Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι «κρύβει» η σύσφιξη των σχέσεων Ισραήλ-Ινδίας

Μία σημαντική γεωπολιτική εξέλιξη, με ειδικό οικονομικό και τεχνολογικό βάρος. Η επίσκεψη Νετανιάχου στην Ινδία και η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Ο ρόλος της Κίνας.

Τι «κρύβει» η σύσφιξη των σχέσεων Ισραήλ-Ινδίας

Ενώ οι διεθνείς συσχετισμοί δυνάμεων και επιρροών αλλάζουν, το Ισραήλ μπαίνει με αξιώσεις στο νέο γεωπολιτικό παίγνιο. Έτσι, λίγες ημέρες πριν, συνοδευόμενος από 180 επιχειρηματίες της χώρας του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου προσγειώθηκε στο Νέο Δελχί, όπου με ιδιαίτερη τιμή έγινε δεκτός από τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

Ξένοι παρατηρητές εντυπωσιάστηκαν από τη θερμότητα της υποδοχής, γεγονός που προοιωνίζει μία στενή σχέση ανάμεσα στο Ισραήλ και την ανερχόμενη παγκόσμια οικονομική δύναμη, που είναι πλέον η Ινδία. Μία δύναμη που εκτιμάται ότι το 2025 θα κατέχει άνετα την τρίτη θέση στον κόσμο, πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ, με τέταρτη την Ιαπωνία.

Εκτιμάται επίσης ότι, παρά την αρνητική ινδική ψήφο στον ΟΗΕ για το θέμα των Ιεροσολύμων ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, η Ινδία θα επανέλθει στο θέμα αυτό, το οποίο κάθε άλλο παρά λήξαν είναι. Για το Ισραήλ, όμως, σήμερα, λόγω της έντονης εξωστρέφειας της οικονομίας του, προέχει η οικονομική και εμπορική συνεργασία με την Ινδία, η οποία πέρυσι αγόρασε από το Ισραήλ 830 εκατ. δολάρια αμυντικό υλικό.

Κατά τον οικονομολόγο Νταν Καταρίβας, που είναι ο επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων της Ένωσης Εργοδοτών του Ισραήλ, η Ινδία είναι μία πολλά υποσχόμενη για το Ισραήλ αγορά, η οποία έχει ανάγκη από υψηλή τεχνολογία, αμυντικό εξοπλισμό, συστήματα επεξεργασίας και αξιοποίησης υδάτινων πόρων και αγροτική τεχνογνωσία. «Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ περισσότερο από αγορά είναι ένας σημαντικός πόλος ειρήνης και ανάπτυξης, στον οποίο προσφεύγουν οι επιχειρήσεις από ολόκληρο τον κόσμο για να αποκαταστήσουν σχέσεις συνεργασίας. Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι οι ισραηλινές και άλλης εθνικότητας επιχειρήσεις να εργάζονται από κοινού για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα δε σε τομείς του μέλλοντος…», μας είπε ο Ισραηλινός οικονομολόγος.

Είναι έτσι πολύ πιθανόν η ινδο-ισραηλινή συνεργασία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη διεθνή οικονομική πραγματικότητα, αν λάβουμε υπόψη μας ποιες είναι οι επιδόσεις των δύο χωρών στον τομέα της πληροφορικής και όχι μόνον.

Ας σημειωθεί ότι το Ισραήλ διατηρεί πολύ καλές οικονομικές σχέσεις και με την Κίνα, που σημαίνει ότι σήμερα η θέση του είναι ιδιαιτέρως ισχυρή από πλευράς συμμετοχής του στις διεθνείς γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

Ίσως δε η διάσταση αυτή να υπαγορεύει και τα ανοίγματα της Σαουδικής Αραβίας προς την κυβέρνηση του Β. Νετανιάχου.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v