Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού την… «πάτησαν» οι επενδυτές εταιρικών ομολόγων

Γιατί δεν έχουν κινηθεί... ομοιόμορφα οι ομολογιακές εκδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων. Ο ρόλος του δικαιώματος ανάκλησης. Αναλυτικά οι αποδόσεις.

Πού την… «πάτησαν» οι επενδυτές εταιρικών ομολόγων

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος κατά τους τελευταίους μήνες και η δραστική υποχώρηση των αποδόσεων (yields) των ελληνικών κρατικών τίτλων δεν έχουν επηρεάσει ομοιόμορφα τις αποτιμήσεις όλων των εισηγμένων εταιρικών ομολόγων στο ΧΑ.

Ορισμένοι μάλιστα πρωτόπειροι επενδυτές περίμεναν μάταια από συγκεκριμένους τίτλους να «γράψουν» μεγαλύτερα νούμερα, προκειμένου να ρευστοποιήσουν γρήγορα τα κέρδη τους.

Αυτό όμως που δεν είχαν προσέξει ήταν πως σε αρκετές εκδόσεις υπήρχε το δικαίωμα ανάκλησης (πρόωρης εξόφλησης) των ομολογιακών εκδόσεων από τις εταιρείες -σε προκαθορισμένες ημερομηνίες και σε συγκεκριμένες τιμές- πριν τη λήξη τους! (καλό είναι οι άπειροι επενδυτές να συμβουλεύονται τους ειδικούς που εμπιστεύονται).

Ήδη τη σχετική της πρόθεση δημοσιοποίησε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με την αγορά να πιθανολογεί πως και άλλες εισηγμένες θα πράξουν αναλόγως μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο. Και αυτό γιατί οι εταιρείες -στις επικρατούσες συνθήκες- εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση: α) Να αντικαταστήσουν τον υπάρχοντα ομολογιακό τους δανεισμό με νέα έκδοση χαμηλότερου κουπονιού (επιτοκίου) και β) Να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια για ακόμη μεγαλύτερες χρονικές διάρκειες.

Το σκεπτικό αυτό έχει ήδη σε μεγάλο βαθμό αποτυπωθεί στο ταμπλό.

Με βάση τον παρατιθέμενο πίνακα (χθεσινά στοιχεία), οι τιμές στις ομολογιακές εκδόσεις που περιλαμβάνουν δυνατότητα ανάκλησης (πρόωρης αποπληρωμής) βρίσκονται στις περισσότερες των περιπτώσεων πολύ πιο κοντά στο 100 (τιμή αρχικής έκδοσης) από τις υπόλοιπες. Έχουν αποφέρει δηλαδή μικρότερα κεφαλαιακά κέρδη.

Βέβαια, οι τιμές των ομολόγων επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες όπως για παράδειγμα η πιστοληπτική ικανότητα μιας εταιρείας, η χρονική διάρκεια έως τη λήξη και η εμπορευσιμότητα του τίτλου.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v