Γιατί ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να δοθεί στους Δήμους

Πρόταση - τομή η μεταφορά του φόρου στους δήμους από το 2021, είναι ουσιαστική μεταρρύθμιση που αλλάζει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας των ΟΤΑ στην χώρα μας. Γράφει ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Τ. Γαϊτάνης.

Γιατί ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να δοθεί στους Δήμους
  • του Τάσου Γαϊτάνη*

Η απελευθέρωση από τα δεσμά του κρατισμού αποτελεί πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος οραματίζεται ένα κράτος που εμπιστεύεται, στηρίζει και λογοδοτεί στους πολίτες και δεν λειτουργεί ως εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.

Η μεταφορά του φόρου ακίνητης περιουσίας στους Δήμους απο το 2021 συνιστά πρόταση - τομή στην οργάνωση και λειτουργία του κράτους, κάνοντας πράξη την αποκέντρωση και δίνοντας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το ρόλο που πάντα επιθυμούσε. Με την πρόταση αυτή, διασφαλίζεται η ανταποδοτικότητα των φόρων και η τοπική αυτοδιοίκηση υποχρεούται να λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία. Οι πολίτες θα γνωρίζουν που πάνε οι φόροι που πληρώνουν και οι αιρετοί θα λογοδοτούν για τα έσοδα και τις δαπάνες.

Χωρίς εξάρτηση από την κεντρική διοίκηση οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται μια σταθερή χρηματοδότηση και να προγραμματίζουν καλύτερα τα έργα που θέλουν να υλοποιήσουν.

Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση η οποία ήδη εφαρμόζεται στα πιο αναπτυγμένα ευρωπαϊκά κράτη.

Θα πρέπει να τονίσω οτι η μεταφορά του φόρου στους δήμους δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση τη μείωση του κατά 30% την πρώτη διετία διακυβέρνησης της ΝΔ. Η είσπραξη θα συνεχίσει να γίνεται μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπως συμβαίνει και σήμερα. Αυτό που θα αλλάξει είναι ότι η πίστωση του φόρου που θα καταβάλλουν οι πολίτες θα πηγαίνει αυτόματα στους οικείους Δήμους, ενώ ένα μέρος του θα παρακρατείται μέσω του μηχανισμού είσπραξης, για τους δήμους με λιγότερα ακίνητα ωστε να μη χάνει κανείς αυτά που δικαιούται.

Με την πρόταση αυτή διασφαλίζεται η οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων. Αποτελεί μια μεγάλη και ουσιαστική μεταρρύθμιση που αλλάζει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας των ΟΤΑ στην χώρα μας και παράλληλα δημιουργεί νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μια μεταρρύθμιση που απαιτεί τη συνεργασία κυβέρνησης και Δήμων και η οποία θα επιτευχθεί από την επερχόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

*Ο Τάσος Γαϊτάνης είναι υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ Νοτίου Τομέα Β’ Αθηνών


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v