Τα τρία «πουγκιά» της ευημερίας

Από τους μύθους περί ασφαλών τοποθετήσεων του παρελθόντος σε μια νέα στρατηγική τριών διαφορετικών αποταμιεύσεων, με στόχο την ευημερία και την οικονομική ελευθερία. Ο επίκαιρος ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης.

  • Του Ζαχαρία Καλαϊτζάκη*
Τα τρία «πουγκιά» της ευημερίας

Η απόδοση μίας επένδυσης λένε πως έχει να κάνει με το ρίσκο της. Είναι όμως πάντα έτσι ή μήπως εξαρτάται περισσότερο από κάποιους άλλους παράγοντες όπως η γνώση, η εμπειρία και η πειθαρχία; Θα έχετε ακούσει εκφράσεις όπως: «Κανείς δεν έχασε αγοράζοντας γη», ή «Τα ακίνητα δεν χάνουν ποτέ την αξία τους», ή «Αυτός ο άνθρωπος είναι τράπεζα», ή «Αυτή η επένδυση είναι ομόλογο».

Μήπως όλες αυτές οι επιλογές δεν αποδείχτηκαν και τόσο σίγουρες; Γνωρίζετε πλέον πολύ καλά ότι η γη και τα ακίνητα έχουν χάσει, στις περισσότερες των περιπτώσεων, τη μισή τους αξία.

Οι τράπεζες χρεοκόπησαν και επιβίωσαν με τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, τις οποίες πλήρωσαν οι μέτοχοί τους και οι Έλληνες φορολογούμενοι. Στην Κύπρο, έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το κούρεμα των καταθέσεων. Τα ελληνικά ομόλογα έχασαν με το PSI το μεγαλύτερο μέρος της αξίας τους. Καμία από τις παραπάνω επενδύσεις δεν θεωρούνταν επικίνδυνη. Κι όμως ήταν και μάλιστα πολύ.

Τα παραπάνω παραδείγματα αποδεικνύουν ότι τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις, η γνώση, η πειθαρχία και η εμπειρία προφύλαξαν πολλούς και τους βοήθησαν στον περιορισμό των ζημιών τους.

Για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε με επιτυχία ή με όσο το δυνατό λιγότερες συνέπειες τα απρόοπτα που κρύβει το μέλλον, ξεκινήστε να δημιουργείτε τρεις διαφορετικούς λογαριασμούς. Έναν βραχυπρόθεσμο για τα τρέχοντα έξοδά σας, έναν μακροπρόθεσμο, που θα σας χρησιμεύσει για τη σιγουριά και την ασφάλειά σας και έναν τρίτο, ο οποίος θα σας δημιουργήσει τον πλούτο.

Ο πρώτος λογαριασμός θα σας δίνει άμεσα ρευστότητα, όταν αυτή θα σας είναι απαραίτητη. Θα προστατεύει τους άλλους δύο λογαριασμούς σας και θα τους διατηρεί ανέπαφους. Τα χρήματα που θα χρησιμοποιείτε, θα τα επιστρέφετε σε αυτόν τον λογαριασμό με την πρώτη ευκαιρία, ώστε να σας φανεί και πάλι χρήσιμος όταν προκύψει η ανάγκη.

Ο δεύτερος λογαριασμός θα σας χρειαστεί όταν θα σταματήσετε να εργάζεστε και θα βγείτε στη σύνταξη. Είναι ένας μακροπρόθεσμος αποταμιευτικός-συνταξιοδοτικός λογαριασμός εγγυημένων παροχών. Προσέξτε! Εγγυημένων παροχών και όχι ρίσκου. Συνήθως δημιουργείται μέσω Ιδιωτικών Συνταξιοδοτικών Προγραμμάτων. Θα σας εξασφαλίσει ένα εγγυημένο εφάπαξ ή μία ροή εισοδήματος, η οποία θα συμπληρώνει τη χαμηλή εθνική σύνταξη. Είναι ο πυλώνας που θα φωτίζει τα χρόνια της συνταξιοδότησής σας, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση που θα βρίσκεστε τότε.

Ο τρίτος λογαριασμός είναι αυτός που μπορεί να σας οδηγήσει στην οικονομική άνεση και ενδεχομένως στον πλούτο. Αποτελείται από επιχειρήσεις, ακίνητα, συμμετοχές σε εταιρίες, μετοχές και χρεόγραφα. Επειδή όμως όλα αυτά, εκτός από πλούτο, μπορούν να προκαλέσουν και οικονομική καταστροφή, προϋποθέτουν εξειδίκευση και εμπειρία.

Όλα τα πουγκιά έχουν τη δική τους μοναδική αξία. Έχουν όμως και μία αλληλουχία μεταξύ τους. Το καθένα είναι σκαλοπάτι για το επόμενο. Προχωρήστε βήμα βήμα, αργά και σταθερά.

Κάθε φορά που ανεβαίνω στο βουνό, βάζω σημάδι ένα βράχο και λέω: «Εκεί θα σταματήσω για να ξεκουραστώ». Παίρνω ανάσες, κοιτάζω πιο ψηλά, στον επόμενο βράχο, και συνεχίζω για τον στόχο μου, την κορυφή. Διαφορετικά δεν θα τα κατάφερνα. Φτάστε εκεί που επιθυμείτε. Φτάστε εκεί που θα νιώσετε ευτυχισμένοι, είτε αυτό λέγεται ασφάλεια, είτε σιγουριά, είτε οικονομική ανεξαρτησία και πλούτος.

 

* Σύμβουλος Ιδιωτικής Ασφάλισης (www.syntaxeis.gr)


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v