Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μεγάλες προκλήσεις για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Τις δομικές αλλαγές για το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή καταγράφει ο Δημήτρης Φαραντούρης. Ποιοι αναμένεται να... αποτραβηχτούν από τον κλάδο. Οι αυξημένες απαιτήσεις και ο ασφαλιστικός Γολγοθάς.

Οι μεγάλες προκλήσεις για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση
  • του Δημήτρη Φαραντούρη*

Το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή είναι αυτό που χρόνια τώρα γιγαντώνει την Ασφαλιστική Αγορά και παρ' όλα αυτά χρειάζεται κάθε φορά να ξεπερνά όλα τα νέα εμπόδια που εμφανίζονται μπροστά του και να αποδεικνύει ότι είναι απαραίτητο για τη σωστή κάλυψη των αναγκών ενός πελάτη.

Ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής, όπως έχουν εξελιχθεί τα γεγονότα και οι απαιτήσεις της Αγοράς, θα μπορούσε να διαχωριστεί σε αυτόν που προσφέρει υπηρεσίες ασφάλισης στον χώρο Αυτοκινήτου & Κατοικίας και σε αυτόν που προσφέρει τις γνώσεις του στον χώρο Υγείας, Προστασίας, Αποταμίευσης & Επένδυσης. Κοντεύουν να γίνουν δύο διαφορετικά επαγγέλματα μάλιστα, βλέποντας τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις στο δεύτερο συνεχώς να αυξάνονται.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι όσο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα τόσο πιο καλά είναι για τους δυνατούς και γνώστες. Ξεχνάμε όμως και τους νεοεισερχόμενους, που ήταν πάντα απαραίτητοι στο επάγγελμά μας και πλέον οι απαιτήσεις είναι Γολγοθάς στο ξεκίνημα: Φορολογικό, Ασφαλιστικό, Πιστοποιήσεις κ.ά. δυσκολεύουν την είσοδο ικανών στελεχών και ακόμη περισσότερο την απόκτηση εισοδήματος που θα τους κρατήσει ενεργούς.

Ενα μεγάλο κομμάτι του επαγγέλματος, αυτό των Αποταμιευτικών και Επενδυτικών, «βαθαίνει» απότομα, μάλιστα από 1/1/18, δεδομένου ότι έρχονται τα Priips και όλες αυτές οι βεβαιώσεις-πιστοποιητικά που πρέπει να δίνονται βάσει Κοινοτικών Οδηγιών σε κάθε πελάτη, που πραγματικά θα αναγκάσει πολλούς να αποτραβηχτούν από αυτή την κατηγορία προϊόντων.

Ίσως ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής να είναι το πιο κυνηγημένο επάγγελμα, ξεκινώντας από τις Πιστοποιήσεις (ποινικό μητρώο, μη πτωχεύσεως κ.ά.) κάθε δύο χρόνια, ώστε να ανανεώσει την Άδειά του στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο. Ποιο άλλο επάγγελμα απαιτεί κάτι ανάλογο; Σε ποιο επάγγελμα η φορολογική δήλωση ανταποκρίνεται στο ακριβές εισόδημα του φορολογούμενου, μιας και οι βεβαιώσεις εκδίδονται από τις εταιρίες;

Το σίγουρο είναι ότι το 2018 θα μας βρει λιγότερους, πρέπει να μας βρει σοφότερους, πιο σκληραγωγημένους και πιο ενωμένους. Οι εταιρίες βλέπουμε να διχάζονται και κάποιες να είναι φανατικές και να λατρεύουν τα Δίκτυα και κάποιες να τα θεωρούν «παιδιά ενός κατώτερου θεού», κάνοντας πολλές φορές εορταστικές εκδηλώσεις και αφήνοντας έξω τους «κουβαλητές» αυτούς που φέρνουν τον σπόρο για να δουλέψει η Ασφαλιστική Βιομηχανία, τον πελάτη.

Κατά την άποψή μου, το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή είναι λειτούργημα και παγκοσμίως αποδεκτό, χρειάζεται όμως λίγο ζεστασιά ώστε να ξαναπάρει τη θέση που του αξίζει. Direct πωλήσεις, κάποιες λάθος επιλογές συνεργατών μας, Capital Controls, διεθνής οικονομική κρίση, θόλωσαν λίγο το περιβάλλον και ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής πρέπει να ξαναπιστοποιήσει την αξία του και ότι μπορεί να δημιουργήσει Κολοσσούς!

Την τάξη και το νοικοκυριό που θα μας δώσουν το Solvency, οι Κοινοτικές Οδηγίες κ.ά τη ζητάμε όλοι οι Επαγγελματίες. Ταυτόχρονα χρειαζόμαστε ένα περιβάλλον να αναπτύξουμε τις εργασίες μας με φορολογία και ασφαλιστικό που να μπορεί να επιβιώσει και ο ικανός που είναι χρόνια στον χώρο και ο νέος που είναι απαραίτητος για να ανανεώσει τα κύτταρα του συστήματος.

Έρχονται προϊόντα και υπηρεσίες άγνωστα στην ελληνική αγορά (π.χ. Long Term Care, Ασφάλιση Επαγγελματικής Ικανότητας κ.ά.), που θα αναδείξουν το 2018 τα πραγματικά ταλέντα του χώρου.

Η Αποταμίευση-Επένδυση, έχοντας σημαντικότερο σπόνσορα τις καθημερινές ειδήσεις, θα φέρει στην επιφάνεια και θα κάνει αναγκαία τα αντίστοιχα προγράμματα από μεγάλους οργανισμούς, ώστε ο πελάτης χωρίς κανένα ενδοιασμό να εναποθέσει το μέλλον του σε αυτά. Η αγορά μας θα ζήσει μαγικές στιγμές, αρκεί να καταλάβουν όλοι ότι χρειάζονται χέρια -άνθρωποι για να δημιουργήσεις κολοσσούς και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές. Με συνεχή εκπαίδευση, τακτικούς ελέγχους και δρόμους να τρέξουν, θα μας μαγέψουν με αυτά που θα ακολουθήσουν.

Στο χέρι μας είναι να ζήσουμε ένα μαγικό 2018. Ας το τολμήσουμε!

 

* Ο Δημήτρης Φαραντούρης είναι πρόεδρος της Farantouris Insurance & Financial Services


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v