Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Το πνεύμα πρόθυμο, η… σαρξ αδύναμη

Η τοποθέτηση του κ. Αθανασόπουλου στο τιμόνι της ΔΕΗ και η εξαγγελία σημαντικών αλλαγών στη λειτουργία της έδωσαν το τελευταίο διάστημα ”φτερά” στη μετοχή. Δυστυχώς οι προσδοκίες τείνουν ολοταχώς προς διάψευση.

ΔΕΗ: Το πνεύμα πρόθυμο, η… σαρξ αδύναμη
του Γιώργου Παπανικολάου

Όταν ο κ. Τ. Αθανασόπουλος τοποθετήθηκε στην κορυφή της ΔΕΗ, πολλοί πίστεψαν ότι η μεγάλη ΔΕΚΟ οδεύει πια με ταχύτητα στο μοντέλο του ΟΤΕ. Πετυχημένο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα με πλούσια εμπειρία και δάφνες, χαρακτηρίστηκε από κάποιους ”Βουρλούμης της ΔΕΗ”.

Η εξαγγελία σημαντικών αλλαγών μέσα από ένα νέο business plan ενίσχυσε αυτή την αίσθηση κι έδωσε φτερά στη μετοχή, δημιουργώντας προσδοκίες για άμεσες εξελίξεις.

Δυστυχώς η πραγματικότητα φαίνεται να είναι διαφορετική. Η πρώτη απόπειρα κόντρας με το πανίσχυρο συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ κατέληξε σε ολική επικράτηση των δεύτερων, φέρνοντας σε πλήρη αμηχανία τη διοίκηση της εταιρίας, που μάλλον πρέπει να νιώθει ότι ”κρεμάστηκε” μεγαλοπρεπώς από τον μεγαλομέτοχό της, δηλαδή την κυβέρνηση.

Μόλις κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι συμφωνήθηκε με τους συνδικαλιστές να παγώσει το περίφημο business plan για… 6 μήνες, η πίεση στη μετοχή ήταν εκρηκτική.

Υπό το κράτος πανικού η διοίκηση αρχικά διέψευσε τα όσα διέρρεαν από τη ΓΕΝΟΠ κι εν συνεχεία, με δεύτερη ανακοίνωση που βγήκε λίγη ώρα μετά την πρώτη, μας πληροφόρησε γεμάτη αμηχανία ότι ”δεν είναι Γιάννης, είναι… Γιαννάκης”.

Το business plan θα κατατεθεί όπως αναμενόταν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, αλλά ΔΕΝ θα εφαρμοστεί για 6 μήνες προκειμένου να γίνουν μελέτες σκοπιμότητας και άλλες… διαβουλεύσεις.

Η απόπειρα του κ. Αθανασόπουλου να διασώσει το κύρος της ”φρέσκιας” ακόμη διοίκησής του είναι απόλυτα κατανοητή. Δεν αλλάζει όμως την πραγματικότητα στα μάτια των επενδυτών, ιδίως των μεγάλων ξένων.

Όσοι περίμεναν ότι η ΔΕΗ αλλάζει τροχιά ”εδώ και τώρα”, αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να περιμένουν τώρα τουλάχιστον έξι μήνες για να δουν αν και τι αλλάζει.

Θα ήταν εύκολο να κατηγορήσει κάποιος τον κ. Αθανασόπουλο ότι βιάστηκε να ανοίξει μέτωπο με τη ΓΕΝΟΠ. Άλλωστε σε τέτοια ”διπλωματικά” θέματα πιθανώς να μην έχει την απαιτούμενη εμπειρία. Στον ιδιωτικό τομέα ήταν ο άνθρωπος.

Ωστόσο, τις αποφάσεις του δεν τις πήρε μόνος, εν κενώ.

Η πορεία των εξελίξεων δείχνει ότι τα σχέδιά του είχαν -στη θεωρία- την αμέριστη στήριξη των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων. Μόνο που χθες η υποστήριξη αυτή… εξατμίστηκε.

Απέναντι στην απειλή του πολιτικού κόστους για μία ακόμη φορά το... ”πνεύμα” της κυβέρνησης εμφανίστηκε μεν πρόθυμο, η δε σαρξ αδύναμη.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο ίδιος ο κ. Αθανασόπουλος δεν προτίθεται τώρα να πιέσει την κατάσταση θέτοντας θέμα παραμονής του.

Ωστόσο θα πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι ανάλωσε μονομιάς ένα μέρος από το κεφάλαιο των θετικών προσδοκιών με το οποίο τον πίστωσαν Έλληνες και ξένοι επενδυτές, στα πρώτα βήματα της διοίκησής του.

Ο δρόμος τώρα είναι πολύ πιο δύσκολος.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v