊόντων μέσω διαδικτύου. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει αφοσιωθεί στην αγορά των κρυπτονομισματων και στη λειτουργία ενός κόμβου που επιβεβαιώνει συναλλαγές μέσω Blockchain.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v