Το ελληνικό πρόγραμμα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών (Golden Visa Program) κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, προσφέροντας το πιο ανταγωνιστικό κόστος επένδυσης (250.000 ευρώ) και τα λιγότερα προαπαιτούμενα.
Όπως επισημαίνει ο κ. Αλέξανδρος Ρισβάς, δικηγόρος LL.M., της Δικηγορικής Εταιρείας Ρισβάς & Συνεργάτες, η οποία Εταιρεία δραστηριοποιείται τα τελευταία 4 χρόνια (από την ψήφιση, δηλαδή, του αναπτυξιακού - επενδυτικού νόμου Μηταράκη Ν.4146/2013), στην προώθηση του Ελληνικού Προγράμματος χορήγησης αδειών διαμονής (Golden Visa) σε πολίτες τρίτων χωρών: «Ένας από τους κυριότερους λόγους εισροής ξένων κεφαλαίων μέσω του προγράμματος Golden Visa είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις τόσο στη γείτονα χώρα όσο και στις Αραβικές και Ασιατικές χώρες. Ειδικότερα, στο παράδειγμα της Τουρκίας, από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 και μετά, όλο και περισσότεροι Τούρκοι επιχειρηματίες μαζί με τις οικογένειές τους ψάχνουν τρόπους εξασφάλισης εισόδου στις χώρες του Σένγκεν, με προτεραιότητα επένδυσης την Ελλάδα».
Ο ίδιος μάλιστα υπογραμμίζει ότι: «Ενώ η χώρα μας προσφέρει το οικονομικότερο πρόγραμμα αδειών διαμονής απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εντούτοις ο μέχρι σήμερα αριθμός των επενδυτών και των χορηγηθεισών αδειών παραμένει πολύ χαμηλός».
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, μέχρι την 30ή Απριλίου 2017, το ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa παρουσιάζει αυξητική τάση, με τις άδειες διαμονής για ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν διαμορφωθεί στις 1.684, ενώ συνολικά, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειακών μελών, στις 4.095.
Στην κατάταξη χωρών προέλευσης προηγείται η Κίνα με 701 άδειες για ιδιοκτήτες και 1.693 με μέλη οικογένειας, ακολουθεί η Ρωσία με 357 και 751 αντίστοιχα, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Αίγυπτος με 84 άδειες ιδιοκτητών και 191 για μέλη οικογένειας.
Εξαιρετικά σημαντική εμφανίζεται η παρουσία της Τουρκίας, όπου παρατηρείται αύξηση της τάξης του 50% από τέλη Φεβρουαρίου έως και τέλη Απριλίου.
Την περασμένη χρονιά, το 2016, μόνο οι Κινέζοι αγοραστές επένδυσαν στην Ευρώπη 17 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή τρεις φορές περισσότερα απ’ όσα επένδυσαν το 2015 (€6.400.000.000).
Πιο συγκεκριμένα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, έχοντας ως ελάχιστο επένδυσης το διπλάσιο ποσό απ’ ό,τι η Ελλάδα, έχουν χορηγήσει δέκα φορές περισσότερες άδειες διαμονής και έχουν προσελκύσει περί τα 2 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2016.
*Ο Αλέξανδρος Ρισβάς σπούδασε Νομική στο Λονδίνο, όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο University College London (UCL) στον τομέα του Εταιρικού και Εμπορικού Δικαίου.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.