Τα δύο «αγκάθια» για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Ο «γολγοθάς» των μικρών εταιρειών που πλήττονται από έλλειψη ρευστότητας και γραφειοκρατία. Σε κίνδυνο η υγιής επιχειρηματικότητα. Ποιοι πρέπει να είναι οι στόχοι του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Γράφει ο Π. Ραβάνης.

Τα δύο «αγκάθια» για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα
  • Του Παύλου Ραβάνη*

Οι επικείμενες εκλογές του Επιμελητηρίου και η μαζική συμμετοχή των μελών του σε αυτές αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία που έχουμε όλοι οι μικρομεσαίοι βιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, για να στείλουμε στην Πολιτεία ένα διπλό μήνυμα: ότι μετά από τόσα δύσκολα χρόνια σκληρής δουλειάς μέσα στην κρίση, στεκόμαστε ακόμη όρθιοι, με αξιοπρέπεια και διεκδικούμε -σήμερα, ακόμη πιο σθεναρά- ένα επιχειρηματικό περιβάλλον χωρίς αγκυλώσεις, στρεβλώσεις και εμπόδια. Ένα μέλλον με αισιοδοξία και ασφάλεια, για μας και τα παιδιά μας.

Ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας συνολικά δεν απειλεί μόνον όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο, αλλά και όσους τα χρόνια της κρίσης άντεξαν, επένδυσαν, συγκράτησαν μισθούς, κατέβαλαν φόρους και απέφυγαν απολύσεις.

Απειλεί πιο απλά και την υγιή επιχειρηματικότητα.

Η καθημερινότητα του Μικρομεσαίου Επιχειρηματία χαρακτηρίζεται τουλάχιστον ως «Γολγοθάς». Περιλαμβάνει τον αποκλεισμό από τον τραπεζικό δανεισμό και τη ρευστότητα, αυθαίρετες φορολογικές υποχρεώσεις, αγορά πρώτων υλών «τοις μετρητοίς», προπληρωμή των παραγγελιών σε ξένους προμηθευτές, την ώρα που η είσπραξη από τους εγχώριους προμηθευτές γίνεται με έξι και πλέον μήνες καθυστέρηση και κάθετη πτώση της εγχώριας κατανάλωσης εξαιτίας της ύφεσης.

Εμείς όμως εδώ στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας δεν σκοπεύουμε να το βάλουμε κάτω. Ένας από τους βασικούς στόχους πρέπει να είναι η ενίσχυση της απασχόλησης και η αύξηση των θέσεων εργασίας, με ταυτόχρονη στροφή των επιχειρήσεων στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, εφόσον και οι άλλοι όροι, όπως τα χρέη και η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διευθετηθούν.

Την ίδια στιγμή, είναι άμεσα αναγκαίο να αποσυρθούν γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια που δυσχεραίνουν την ανάληψη προγραμμάτων από τα επιμελητήρια, κυρίως του ΕΣΠΑ, τα οποία κατευθύνονται δυστυχώς σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Πρέπει επιτέλους να βοηθήσουν τις μικρές και πολύ μικρές ελληνικές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τα προβλήματα ρευστότητας και χρηματοδότησης και να μπορέσουν να ενισχυθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια (νέο ΕΣΠΑ) αλλά και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία (τραπεζικά, ΕΤΕΑΝ κ.ά), ενώ είναι ανάγκη να απλοποιηθούν οι προκηρύξεις προκειμένου να γίνονται αντιληπτές και να μπορούν να αξιοποιούνται εύκολα, καθώς και να γίνεται σωστή ενημέρωση των επιχειρήσεων, για τις δυνατότητες πρόσβασης σε χρηματοδοτικές πηγές και «εργαλεία» (ΕΣΠΑ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΤΕΑΝ).

Ένα πρώτο και άμεσο βήμα είναι να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις για αλλαγή του σχεδιασμού και της προκήρυξης συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ και εν συνεχεία να δοθεί έμφαση στη δημιουργία εργαλείων ενίσχυσης μέσω του νέου ΕΣΠΑ, με βασικό χαρακτηριστικό την ελάφρυνση του κόστους δανεισμού.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, γνήσιος εκφραστής των προβλημάτων που μαστίζουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, θα συνεχίσει σταθερά με επιμονή, χωρίς μεγάλα λόγια και με στοχευμένες δράσεις, να εντοπίζει τα προβλήματα, να παρεμβαίνει, να προτείνει στόχους και μέσα επίτευξης και να στηρίζει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας θα συνεχίσει να στηρίζει τα συμφέροντα όλων ανεξαιρέτως των μελών του και να υποστηρίζει την υλοποίηση των ιδεών τους, όπως πάντα, μακριά από κομματικούς φραγμούς και πολιτικές παρατάξεις.

Οι επικείμενες εκλογές του Επιμελητήριου είναι η μεγάλη μας ευκαιρία και σας καλώ όλους για μαζική και δυναμική συμμετοχή, στις εκλογές αυτές. Η ψήφος σας είναι δύναμη. Ας συμβάλλουμε όλοι μαζί στην ενδυνάμωση του θεσμού και στην ευρύτερη αντιπροσώπευση.

 

* Ο Παύλος Ραβάνης είναι πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v