Κ. Χατζηδάκης: Παράθυρο ευκαιρίας για μια νέα εποχή

Εχει έρθει η στιγμή να αφήσουμε πίσω μας το μοντέλο της διανομής φτώχειας και να περάσουμε σε ένα μοντέλο παραγωγής και ευκαιριών, τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης. Η ανάγκη για ισχυρή εντολή στις 7 Ιουλίου, τα πρώτα νομοσχέδια και οι προκλήσεις.

Κ. Χατζηδάκης: Παράθυρο ευκαιρίας για μια νέα εποχή
  • του Κωστή Χατζηδάκη*

Η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα ορθάνοιχτο παράθυρο ευκαιρίας, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια. Στις 7 Ιουλίου είναι στο χέρι μας να κάνουμε το πρώτο βήμα για να μπούμε σε μια τετραετία δυναμικής προόδου, που θα βοηθήσει τη χώρα μας να ανέβει επίπεδο σε όλους τους τομείς. Με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και πολλές ποιοτικές δουλειές. Με νέα προοπτική για όλους τους Έλληνες.

Πώς θα εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία, λοιπόν; Με μια κυβέρνηση που θα πληροί δύο βασικές προϋποθέσεις: Πρώτον, να έχει ισχυρή εντολή, ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη σταθερότητα που τόσο έχουμε ανάγκη μετά από μια δεκαετή περιδίνηση.

Δεύτερον, να είναι μια κυβέρνηση που θα υλοποιήσει σύγχρονες ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις, ώστε να βοηθήσει την εμπιστοσύνη να επιστρέψει στην οικονομία μας. Σήμερα, εκ των πραγμάτων, η μόνη κυβέρνηση που μπορεί να εκπληρώσει αυτές τις προϋποθέσεις είναι μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Φυσικά, δεν γράφω αυτό το άρθρο για να ισχυριστώ ότι δεν υπάρχουν προκλήσεις μπροστά μας. Γνωρίζουμε, δυστυχώς, ότι υπάρχουν. Είμαστε πρωταθλητές στην υπερφορολόγηση ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Η ΔΕΗ είναι στο χείλος του γκρεμού. Στα κόκκινα δάνεια έχουμε το παγκόσμιο ρεκόρ. Κατρακυλάμε διαρκώς σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις ανταγωνιστικότητας. Είμαστε στον πάτο της Ευρώπης όσον αφορά στις επενδύσεις.

Δεν γράφω αυτό το άρθρο ούτε για να ισχυριστώ ότι στη Νέα Δημοκρατία έχουμε κάποια μαγική συνταγή. Κάποιο κουμπί που θα το πατήσουμε και αύριο το πρωί όλα τα προβλήματα θα έχουν λυθεί. Αν λέγαμε κάτι τέτοιο, θα ήμασταν ένας ΣΥΡΙΖΑ νο2 με ένα νέο Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Και είδαμε πόσο ακριβά πλήρωσε η χώρα μας τέτοιες πολιτικές σαπουνόφουσκες.

Αυτό που λέμε στη Νέα Δημοκρατία είναι το εξής: Ότι έχει έρθει η στιγμή να αφήσουμε πίσω μας το μοντέλο της διανομής φτώχειας και να περάσουμε σε ένα μοντέλο παραγωγής και ευκαιριών. Και η συνταγή για να το πετύχουμε αυτό είναι αυτή που πέτυχε στις κορυφαίες οικονομίες παγκοσμίως: Χαμηλότεροι φόροι, προσέλκυση επενδύσεων και στήριξη της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα της μικρομεσαίας. Αυτό είναι το κλειδί για να πάρει μπρος η οικονομία μας και να δημιουργήσει μαζικά τις θέσεις εργασίας που έχει ανάγκη ο τόπος.

