Το παράδοξο με την εγκληματικότητα στη Βενεζουέλα

Γιατί στην πολύπαθη χώρα καταγράφεται σημαντική μείωση της βίαιης παραβατικότητας. Οι μεγάλοι πονοκέφαλοι των ληστών, οι συμμορίες και ο ρόλος της μετανάστευσης. Γράφει ο Τάκης Μίχας.

  • του Τάκη Μίχα
Το παράδοξο με την εγκληματικότητα στη Βενεζουέλα

Η οικονομική κρίση που πλήττει τη Βενεζουέλα τα τελευταία χρόνια έχει και ορισμένες ενδιαφέρουσες «παράπλευρες συνέπειες»:

Εχει οδηγήσει σε μείωση της βίας και της εγκληματικότητας (αν και αυτή παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα). Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Βίας στη Βενεζουέλα, το 2015, η χώρα είχε ένα ποσοστό δολοφονιών 90 ανά 100.000. Αυτό το ποσοστό μειώθηκε κατά 10% το περασμένο έτος.

Οι λόγοι για τη μείωση της βίαιης εγκληματικότητας είναι κυρίως δύο και είναι αμφότεροι οικονομικοί:

Αφενός, ότι έχει ανέβει το κόστος των μέσων παραγωγής του εγκλήματος (περίστροφα, σφαίρες κ.λπ.), που σημαίνει αύξηση του κόστους της «επιχειρηματικής» αυτής δραστηριότητας.

Αφετέρου, δεν υπάρχει τίποτα πλέον να ληστέψουν! Ο κόσμος έχει προ καιρού ξεφορτωθεί ό,τι πολύτιμο αντικείμενο είχε, προκειμένου να επιβιώσει. Επιπλέον δεν αποταμιεύουν χρήματα, διότι ο εξαψήφιος πληθωρισμός της χώρας σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνητρα να κρατάς χρήματα στο στρώμα.

Με άλλα λόγια, αν ο ληστής σού κλέψει το πορτοφόλι, ρισκάρει να μη βρει τίποτα μέσα. Το ίδιο και αν μπει στο σπίτι σου.

Παρά το γεγονός ότι μπορεί κανείς να βρει εύκολα σφαίρες στη μαύρη αγορά, εντούτοις κάθε σφαίρα κοστίζει σήμερα 1 δολάριο, ένα πολύ σημαντικό ποσό σε μια χώρα όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 6,5 δολάρια.

Αν αδειάσεις ένα γεμιστήρα, αυτό θα σου κοστίσει 15 δολάρια. «Σήμερα το να πυροβολήσεις αποτελεί μια πολυτέλεια» δήλωνε πρόσφατα φανερά απογοητευμένος ένας ληστής με το ψευδώνυμο Dog, σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Αν επιπλέον σε συλλάβει η αστυνομία και σου κατάσχει το περίστροφό σου, χάνεις 800 δολάρια -μία ολόκληρη περιουσία. Κάποτε ένα περίστροφο κόστιζε 10 μπολίβαρες. Σήμερα με αυτό το ποσό δεν μπορείς να αγοράσεις μια φραντζόλα ψωμί.

Σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, πολλοί εγκληματίες θρηνούν το γεγονός ότι ενώ κάποτε οι ληστείες ήταν μια δραστηριότητα που απέφερε σημαντικά κέρδη, σήμερα μετά βίας καταφέρνουν να επιβιώνουν.

«Πώς κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες μπορείς να θρέψεις τον εαυτό σου και την οικογένειά σου;» διερωτάτο φανερά εξοργισμένος ένα μέλος μιας συμμορίας στο Καράκας, σε συζήτησή του με ξένους δημοσιογράφους!

Πάντως ένας άλλος σημαντικός λόγος μείωσης του εγκλήματος οφείλεται στο γεγονός ότι αρχίζει να μειώνεται ο νεανικός πληθυσμός, που αποτελεί την κύρια πηγή στρατολόγησης νέων μελών από τις συμμορίες. Υπολογίζεται ότι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των 4 εκατομμυρίων προσφύγων που έχει εγκαταλείψει τη χώρα είναι νέοι.

ΥΓ: Ελπίζω ότι οι κρατικοί ιθύνοντες δεν θα εξαγάγουν το συμπέρασμα ότι το κλειδί για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα είναι η περαιτέρω φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v