Αυτή την προσέγγιση υιοθετήσαμε κατά τη διαμόρφωση του προγράμματός μας, για την οποία ήμουν προσωπικά υπεύθυνος. Και σκοπεύουμε να αρχίσουμε να δουλεύουμε άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, το φορολογικό νομοσχέδιο πρόκειται να ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο. Θα έχουμε μία πλήρη μείωση του ΦΠΑ της εστίασης από το 24% στο 13% -όχι με τον μεσοβέζικο τρόπο που το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αφού πρώτα τον είχε αυξήσει.

Και από εκεί και πέρα θα ψηφιστούν τρεις ετήσιες μειώσεις: Μείωση του ΕΝΦΙΑ σε πρώτη φάση κατά 20% και θα ακολουθήσει τον επόμενο χρόνο άλλη μια μείωση κατά 10%. Μείωση του φόρου νομικών προσώπων από το 28% στο 24% και την επόμενη χρονιά θα ακολουθήσει άλλη μία μείωση στο 20%. Και μείωση του εισαγωγικού φορολογικού κλιμακίου, από το 22% στο 9%. Όλα αυτά θα ψηφιστούν τον Σεπτέμβριο και θα ισχύσουν από την 1.1.2020 για τα εισοδήματα του 2019. Έχουμε παρουσιάσει 11 κατηγορίες δαπανών από τις οποίες θα εξοικονομήσουμε πόρους για αυτές τις περικοπές. Βρίσκονται εδώ και καιρό αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας, διότι θέλαμε να στείλουμε εξαρχής ένα μήνυμα αξιοπιστίας.

Και δεν περιοριζόμαστε εκεί. Πέρα από το νομοσχέδιο για τη φορολογία, είναι έτοιμα και τα νομοσχέδια για την οργάνωση της κυβέρνησης, τη δημόσια διοίκηση, την ανάπτυξη, την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, αλλά και για τον νέο εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, ώστε να τελειώσουμε με την ακυβερνησία. Όλα αυτά θα έχουν ψηφιστεί στο πρώτο εξάμηνο, διότι είναι σημαντικό να κερδίσουμε «από τα αποδυτήρια» τη μάχη της εμπιστοσύνης, εντός και εκτός συνόρων.

Η Ελλάδα, λοιπόν, μπορεί να βρεθεί υπό προϋποθέσεις σε μια θετική συγκυρία μετά από μια δεκαετή περιπέτεια: Θα έχει ηττηθεί ο λαϊκισμός. Θα εκλεγεί μια ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με ξεκάθαρο πρόγραμμα και έτοιμα τα βασικά της νομοσχέδια. Θα υπάρχει μια καθαρή τετραετία, λόγω του ότι πρακτικά δεν θα υφίσταται ζήτημα με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μια ξεκάθαρη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, επομένως, δεν θα είναι καλή μόνο για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά καλή για τη χώρα. Καλή για τα σπίτια και τις οικογένειες όλων των Ελλήνων. Με ισχυρή εντολή από τους πολίτες, ξεκινάμε από την πρώτη μέρα να δουλεύουμε για να χτίσουμε μια πιο φωτεινή Ελλάδα και να μπει η πατρίδα μας σε νέα εποχή.

Προς αυτή την κατεύθυνση θέλω να εργαστώ, μένοντας πιστός στις αξίες που υπερασπίστηκα όλα αυτά τα χρόνια που ήμουν στη ΔΑΠ, στην ΟΝΝΕΔ, στην Ευρωβουλή και σε διάφορα υπουργεία: Στην ελευθερία, στην αξιοκρατία, στην Ευρώπη, στη σοβαρότητα, στην αξιοπρέπεια. Με βάση αυτές τις αξίες έκανα και τις συγκρούσεις που έκανα: Για την Ολυμπιακή, για τον ΟΣΕ, για την περιβόητη εργαλειοθήκη. Και δίπλα σε έναν μεταρρυθμιστή πρωθυπουργό που θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πιστεύω ότι θα έχω μεγαλύτερες δυνατότητες για ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τις ζωές των Ελλήνων. Πιστεύω σε μια πολιτική με έργο. Μια πολιτική με αξίες.

*Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιος Βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v